Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

SKF – Hatékonyabb adatgyűjtés a veszélyes területekről

Állapotfelügyelet – A forgóberendezések teljesítményfelügyeletét ellátó érzékelő megkapta a tanúsítványt a veszélyes területeken történő használatra, ezáltal az állapotfelügyelet új alkalmazásokra és iparágakra is kiterjeszthető.

Az SKF magkapta a jóváhagyást a rezgés- és hőmérsékleti adatok gyűjtésére kifejlesztett érzékelő, a QuickCollect veszélyes területeken történő használatára. Az európai és nemzetközi szabványok szerinti új jóváhagyás lehetővé teszi az érzékelő használatát azokon a helyeken is, ahol korábban „magas hőmérsékletű munkavégzési engedélyre” volt szükség. A tanúsítvány utat nyit az új alkalmazásokhoz számos ágazatban, beleértve a petrolkémiai, a bányászati és a tengeri iparágakat. Ezenkívül lehetőséget biztosít az adatok digitalizálására a veszélyes területeken is, ami eddig viszonylag ritkán fordult elő.
Az érzékelő megkapta mind a nemzetközi IECEx, mind az európai ATEX szabványok szerinti tanúsítást a veszélyes területek 1. zónájában történő használatra. Továbbá a CSA I. osztály 2. zónájára is jóváhagyással rendelkezik, amely alkalmassá teszi bizonyos alkalmazásokra Észak-Amerikában.

A QuickCollect érzékelő a 2019 végén bevezetett SKF ProCollect mobilalkalmazással együtt használható. A ProCollect összeköti az érzékelőt az SKF webalapú szoftverplatformjával, az Enlight Centerrel. Így SKF Enlight ProCollect néven létrejön egy hordozható állapotfelügyeleti rendszer, amely közvetlen hozzáférést biztosít az SKF távdiagnosztikai szolgáltatóközpontok szakértőihez.

SKF Enlight ProCollect

A csomag díjalapú szolgáltatásként érhető el, havi vagy évi rendszerességgel kiszámlázott előfizetéssel. Ez a modell lehetővé teszi az SKF számára, hogy a szolgáltatáscsomagot a vevő pontos igényeihez igazítsa.

A hitelesített eszközök hiánya miatt a veszélyes területeken az ellenőrzést hagyományosan kézzel végzik. Mostantól egyszerűbbé válik a teljesen automatizált előrejelző karbantartás bevezetése. Ez korszerűsíti az adatgyűjtést, lehetővé teszi a gyors hibafelismerést, és kiszorítja a „megörökölt” papíralapú-rendszerek használatát.

„Ez a rendszer segítséget nyújt a felhasználóknak a digitalizáció bevezetésére a legszélsőségesebb üzemi környezeteikben is, ugyanakkor javítja a kulcsfontosságú teljesítménymutatóikat (KPI)”

– mondta Barrie Rodgers, az SKF Mobilmegoldások termékválasztékért felelős igazgatója.

A megoldás méretezhető, és az egyedi igényeknek megfelelően bármilyen nagyságrendű vevői tevékenységhez testreszabható. Például bevezethető kezdetben egy kis területen pár eszközzel, vagy akár több száz eszközzel egy nagyobb területen is. Bár a veszélyes területeken történő használatra feljogosító engedély megszerzése bonyolult és költséges eljárás, a szolgáltatás mégis költséghatékony marad.

„Az árat a standard megoldásunkhoz hasonló szinten tartjuk”

– mondja Barrie Rodgers.

„Ezt a szolgáltatást általában forgóberendezéseknél, például szivattyúknál és kompresszoroknál alkalmazzák. A rendszer összegyűjti a rezgés- és hőmérsékleti adatokat, és emellett a technikusoktól egyéb karbantartási információkat is kér, például egy alkatrész lefényképezését. Így az elemzőnek több adat áll rendelkezésére, hogy a megfelelő észrevételeit jelezze, melyek alapján megtörténhet a döntéshozatal.”

 

Hirdetés

További cikkek a témában