Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

TRUMPF- Ipar 4.0 lemezmegmunkálás KKV-knál

Fiber lézervágógép – Az AR-Robotics Kft. Debrecenben két 5000-es szériájú TRUMPF fiber lézervágógéppel teljesíti megrendeléseit: gyorsan, pontosan és akár nagy szériában is.

Ritka, hogy egy hazai 15-20 főt foglalkoztató KKV egyszerre több nagy méretű lézervágógépet is használ, sőt a legközelebbi tervei között szerepel, hogy a teljes lemezmegmunkálást közös automata raktárhálózatra telepíti, és az ipar 4.0-nak megfelelő automatizált tervező, raktározó és gyártó gépsort állít össze.

MM: Mikor alakult a cég, mi a rövid története?

Áncsán B. Róbert AR-Robotics Kft. ügyvezető: 2012-ben alapítottam a céget akkor még elsősorban CAD tervezéssel foglalkoztam. A Techno-Trade társulásával 2017-ben indult el a cég gyártóvá való felépítése. Ők alapanyag beszállítóként is jelen vannak, ami sok szempontból rugalmasságot biztosít a számunkra. Ma pedig már öt géppel és állandóan bővülő létszámmal vállaljuk munkáinkat.

MM: Mi a fő gyártói profiljuk?

Á.R.: A minőségre helyezzük a hangsúlyt, speciális lézerminőségű lemezekkel, rozsdamentes acéllal és alumíniummal dolgozunk. Fő profilunk a lemezmegmunkálás, minőségi beszállítóként akarunk jelen lenni ügyfeleinknél hosszú távon. Nem csak vágunk, formázunk, élhajlítunk is. De akár a szegecselés, szükség szerint hegesztés, a lemezekhez köthető addikciós technológiák is jelen vannak nálunk.

MM: Milyen alapanyagokat használnak?

Á.R.: Főként szénacélt és rozsdamentes acélt fele-fele gyártásidőben, valamint alumíniumot kissebb mértékben. Erősödni akarunk a rozsdamentes lemezek területén. Ez tisztább technológiát jelent, ami több hozzáadott értékkel párosul, főként az élelmiszeripar, bútoripar, járműgyártás használja.

„Induló vonatra könnyebb felszállni, mint haladóra” – idézi egy kedves ismerősét Áncsán B. Róbert az AR-Robotics fiatal ügyvezetője, aki tudatosan az automatizált gyártási lehetőségek felé nyitottan építi fel cégét. 

MM: Miért döntöttek a TRUMPF gépek mellett?

Á.R.: A Techno-Trade révén volt kapcsolat a magyarországi TRUPMF-hoz, és több gyártó kedvező véleményét is ismertük a lézervágóikról. Összefoglalva, számunkra a TRUMPF Trulaser 5030-as lézervágók olyanok, mint a megbízható igáslovak. Nagyon stabilak, terhelhető gépek. Emellett a szerviz tapasztalataink is nagyon jók, eddig egy alkalommal volt szükség gyors alkatrész cserére, ami 24 órán belül meg is történt.

MM: A TRUMPF TruLaser 5030 lézervágóval kapcsolatban mik a tapasztalataik?

Á.R.: Gépparkunk alapját 2 db 5030 fiber lézervágógép adja, az egyik 4kW-os, a másik 6kW-os. A hozzáadott érték nagyon fontos a számunkra, valamint a rugalmasság. A 4kW-os fiber lézert 2018 májusában vettük, felszereltük szinte minden elérhető opcióval, a másodikat pedig most decemberben. Volt olyan opció, amit a második gépre már nem kértünk, mert eldöntöttük a második gép vásárlásakor, hogy ezt már kifejezetten a rozsdamentes lemezek vágására fogjuk használni, mert jó, ha a gép nem szennyeződik szénacéllal. Ennél a gépnél a High Speed Eco opciót kértük, amely rendkívül meggyorsítja a vágást.

MM: Gépparkjuk milyen elemekből áll?

Á.R.: Az említett TRUMPF 5030 4kW-os és 6 kW-os fiber lézervágó, Trumatic 600 kombi és 2 élhajlító. Ezeket tervezzük közös hálózatra telepíteni egy automata raktárral, 3 daraboló géppel. Eddig szolgáltatást bővítettünk, most már kapacitást növelünk.

MM: Szoftverekkel tudják támogatni az automatizált gyártást?

Á.R.: SAP vállalatirányítási szoftvert használunk a kezdetektől, a gyártás vezérlés implementálása áprilistól várható, emellett Solidworks CAD tervezőt, és a TRUMPF szoftver csomagját használjuk. A TRUMPF szoftver csomagja és az SAP között jó az adatkapcsolat, amelynek egyik látványos eleme, hogy élőben látjuk hamarosan a gépek belsejét egy tableten keresztül bárhol. Ez itthon még egyedülálló. Az ipar 4.0-t szoftveresen is lekövetjük, amit lehet automatizálni, azt megtesszük. Az automatizálás feladata: a kiszámíthatóság, a stabilitás és a biztonság.

A TRUMPF szakértőjétől

MM: A TRUMPF Hungary Kft. részéről Kunkli László szerszámgépek üzletág vezetőjét kérdezzük, hogy a TruLaser 5000-es széria mióta van jelen a TRUMPF kínálatában, miben változott azóta?

K.L.: A TRUMPF portfóliójában az 5000-es sorozat még az ezredforduló előtt jelent meg TruMatic L megnevezéssel. Ekkor a gép sorozatszámának első két száma a maximálisan megmunkálható táblaméret hosszanti méretére utalt, második két száma pedig az 5000-es szériára. A gépek az akkoriban megszokott CO2 lézerrel készültek, 5KW-os lézerteljesítménnyel. A 2000-es évek elején már új néven hozta forgalomba a TRUMPF a berendezést, ekkor kapta a TruLaser 5000-es megnevezést és 3,4 vagy 6 méteres palettaváltóval vált elérhetővé a piaci szereplők számára. A fiber változat az 5000-es szériában 2010-től biztosított. Napjainkban a CO2 és a fiber verzió egyaránt elérhető kínálatunkban, de többségben a fiber típusú gépek mellett döntenek a felhasználók.

MM: Első sorban kiknek, milyen felhasználási területre ajánlják ezeket a gépeket?

K.L:: Olyan cégeknek, akik gyors, stabil, kompromisszumok nélküli, csúcskategóriás gépet keresnek 2-3 műszakos üzemeltetésre. Függetlenül attól, hogy vékony vagy vastag lemezről, saját termékek gyártásáról, vagy bérmunkáról van szó, ugyanis a berendezés kiemelkedő műszaki paraméterekkel rendelkezik, mint a 280 m/min szimultán sebesség, vagy akár az opcionálisan elérhető 10kW-os lézerforrás.

MM: Az 5000-es szériában miért a fiber típusú gépet ajánlja a TRUMPF?

K.L.: A piac döntő többsége teljesen a fiber lézervágógépek irányába ment el, ennek oka, hogy ezeknek a gépeknek a működtetése, mind energiafelhasználás, mind üzemeltetés és karbantartás szempontjából kedvezőbb a CO2 lézervágógépekkel szemben. Továbbá bizonyos alapanyag típusok vágásánál sokkal nagyobb gyorsaság és termelékenység érhető el ezzel a technológiával. Az említett szempontrendszer igaz a TRUMPF TruLaser 5000-es fiber szériájára is,  így ez a géptípus kiváló választás új beruházás esetén. Továbbá a TRUMPF ennél a gépcsaládnál a piacon egyedülálló, saját fejlesztésű opciókat is kínál a felhasználók számára, a teljesség igénye nélkül, említeném az Active Speed Control és a Highspeed Eco funkciót. Siemens vezérléssel, a berendezés kezelőfelülete érintőképernyős, egyszerű és felhasználóbarát.

MM: Mekkora teljesítményű lézerekkel kapható az 5000-es fiber sorozat?

K.L: A gép alapesetben egy 4kW-os lézerforrást tartalmaz, amely opcionálisan 6, 8 vagy akár 10kW-os lézerforrásra is módosítható.

MM: Mennyire céljuk komplex automatizált rendszerként értékesíteni a sorozat gépeit?

K.L.: Előzetesen ennél a témakörnél fontos megemlíteni azt a tényt, hogy egymagában egy gyors, nagy lézerteljesítményű, vágóberendezés nagyon sokat tud javítani a termelékenységen, de szem előtt kell tartani a vágás előtti és utáni folyamatok hatékonyságát is, ugyanis van az a pont, amikor az említett folyamatok nem elég hatékonyak és felmerülhetnek állásidők, melynek folytán a felhasználók el tudják veszíteni a nagy teljesítmény által nyújtott pozitív hozadékot.  A TRUMPF egyik nagy előnye az automatizált rendszerekre vonatkozóan, hogy a saját termékportfólióján keresztül lehetőségek tárházát biztosítja a felhasználóknak, legyen szó egy egyszerű felrakó-leszedő egységről vagy egy komplex, automatizált raktárrendszerről.

Az utóbbi években egyre nagyobb az érdeklődés és az igény az automatizált rendszerek iránt. Ha a legutolsó naptári évet vizsgáljuk, a hazánkban értékesített gépek ca. 70%-át automatizálás előkészítésével kérték ügyfeleink, ezáltal biztosítva egy kaput az automatizálás későbbi kiépítéséhez. Továbbá számos olyan projektünk volt, ahol belépő szintű vagy összetett automatizált rendszerrel vásárolták meg partnereink a sorozat gépeit. Számunkra örvendetes, hogy multinacionális cégek mellett a hazai KKV szektor számos szereplője elindult az automatizálás irányába, vagy éppen most fogja megtenni az ehhez szükséges lépéseket, ezáltal növelve termelékenységüket és versenyképességüket.

MM: Képzésben, utólagos problémák kezelésében hogyan segítik ügyfeleiket?

K.L: Az utókövetés, támogatás nagyon fontos. Lokális szervizcsapatunk koordinálja a javításokat, telepít és oktat is. 30-nál több szervizes kolléga áll itthon ügyfeleink rendelkezésére, így biztosítani tudjuk a megfelelő szerviz ellátást. Oktatásaink révén speciális kérésre német oktatóközpontunkba, Ditzingenbe is szervezünk tanfolyamokat, gépbemutatót.

Somogyi Barbara, a TRUMPF Hungary Kft. marketing vezetője hozzátette – az ügyfelek teljeskörű és megbízható supportja rendkívül fontos számunkra. Szerződött partnereink, a „MyTRUMPF” ügyfélportálunkon és applikációnkon át, saját ügyfélvilágukba léphetnek be, ahol bejelenthetik műszaki problémáikat vagy kérdéseket tehetnek fel, szoftverfrissítéseket tölthetnek le, egyedi ajánlatokhoz és tartalmakhoz juthatnak hozzá. Igyekszünk így éreztetni meglévő ügyfeleinkkel, mennyire fontosak a számunkra.

Műszaki Adatok TruLaser 5030 / 5040 / 5060 fiber

TruLaser 5030 fiber TruLaser 5040 fiber TruLaser 5060 fiber
Munkatér
X- /Y-/Z-Tengely 3000 / 1500 / 115 mm 4000 / 2000 / 115 mm 6000 / 2000 / 115 mm
Dinamika
Max. szimultán sebesség    280 m/min     280 m/min      280 m/min

 

TruDisk 4001 TruDisk 6001 TruDisk 8001 TruDisk 10001
Lézer adatok
Max. teljesítmény 4000 W 6000 W 8000 W 10000 W
Max. lemezvastagság
Szénacél 6 / 25 mm 10 / 25 mm 12 / 25 mm 15 / 30 mm
Nemesacél 20 mm 20 / 25 mm 20 / 40 mm 20 / 40 mm
Alumínium 20 mm 20 / 25 mm 20 / 25 mm 20 / 25 mm
Vörösréz 2,5 / 8 mm 4 / 10 mm 5 / 10 mm 5 / 16 mm
Sárgaréz 8 mm 10 mm 10 mm 12,7 mm

 

www.trumpf.com

Hirdetés

További cikkek a témában