Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Ragyogó végeredmény a DLC bevonatokkal

Nagyobb teljesítmény, hosszabb élettartam a precíziós szerszámok, alkatrészek és részegységek számára – Ausztriában és a keleti szomszédos országokban már több, mint 20 éve az Eifeler Austria speciális kemény bevonatait választják a megrendelők.

A legkorszerűbb bevonattechnikára szakosodott, innovatív vállalat által biztosított alumíniumot, krómot, titánt és cirkóniumot felhasználó PVD rétegrendszerek mellett a gyémántszerű DLC bevonatok is kiválónak bizonyultak.

DLC

Sima, csillogó, csúszós és majdnem olyan, mint a gyémánt – ezek az Eifeler Austria DLC bevonatainak jellemzői

A „Diamond-Like-Carbon” bevonatok rendelkeznek a gyémánt néhány egyedülálló tulajdonságával, és a nagyfokú mikrokeménységet rendkívül alacsony csúszó súrlódási együtthatóval ötvözik, ahogyan azt semmilyen más bevonatrendszer nem teszi.

„DLC SLICOs (SLIding COatings) bevonataink a legújabb generációs tribológiai rétegrendszerek: rendkívül kemények, különösen simák, maximálisan csúszóképesek, ellenállnak a vegyi anyagoknak, valamint az extrém követelményeknek is a legnagyobb mértékben megfelelnek.”

– nyilatkozta Viktor Gorgosilits, az Eifeler Plasma Beschichtungs GmbH ügyvezetője.

„Kiváló védelmet nyújtanak az abrazív és adhezív kopás ellen, valamint rendkívül jól ellenállnak a korróziónak.”

Ideális csúszórétegek

A DLC bevonatok mindenhol használhatók, ahol alkatrészek mozognak egymáson; jelentősen növelik azok élettartamát. A gyártási folyamatok során hatékonyabbnak és megbízhatóbbnak bizonyuló, valamint a termékeknek nagyobb teljesítményt biztosító megoldásokat elsősorban a műanyag- és fémfeldolgozó ágazatokban, a gép- és motorgyártásban, valamint az autó- és repülőgépgyártásban választják előszeretettel.

„Az Eifeler DLC SLICO bevonatok ideális csúszórétegek például motoralkatrészekhez, hajtómű-alkatrészekhez, szivattyúkhoz, kompresszorokhoz, csúszó- vagy hengeres elemekhez.”

– részletezte Gorgosilits. A biokompatibilis bevonatok az élelmiszeriparban is jól teljesítenek. Az elmúlt években a megrendelések túlnyomó részét a csúszó gépalkatrészek, valamint a műanyag-feldolgozó iparban – például a fröccsöntésben és az extrudálásban – használatos gépegységek tették ki. Ezeknél az alkalmazásoknál az Eifeler DLC SLICOs bevonatai megkönnyítik a kivételt a formából, valamint kiváló védelmet nyújtanak kopás ellen.

Alacsony hőmérsékletű bevonat

Az Eifeler Austria vállalatnál PECVD eljárással kialakított DLC bevonatok a rendkívül alacsony, legfeljebb 200° C-os leválasztási hőmérsékletnek köszönhetően olyan puha anyagokra, mint az alumínium, a sárgaréz, a vörösréz, vagy az alacsony hőmérsékleten megeresztett acél is felvihetők. Olyan szerszámokon, alkatrészeken és részegységeken használhatók tehát, amelyeket nem szabad magas hőmérsékleten bevonni, nehogy eldeformálódjanak vagy veszítsenek keménységükből.

Felhasználás a látványért 

„Természetesen a tervezők is szívesen díszítik az óratokokat, a szemüvegkereteket, ollókat, késeket és minden elképzelhető apró tárgyat csillogó, fekete bevonatrendszerekkel.”

– árulta el az ügyvezető.

A szerelvények tartozékai esetében is nagy szerepet játszik a kopás elleni védelem mellett az, hogy a DLC bevonat egyben látványosabb is. Különösen a sötét színű DLC bevonatokat használják szívesen a megjelenésükért, a fényvisszaverődés minimalizálása érdekében, pl. az orvostechnológiában, az orvosi berendezéseknél, vagy a mikroszkópok és lézeres eszközök esetében.

DLC bevonattal ellátott forgattyús tengely erős igénybevételhez

Ragyogó minőség és szolgáltatások

Az Eifeler Austria a technológiai szakértelem és az átfogó termékportfólió mellett nagy hangsúlyt fektet a szakmai tanácsadásra, a rugalmasságra és a gyors reakciókészségre is.

„Minőségi csúcstechnológiás bevonatok gyártójaként definiáljuk vállalatunkat.”

– hangsúlyozta a cég kereskedelmi igazgatója, Kathrin Gorgosilits, majd hozzátette:

„Rétegrendszereinket folyamatosan fejlesztjük, szigorú teszteknek vetjük alá megoldásainkat, munkatársaink pedig megbízhatóak, rendkívül tapasztaltak és szolgáltatás-orientáltak.”

www.eifeler-austria.com

Hirdetés

További cikkek a témában