Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Az SKF új terméke: Terhelésérzékelős csapágyak száloptikás érzékelőkkel a termékfejlesztés felgyorsítása érdekében

A száloptikás érzékelőtechnológiával ellátott SKF terhelésérzékelős csapágyak lehetővé teszik a csapágyterhelések gyors és pontos elemzését, ezáltal a tervezők felgyorsíthatják a szivattyúk és kompresszorok tervezési folyamatát.

Svédország, Göteborg, 2019. október 24.: Az SKF kifejlesztette a világon elsőként kereskedelmi forgalomban kapható terhelésérzékelős csapágyat, amely a szabadalmazott száloptikás érzékelőtechnológián alapul. Ahogy azt már korábban bejelentettük, a technológia egy hosszú távú stratégiai műszaki termékfejlesztés eredménye.
A csapágy korszerűsíti a ferde hatásvonalú golyóscsapágyakkal működő forgóberendezések – például a szivattyúk – tervezését. Ezzel a termékkel a száloptikás érzékelőknek köszönhetően az SKF lehetővé teszi a csapágyterhelések valós idejű mérését.
A szivattyúkhoz és kompresszorokhoz kifejlesztett SKF terhelésérzékelős csapágy kiküszöböli a bizonytalanságokat a termékfejlesztésből, valamint elősegíti a tervezési és hitelesítési folyamat felgyorsítását azáltal, hogy azonnali hozzáférést biztosít a különböző csapágyadatokhoz. Ilyen adatok például az axiális és radiális terhelések, a csapágy belső terheléseloszlása, a terhelésspektrumok, a terhelési irányok, a forgási sebesség és a hőmérséklet.
A hagyományos csapágyakkal csereszabatos csapágyak számos előnyt biztosítanak a tervezők és a tesztmérnökök számára, beleértve az optimalizált kivitelt, az alacsonyabb fejlesztési költségeket, a rövidebb tervezési ciklust, valamint a tervezési és hitelesítési folyamat digitalizálásának lehetőségét. Az OEM-ek és a végfelhasználók felhasználhatják ezt az eszközt az új berendezések tesztelése és telepítése során annak ellenőrzésére, hogy a megfelelő terhelési és kenési követelményeket határozták-e meg, illetve valós körülmények között működve sem lépik-e túl a megadott határértékeket.
„A csapágyterhelések megismerése alapvető fontosságú a forgóberendezések – például a szivattyúk – tervezése során.”
– magyarázta Lars Kahlman, a svédországi Göteborgban található, meghajtásokkal foglalkozó SKF kompetenciaközpont vezető alkalmazástechnikai szakértője.
„Az elmúlt években az SKF átfogó tesztsorozatokon és szimulációkon keresztül dolgozta ki azokat az algoritmusokat, amelyek a technológiát valóban pontossá és robusztussá teszik. A terhelésérzékelős csapágyunk hozzáférést biztosít az eddig nagyon nehezen elérhető adatokhoz is, mivel pontos terhelésméréseket végez közvetlenül a csapágy belsejében.”
Az új érzékelős csapágyak biztonságosan használhatók veszélyes környezetben, mivel az alacsony energiafelhasználással működő optikai szálak nagy sebességgel fényként továbbítják a jeladatokat, nem pedig elektromos jelekként, így az érzékelők az elektromágneses mezőkben is biztonságosan üzemelnek. Ez a technológia azokon a helyeken is lehetővé teszi a hatékony távfelügyeletet, ahol a vezeték nélküli technológia nem használható, mivel az optikai szálak nagyon nagy távolságokra is képesek továbbítani a jeleket.

Hirdetés

További cikkek a témában