Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A jövő méréstechnikai megoldásai már itt vannak

GOM Plastics Knowledge Day Magyarországon

Az optikai 3D mérések az alapanyagvizsgálattól a sorozatgyártásig hatékony támogatói a műanyagipari gyártási láncnak. A GOM szakmai napján ismert hazai műanyagipari gyártók és nemzetközi specialisták mutatták be, miként működik a technológia a gyakorlatban.

Magyarországon a műanyaggyártás- és feldolgozás is növekedést mutatott az utóbbi évek statisztikái szerint. Az itthon feldolgozott műanyagok legnagyobb részéből fröccstermékek készülnek, amelyek jellemzően alkatrészként hasznosulnak. A műanyagipari termékeknek egyre szigorúbb feltételeknek, folyamatosan változó piaci igényeknek kell megfelelniük. Az automatizáció és a digitalizáció már a jelen, a hatékonyság a versenyképesség és a fenntarthatóság szempontjából is kulcsfontosságú. A jelen és a jövő technológiai, gazdasági kihívásait szem előtt tartva a GOM (Gesellschaft für Optische Messtechnik GmbH) három évtizede fejleszt piacvezető, kulcsrakész optikai 3D méréstechnikai megoldásokat. A gyártó világszerte több ezer szakember részvételével zajló, évente változó tematikájú rendezvénysorozatán a gyakorlati alkalmazásra fókuszálva mutatta be, hogyan segíti az optikai 3D méréstechnika a műanyagipari gyártási folyamatokat.

Apró alkatrésztől a fröccsszerszámig – GOM méréstechnika hazai szemmel

A szakmai nap középpontjában idén is a GOM-felhasználó vállalatok előadásai álltak. A vendégelőadók betekintést engedtek saját méréstechnikai projektjeikbe, gyártási és minőségbiztosítási folyamataikba, illetve hogy hogyan használják a rendszereket valós termelési környezetben.

„Kapcsolódási hibaanalízis két alkatrész között”-címmel a Phoenix-Mecano Kecskemét Kft. előadása bemutatta, miként lokalizálhatók pontosan és gyorsan műanyag alkatrészeik illeszkedési hibái. A precíz, teljes felületű pontfelhő adatok alapján a felületi hibák színtérképes szemléltetésével deformációkat lokalizáltak, ezzel hatékonyabb lett a folyamat, kevesebb selejttel. Az akár több körös újratervezés kiiktatásával egyúttal időt és költséget takarítottak meg.

A termékeivel számos iparágban jelen lévő Flextronics International Kft. egy egyedi mérőeszköz-analízis projektet mutatott be. A zalaegerszegi üzemben a munkát többek között ATOS Triple Scan és ATOS ScanBox automatizált mérőcella is segíti. Dézsi Andrea, a mérőszoba vezetője kiemelte, hogy a teljesen automatizált gyártósorok elterjedésével egyre nagyobb hangsúly kerül a minél részletesebben meghatározott alapanyagokra, illetve terméktervezésre. A mérőszoba munkatársainak  funkcionalitásában is ismerniük kell a készülő terméket, hogy a megfelelő vizsgálati szempontokat alkalmazhassák.

Szolgáltatói területről a 3D Technology Kft. prezentált példát gyakori szerszámjavítási projektjei közül. Tapasztalataik szerint a GOM mérőrendszereikkel a fényes felületek, kis mértékű oldalferdeségek és mély zsebekkel, furatokkal rendelkező gyártó szerszámok is pontosan, gyorsan mérhetők. Amellett, hogy gyors helyszíni hibafeltárást és javítást tesznek lehetővé, Szeleczkei Csaba vezető mérnök szintén fontos szempontként emelte ki, hogy a folyamatok jól dokumentáltak és visszakövethetők, az eredmények összehasonlíthatók.

Egy nap, sokféle szakmai program

A klasszikus előadások mellett az előző évekhez képest a Knowledge Tracks és Expert Talks blokkokkal bővült a program. A Knowledge Track-ek rövid elő bemutatókkal szemléltették a mérőrendszerek és szoftver funkcióit, például a GD&T adatok kezelését, szerszámmérési feladatokat, valamint a digitális összeállításokat is. Az Expert Talks tematikus állomásoknál pedig az érdeklődők egyéni kérdéseikkel fordulhattak a szakértőkhöz. A braunschweigi központ képviseletében tartott előadást Björn Rapelius a GOM GmbH régiós kereskedelmi képviselője, valamint a GOM CT specialistája is, aki a rendezvény kedvéért Budapestre érkezett méréstechnikai CT berendezés működését mutatta be a látogatóknak, illetve válaszolt kérdéseikre. A vendégek természetesen ki is próbálhatták az eszközt, csakúgy mint a legújabb ATOS 5 illetve a jól ismert ATOS Capsule és ATOS Core szenzorokat, az ATOS ScanBox automatizált mérőcellát, és az anyagvizsgálati, tesztelési célokra kifejlesztett ARAMIS 3D mérőrendszert.

Plastics Knowledge Day

„A Plastics Knowledge Day szakmai nap célja a tudásátadás, a személyes tapasztalatcsere. Nincs két egyforma mérési projekt, a GOM 3D optikai mérőrendszerei ezért egyéni igényekre szabhatók, bármely feladathoz optimális mérési megoldást jelentenek. A GOM technológia egy olyan, az iparágakban standardizált megoldás, amely a teljes gyártási folyamat során alkalmazható: Az alapanyagválasztás, a szerszámgyártás és az első minták vizsgálatán át egészen a sorozatmérésekig támogatja a gyártást, lerövidítve a ciklusokat, mindez pedig költségmegtakarítást is eredményez. A kulcsrakész ATOS ScanBox mérőcellákat hazai ügyfeleink is előszeretettel alkalmazzák, hiszen ezekkel a mérőrendszerekkel a teljes mérési és vizsgálati ciklus automatizáltan végezhető, akár operátori szinten is.”

-mondta el Szász András, a GOM magyar képviseletének ügyvezetője és vezető mérnöke.

A budapesti eseményen bemutatott prezentációk ingyenesen letölthetők a Plastics Knowledge Day weboldalán

További információ: www.r-design.hu,   www.gom.com

Hirdetés

További cikkek a témában