Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Innováció

Újabb kutatás-fejlesztési projektbe fogott a Votec Kft.

Mintegy 71,80 millió forint, vissza nem térítendő európai uniós támogatás bevonásával vágott bele legújabb kutatás-fejlesztési projektjébe a szegedi székhelyű Votec Kft., a szintén saját ötleten és szabadalmakon alapuló, a világon egyedülállónak számító, E-Flexibility nevű, moduláris hangrendszer NJ66 és NJ12 típusú hangsugárzói után. A cég ezúttal egy olyan síkhullámú, kis egységekből álló panel prototípusának kifejlesztésén dolgozik, amely a lehető legnagyobb mértékben közelíti meg az elméleti síkhullámú sugárzás elvét.

A társaság neve azonban nem csak termékei miatt csenghet ismerősen a hangosítással, színpadtechnikával foglalkozó profi vállalkozások és szakemberek számára, hanem prémium minőségű hangrendszerek hazai forgalmazása, illetve a Szegedi Szabadtéri Játékok, valamint a Szegedi Nemzeti Színház kapcsán is, amelyeknek a Dél-alföldi csapat évek óta megbízható hangtechnikai partnere.

votec line mátrix hangsugárzó panel votec line mátrix hangsugárzó panel

A „Line mátrix hangsugárzó panel fejlesztése” című, GINOP-2.1.7-15-2016-00515 kódszámú projekt keretében kifejlesztendő rendszer azonban ezúttal nem a színpad-, hanem főként a biztonságtechnikában és a környezetvédelemben nyithat teljesen új lehetőségeket.

A síkhullámok lényege ugyanis, hogy – amennyiben a súrlódási veszteségeket nem tekintjük – a hangintenzitás és a hangnyomás független a hangforrástól mért távolságtól. E fizikai tulajdonságot kihasználva, a tervezett Line mátrix rendszer kiemelkedő beszédérthetőség mellett teszi majd lehetővé hanginformációk eljuttatását, a várakozások szerint legalább 30 km-es távolságra is. Mi több, a tervezett panel további előnye lesz, hogy irányítható és változtatható fókusszal fog rendelkezni, miközben nem csupán alkalmazható lesz bel-, mellett kültéren, hanem szélsőséges időjárási viszonyok között is.

Így a kifejlesztendő termék kiválóan alkalmas lesz nagy gyárépületek, továbbá azok közelében elterülő közterületek hangosítására. A létrehozandó eszköz tehát megkönnyítheti a különböző üzemegységek mindennapi működtetését, a munkavállalók instruálását, de a vészhelyzeti tájékoztatásban is nagy biztonsággal lesz alkalmazható mind magán-, mind közterületen, vagyis a katasztrófavédelmi szervek is jó hasznát vehetik. Ezen felül a tenger-, és óceánjáró hajók üzemeltetői is felfigyelhetnek a fejlesztésre, hiszen ezek fedélzetén szintén kiemelt fontossággal bír a verbális utasítások kiemelkedő érthetőség melletti, nagy távolságokra történő továbbítása.

Ami pedig a környezetvédelmi felhasználást illeti, mivel a rendszer alkalmas lesz nagy távolságú hangkioltásra is, alkalmazásával csökkenthetővé válik autópályák, vasútvonalak, repterek, illetve hangosított zenei rendezvények zajszennyezése.

A projektről bővebb információkat a www.linematrix.hu oldalon olvashatnak, továbbá a sales@votec.hu e-mail címen kérhetnek.

Hirdetés

További cikkek a témában