Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Élettudományra optimalizált automatika

Az SMC a világ automatizálási iparának egyik vezető vállalataként az élettudomány és az orvostechnika számára is fejleszt és gyárt kiváló minőségű és innovatív termékeket.

Globális értékesítési és szolgáltatási hálózatunkkal a világ 83 országában elérhetők vagyunk. –tudjuk meg az SMC szakértőitől, akik így folytatják: 33 gyárunk gondoskodik arról, hogy termékeink mindenütt mindenben megfeleljenek az ügyfeleink igényeinek, és mindig időben rendelkezésre álljanak, bárhol is van rájuk szükség. Több mint 700.000 terméket kínálunk a hagyományos pneumatikán túl olyan területekre, mint pl. a robotika, mikrofluidika, hőmérséklet szabályzás, agresszív vagy nagytisztaságú gázok ás folyadékok kezelése.

Orvostechnikai eszközök esetén különösen fontos a kiváló minőségű és megbízható termékek használata. Ezeknél az eszközöknél elvárás a hosszú élettartam, a karbantartás-mentesség, az üzembiztos működés, a magas ismétlési pontosság, valamint a letisztult design, melyek mind jellemzik az SMC termékeit.

Elsősoran az alábbi területekre javasoljuk alkatrészeinket, legyen az humán vagy állatgyógyászat:

  • Laboratóriumi elemző automaták (különféle analizátorok)
  • Fogászati alkalmazások
  • Sterilizáló és fertőtlenítő készülékek
  • Oxigén koncentrátorok
  • Röntgen és MRI berendezések
  • Kompressziós ápolás (klinikai vérnyomásmérők)
  • Egészségügyi oktató szimulátorok
  • Lézer alkalmazások
  • Gyógyszeripar

LVM folyamatszelepek

A folyamatszelepek többek között az analitikai mérőkészülékekben kerülnek felhasználásra, mint például a vérelemző, illetve vizeletelemző készülékek, amelyekben elsődlegesen a minta és/vagy a méréshez használt reagens kiadagolásában van szerepük.

Az LVM szériába tartozó szelepek kompakt, közvetlen működtetésű, 2 illetve 3 csatlakozóval ellátott vegyszerálló mágnesszelepek. Egyedi kialakításuknak köszönhetően rendkívül kisméretű holttérrel rendelkeznek. A kiváló vegyszerállóság miatt alacsony a karbantartás igényük. Élettartamuk az SMC által végzett tesztek alapján több mint 10 millió kapcsolás.

Az átfolyási keresztmetszet tartománya a mikrofluidikai felhasználásoknak megfelelően 0,8mm – 2mm méretű, és a kapcsoláskori térfogatváltozás (kiadagolt mennyiség) 0,01 µl-nél is kevesebb. Akár mobil készülékekbe is építhetők, mivel az energiafogyasztásuk energiatakarékos kivitel esetén kevesebb, mint 1 W. A folyadékkal érintkező részek anyagminősége PEEK, illetve 3 féle membránanyaggal konfigurálható: EPDM, FKM, FFKM (Kalrez®). Ennek köszönhetően az agresszívebb vegyszerekkel való kompatibilitás is elérhető.

LPV csípőszelep (Pinch valve)

Az elektromos csípőszelepek széles körben használhatók az élettudományok területén. Ilyen szelepek használatával elkerülhető, hogy a folyadék érintkezzen a szeleppel, így biztosan nem alakulhatnak ki véletlenszerű szennyeződések, és teljesülnek a szükséges higiéniai feltételek. Az LPV szériába tartozó csípőszelepek kompaktak és holttér mentesek, ami könnyű és alapos tisztítási folyamatot tesz lehetővé. A szelep speciális kialakítása révén a tömlők gyorsan és könnyen csatlakoztathatók vagy cserélhetők.

A szelephez 3 mm és 4 mm külső átmérőjű rugalmas szilikon csövek csatlakoztathatók, melyek jól bírják a gyakori alakváltozással járó terhelést.

HECR Thermo-Con hőmérséklet-szabályozó berendezés

Hőmérséklet-szabályozásra az élettudományok területén is szükség van. Elsősorban lézerrel végzett műtétekhez használják őket, ahol a hőmérséklet pontos beállításával érhető el a megfelelő stabilitású lézernyaláb.

A HECR széria hőmérséklet-szabályozóival precízen lehet szabályozni hőforrások, illetve hűtőközegek hőmérsékletét. A hőmérséklet beállítása Peltier termoelemmel, a termoelektromosság elvét használva valósul meg, mellyel a beállított hőmérsékleten ±0,01 °C hőstabilitás érhető el 10 – 60 °C hőmérséklettartományon.

Alaplapok (Bonded Layer Manifold)

Az élettudományok területén kiemelt jelentősége van a minél kisebb méretnek és a helytakarékos megoldásoknak. Így merül fel az igény a csatlakozók és vezetékek kialakításának és helyigényének minimalizálására. Mind az analizátorok, mind pedig az egyéb orvostechnológiai berendezések esetében a folyadékokat, illetve gázokat bonyolult csőhálózatokon, csatornákon keresztül kell áramoltatni, melyek jelentős helyet foglalnak a berendezésben.

A ragasztva rétegelt alaplapok olyan egyetlen tömbbe integrált “folyadékáramkörök”, amelyekben a folyadékok és gázok az erre a célra kialakított csatornákban áramolhatnak, így olyan speciális esetekben is kiválóan használhatók, amikor külső csövek, szelepek, csatlakozók és egyéb szerelvények számára már nem áll rendelkezésre elegendő hely. Ezek a tömbök külön lapokból (rétegekből) épülnek fel, amelyekbe a különféle folyadékjáratokat marással alakítják ki. Ezt követően az egyes rétegeket pontosan egymásra illesztik és pontos nyomás és hőmérséklet mellett összeragasztják. A kompakt megoldáson túl nagy előnye a rendszernek, hogy nagyobb áramlási sebesség mellett sem alakulnak ki folyadékörvények a csatornákban, így növelni lehet a készülék sebességét és hatékonyságát.

További SMC megoldásokról az smc-fluidcontrol.hu honlapunkon tájékozódhat.

Hirdetés

További cikkek a témában