Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

karrier és képzés

Szimulátorokat épít és pilótákat képez egy magyar cég

Európa több országába is szállítanak szimulátorokat, melyeken az utasszállítók leendő pilótái tanulhatnak és gyakorolhatnak. Ez biztonságosabb és költséghatékonyabb, mint a levegőben, vagy full flight szimulátorokban.

Az elmúlt évtizedekben sokat változott a légiközlekedés, megjelentek a diszkont légitársaságok és sokkal szélesebb réteg számára vált elérhetővé a repülés, nagyot bővült az utazóközönség. Ebben jelentős szerepe van az olyan vállalkozásoknak, mint a SIMNEST-nek, mely költséghatékony repülésszimulációs oktatóeszközöket és tréningeket kínál a kereskedelmi pilótaképzés során.

A 2011-es indulásakor még startupok támogatásával, IT megoldások fejlesztésével foglalkozó PearWilliams Kft. meglehetősen hamar a szimulátorok fejlesztése felé fordult, az oktatási célú, professzionális gépek gyártásáig és üzemeltetéséig alig pár év alatt jutottak el: 2015-ben Dániában építették fel, helyezték üzembe az első EASA (European Aviation Safety Agency) tanúsítvánnyal rendelkező SIMNEST oktatóeszközt.

A SIMNEST tanúsított szimulátora kívülről

A SIMNEST tanúsított szimulátora kívülről

SIMNEST termékportfólióba tartozó szimulátorok az úgynevezett FNPT II MCC minősítési szintet kapják meg, melynek révén számos különböző képzési szakasz  (MCC, JOC, APS) elvégezhető ezeken a szimulátorokon. A leendő pilóták többek között megismerkednek a több pilótás repüléssel, a sugárhajtású repülőgépek működtetésével, illetve a légitársasági körülmények szimulálása is megtörténik. A SIMNEST nem csupán eladja a szimulátorait és szoftvereit, komplex szolgáltatást nyújt az oktatóhelyek számára.

Mintha egy Airbus A320 pilótafülkéjében ülnénk

Mintha egy Airbus A320 pilótafülkéjében ülnénk

Bár ebben a képzési szakaszban és kategóriában nem elvárás, a SIMNEST szimulátorok az Airbus A320 pilótafülkéjén alapulnak, az elsődleges kormányszervek és vezérlőszervek mind kialakításukban, mind elhelyezkedésükben azonosak az Airbus pilótafülkéjében találhatókkal, emellett a szimulált fedélzeti rendszerek, illetve a oktató által aktiválható hibajelzések is a valósághűség igényével születtek meg. Ez hatalmas előnyt jelent az ezeken a gépeken tanuló növendékeknek, hiszen az A320 mára a második legnagyobb darabszámban üzembe helyezett utasszállító gép a világon, azaz jó eséllyel ezzel repül majd a pilóta.

Egy szimulátor akkor jó, ha észre sem vesszük, hogy nem egy igazi repülő pilótafülkéjében ülünk, ha képesek vagyunk átadni magunkat az élménynek. Ebben kiemelt szerepet kap a látvány is, amiről jelenleg három darab Epson EB-G7900U típusú projektor gondoskodik. „Nagyon szigorú szabályokat kell majd betartania a pilótáknak, a felkészülés során a látási viszonyok szimulálásához éppen ezért elengedhetetlen a tökéletes megjelenítő, ezért választottuk az Epson megoldását.” – fogalmazott Kacsó Miklós, a cég technológiai vezetője.

SIMNEST néven egyesül

Eddig a cégcsoport több néven, különböző feladatokat látott el. Cseh Tamás, a PearWilliams vezérigazgatója kiemelte: „A hatékonyság és átláthatóság együttes növelése mellett átszervezzük az értékesítési- és marketing stratégiánkat, cégcsoportunk tagjait pedig a SIMNEST égisze alatt egyesítjük, így a jövőben SIMNEST Aviation és a SIMNEST Pilot Academy néven találhatnak meg bennünket. A kutatás-fejlesztés, a gyártás, az üzemeltetés és az oktatás is egy helyre koncentrálódik majd.” Ez a lépés lehetőséget teremt a költségek racionalizálására és új, komplex csomagok egyszerűbb kiajánlására.

A fejlődés másik mozgatórugója a bővülés, a gyártás felgyorsítása, illetve az ehhez szükséges stratégiai megállapodások és együttműködések fokozása. A sajtótájékoztatón Cseh Tamás bejelentette, hogy az Epson és a PearWilliams stratégiai partnerségre lépnek, melynek köszönhetően kiemelt szakmai támogatásban részesül a magyar cég, emellett természetesen a globális garanciális és üzemeltetési segítségre is számíthat a japán gyáróriás részéről.

Epson projektorok teszik valósághűvé az élményt

Epson projektorok teszik valósághűvé az élményt

„Az Epson fejlesztései, termékei megbízhatósága és a szoftveres támogatás – gondoljunk akár csak a távoli menedzsmentre, vagy hardveresen támogatott edge blending technológiára – mind egyaránt fontosak egy olyan partner számára, mint a PearWilliams. Az Epson élen jár a lézer fényforrással működő projektorok fejlesztésében, melyek még a jelenleg használt projektoroknál is kevesebb karbantartást igényelnek és extrém hosszú üzemidejükkel teszik még megbízhatóbbá a jövőben a kritikus üzemnek számító SIMNEST szimulátoros képzéseit. A tesztelések során együttműködünk a csapattal, így mi is fontos visszajelzésekhez jutunk.”

– nyilatkozta Nagy Kornél, az Epson projektorokért felelős termékmenedzsere.

Mostanra Dániában, Görögországban és Spanyolországban is működik tanúsított FNPT II MCC SIMNEST szimulátor Magyarország mellett. Most az A32 Szimulátor-Központ Kft-vel együttműködve elindult az első hazai FNPT II MCC “TOGA” generic szimulátor is, mely a portfólió legújabb zászlóshajója. Ebben minden funkció és eszköz megtalálható, ami a minőségi szimulátoros képzéshez szükséges. A továbbiakban a SIMNEST az Üllői úti oktatótermet fogja használni bemutatóteremként leendő partnerei számára. Eközben Belgiumban készül a következő oktatóközpont, amellyel már 9-re nő a használatban lévő szimulátorok száma.

Kép: American Flyers

Forrás: Epson

Hirdetés

További cikkek a témában