Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

E-Gazdaság

Így tervez a Bosch 2020-ban

Erre az évre vonatkozóan a vállalatcsoport visszafogott előrejelzést tett közzé:

„2020-ban komoly kihívásokra számítunk. A Bosch továbbra is elkötelezett Magyarország mellett: a gyártási és mérnöki tevékenységek, valamint a helyi piac és annak hosszú távú lehetőségei stratégiai fontossággal bírnak”

– mondta Daniel Korioth a magyarországi Bosch csoport vezetője.

Fókuszban az új technológiák és az innováció

A nemzetközi Bosch csoport stratégiailag kiemelt helyszíne Magyarország. Jelentős befektetésekről számolhatunk be valamennyi hazai Bosch telephely esetében. A magyarországi Bosch csoport kiemelt beruházása, a Robert Bosch Kft. budapesti telephelyének bővítése folyamatosan halad, az építkezés befejezése azonban a jelenlegi helyzet miatt várhatóan a tervezettnél későbbre tolódik. A beruházás során összesen 90 ezer négyzetméter alapterületen bővül az autóipari fejlesztésekkel foglalkozó Budapesti Fejlesztési Központ campusa. Várhatóan 2020 második felében készül el Miskolcon a Robert Bosch Power Tool Kft. új, 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnoka, ahol a barkácsolóknak és kertbarátoknak készülő vezeték nélküli elektromos szerszámokat, valamint a hozzájuk tartozó, továbbá az ipari felhasználásra készített akkumulátorokat gyártják majd. A szintén miskolci Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. több mint 14,1 milliárd forintos beruházása 2019-ben a tervek szerint folytatódott. A fejlesztés egyik fontos mérföldköve, hogy befejeződött az e-Bike elektromos hajtómű negyedik generációjának (GEN4) gyártásához szükséges szerelősorok telepítése. Makláron a Robert Bosch Automotive Steering Kft. ma már a világ több mint 100 gépjárműgyártója számára szállít alkatrészeket, termékpalettája pedig folyamatosan bővül. További fejlesztéseket jelentett be a Bosch hatvani gépjármű elektronikai telephelyén is.

A 9,6 milliárd forintos beruházás keretében új, fejlettebb gyártóberendezéseket telepítenek a Robert Bosch Elektronika Kft. gyárába, melynek eredményeként bővül a gyártókapacitás: új innovációkkal hozzájárulva a még biztonságosabb mobilitási megoldásokhoz, az energiahatékonysághoz, valamint az újgenerációs termékekkel történő hálózatba kapcsoltsághoz.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a magyarországi Bosch megkerülhetetlen szereplő a jövőt alakító technológiák megalkotásában, legyen szó az autózás jövőjéről, a mesterséges intelligencia alapú fejlesztésekről vagy a jövő gyáráról”

– hangsúlyozta Daniel Korioth.

A Bosch jövőformálásában Magyarországnak kulcsszerepe van

A Bosch csoport Magyarországon 2019-ben összesen 85 milliárd forintot (261 millió eurót) fordított kutatás-fejlesztésre. Ezen a területen a legtöbben a Budapesti Fejlesztési Központban dolgoznak, de Miskolcon a kéziszerszámok gyártásához kapcsolódóan, illetve a maklári autóipari vállalatnál is nőtt a fejlesztőmérnökök száma. A vállalat beruházásokra fordított összértéke 2019-ben elérte a 102 milliárd forintot (314 millió euró), amely 50 százalékkal haladja meg a 2018-as év 67 milliárd forintos (210 millió euró) beruházási értékét. A beruházások többsége jelenleg is folyamatban van.

A Bosch világszintű fejlesztéseinek egyre fontosabb, meghatározó helyszíne a Budapesti Fejlesztési Központ. A Bosch életmentő autós, a kamerákra és mesterséges intelligenciára alapozott új beltéri monitoring rendszerének fejlesztésében, a nemzetközi munkacsoporton belül a hardveres és szoftveres megoldások területén fontos szerepet játszanak a Budapesten dolgozó mérnökök.

A maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft. kormánymű rendszereket állít elő, melyek többsége korszerű, környezetbarát, elektromos típus. Az itt gyártott haszongépjármű kormányoszlop harmadik generációját kizárólag maklári mérnökök fejlesztették.

A mesterséges intelligencia alkalmazások globális piaci volumenének bővülésében a Bosch is aktív szerepet vállal. A Budapesti Fejlesztési Központ és a hatvani autóelektronikai gyár többéves együttműködésének egyik legfontosabb eredménye egy olyan, mesterséges intelligencia alapú Big Data, amely a szenzorok gyártási tesztjei során felmerülő többezer paramétert tud megvizsgálni. Ennek köszönhetően a belső selejtköltség, a produktivitás, a folyamatoptimalizálás és a megelőző karbantartás is hatékonyan fejleszthető.

A miskolci autóipari gyárban a mikromobilitást kiszolgáló újgenerációs e-Bike-ok gyártásának közelében fejlesztőmérnöki támogatást valósítottak meg, 18 magyar mérnökből álló elektromos kerékpár-fejlesztési osztály létrehozásával.

A Bosch hazai vállalatainál fejlesztett és gyártott termékek a jövő formálói is egyben. A miskolci kéziszerszámgyár népszerű, legnagyobb darabszámban eladott és már 15 éve gyártott terméke az IXO fúró-csavarozó. A hatodik generációs és 2019 IF Design Award nyertes változat egyik újdonsága a 3 fokozatú töltésvisszajelzés és a Micro-USB töltésének köszönhető teljes rugalmasság.

Hirdetés

További cikkek a témában