Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Már rendelhető az elektromos Mazda

Elkezdődött az első elektromos Mazda, az MX-30 előrendelése, májusban pedig az autók gyártása is elindult Ujinában, Japánban.

A tervek szerint még ebben az évben megjelenhetnek Európában az elektromos MX-30-asok, áruk viszont egyelőre nem ismert, csak a német előjegyzési árból lehet következtetni. Az MX-30 az első teljesen elektromos Mazda, ami a hagyományos meghajtású CX-30-as modellen alapszik, tehát egy kompakt SUV-ról van szó. Az alapmodell teljesítménye 107 kilowatt, hatótávja pedig 262 km városi használat mellett, országúton pedig mindössze 200 kilométer, ami viszonylag alacsonynak számít a vetélytársak autóihoz képest. Villámtöltéssel az akkumulátor 40 perc alatt feltölthető 80 százalékra.

A jövő évben a Mazda szeretné továbbfejleszteni az MX-30-at, főleg annak hatótávját növelné. Az electrive.com szerint erre az egyik megoldás egy kisebb Wankel-motor beépítése lenne az autóba, tehát egy hibrid modellről lenne szó, ám a Mazda hivatalosan egyelőre semmilyen technikai részletet nem árult el az autóról.

Hamarosan jön az elektromos Mazda Európába

Az MX-30-as várhatóan 2020 végén lesz elérhető az európai szalonokban, ára pedig 34 ezer euró körül lesz. Utóbbira abból lehet következtetni, hogy a német előjegyzett példányok ára 33 990 euró. Igaz, ez tartalmaz környezetvédelmi támogatásokat és bevezetőárról van szó, így elképzelhető, hogy ennél valamelyest drágábbak lesznek itthon az új Mazdák.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a Mazdát sem kerülte el a válság: más autógyártókhoz hasonlóan a Mazda is új források bevonására kényszerült, hogy biztosan átvészelhesse a koronavírus-járvány nyomán kialakult nehéz gazdasági helyzetet. A vállalat összesen 2,8 milliárd dolláros hitelkérelemmel fordult többek között Japán három legnagyobb bankjához.

Forrás: mazda.hu

Hirdetés

További cikkek a témában