Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Egyéb

Mentőcsomag szállítás drónokkal

A Siemens PLM Software megoldásokkal tervezett drónok egészségügyi ellátmányok szállításához

A Zipline International Inc. önvezető repülő drónokat tervez és gyárt, amelyek egészségügyi ellátmányokat szállítanak nehezen elérhető régiókba. A vállalat a Siemens PLM Software tervezési megoldásait alkalmazza. Ez lehetővé teszi a drónok könnyű és költséghatékony gyártását, amelyek mintegy 100 km/ó sebességgel tudnak közlekedni, és kombinálja a folyamatban részt vevő egyedi szakterületeket, amilyen az elektrotechnika, a gépészet és a repüléstechnika. A szimulációk lehetővé teszik a virtuális teszt repüléseket, amelyek megkönnyítik a hibák megállapítását és kiküszöbölését, valamint a drónok optimalizálását.

Világszerte sok országban, például az afrikai Tanzániában vagy Ruandában az egészségügyi termékek eljuttatása nagy kihívást jelent, különösen vészhelyzetben. A területek gyakran távoliak és nehezen elérhetők. Mindenekelőtt a vérellátás hiánya gyakran vezet halálesetekhez. 2016-ban a Zipline vezérigazgatója, Keller Rinaudo és csapata új szállítási rendszert dolgozott ki az egészségügyi ellátásra.

„Első generációs repülési és logisztikai rendszerünk lehetővé tette, hogy létrehozzuk a világon az első csak drónnal történő szállítási szolgáltatást”

– mondja Rinaudo.

„És ez naponta segít életeket menteni Ruandában.”

Mióta az első drón felszállt, a Zipline több mint 7 000 járatot teljesített, és 13 000 egység vért szállított. Ez a siker nem kis részben a drónok körültekintő megtervezésének köszönhető, amelynek tekintetében a Zipline a Siemens PLM Software NX szoftverére támaszkodik.

Gyors és könnyű adatkezelés

A drónok 80 km-es sugarú körben végzik a szolgáltatást, és járatonként akár 1,75 kg rakományt tudnak szállítani. Az is fontos, hogy bármilyen időjárási viszonyok között tudnak működni, és bármilyen előre nem látott problémát kezelni tudnak. A vállalat korai éveiben használt tervező szoftver gyorsan kimerítette korlátait.

„Igen keményen szorgalmaztam, hogy a vállalat térjen át az NX-re”

– emlékezik vissza Scott Parker, a Zipline gépészmérnöke.

„Egy ilyen légi jármű esetében az ember mindenképpen ellenőrizni akarja, hogy az alkatrész illeszkedik-e a jármű többi részéhez. Az előző CAD csomag esetében ez több órás megpróbáltatás lenne. Az NX-szel pedig csak fel kell tölteni. Minden gyorsan megy, és az ember nem hibázik.”

Továbbá az NX Journal segítségével a Zipline gyorsan és könnyen el tud készíteni egy alulról felfelé építkező anyagjegyzéket, amely megadja a tömeg részletes konstrukcióját, így segít a cégnek optimalizálni a légi járművet a súly tekintetében.

Virtuális tesztek a való élet mentési misszióihoz

A maximális súlycsökkentés mellett – minden megtakarított kilogramm öt százalékkal növeli a drón hatókörét – a teszt repülések is kulcsszerepet játszanak. A virtuális teszt repülésekkel a Zipline költséghatékonyan és fizikai prototípusok nélkül tudja szimulálni az akkumulátor hőjellemzőit vagy a drón hőteljesítményét. Jeremy Schwartz, a Zipline robotika szakértője összefoglalja, mit jelent ez a munka a csapat számára:

„Amikor valamelyik drónunk felszáll Ruandában, vért szállít valakinek, akinek vérre van szüksége. Megmenti valakinek az életét, és ebbe csak belegondolni is hihetetlen.”

www.siemens.hu

Hirdetés

További cikkek a témában