Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Méréstechnikai fejlesztések ipar 4.0 számára

A modern ipari termelés az (első) ipari forradalomban jött létre, de a termelési technológiák és módszerek természetesen azóta is folyamatosan fejlődnek, és egy-egy új technológia megjelenése robbanásszerű átalakulásokat hozhat magával.

Ilyen hirtelen fejlődés indult meg a mikroelektronika és a hálózati technológiák legújabb eredményei nyomán. Ez a jelenség az „okos”, illetve egymással hálózati összeköttetéseken keresztül hatékonyan kooperáló, így termelékenyebb autonóm ipari eszközök – az Ipar 4.0 – kialakulása.

Ennek megvalósulásához azonban nemcsak a rendelkezésre álló számítási teljesítményt és a hálózatok adatátviteli sebességét kell megfelelő mértékben bővíteni; számos egyéb innováció is nélkülözhetetlen, az információk begyűjtésétől az adatok feldolgozásáig.

E kihívásokra igyekszik innovatív fejlesztésekkel megfelelni az Applied Materials cég által vezetett nemzetközi kutatás-fejlesztési konzorcium az ECSEL JU európai szervezet és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által támogatott „Méréstechnikai fejlesztések az „Ipar 4.0” elektronikus komponensei és rendszerei számára” című projektben. A projekt célja, hogy az Ipar 4.0 számára szükséges mikro- és nanoelektronikai megoldások, valamint adatfeldolgozási (elsődlegesen gépi tanulással és mesterséges intelligenciával támogatott) módszerek terén jelentős előrelépést hozzon.

A projekt egyetlen magyar részvevője a Semilab Félvezető Fizikai Laboratórium Zrt., amelynek feladata a mikro- és nanoelektronikai gyártás során a szilíciumszelet aktív rétegében keletkező, hagyományos méréstechnológiai eljárásokkal nem érzékelhető hibák detektálására szolgáló rendszer, valamint gépi tanuláson alapuló kiértékelő eljárás fejlesztése. A projekt az NKFI Alap „ECSEL közös EU-s programba való bekapcsolódás támogatása” programja keretében, 2019-2.1.3-NEMZ_ECSEL-2019-00002. szerződésszámon valósul meg 2019. április 1. és 2022. március 31. között. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap által nyújtott támogatás 201 372 188 Ft., a projekt támogatási intenzitása 44,99%.

www.semilab.hu

Hirdetés

További cikkek a témában