Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

A digitalizáció térnyerése a biztonságos és hatékony energiaelosztásban

Bátran kijelenthetjük, hogy a digitalizáció mindennapi életünk szerves részévé vált.

Nem meglepő tehát, hogy az információtechnológia ma már teljesen átszövi az elektromos ipart, azon belül is az energiaelosztási rendszereket. Ennek jótékony hatása vitathatatlan, mely nemcsak a folyamatokat befolyásolja pozitívan, de egy előremutató fejlesztési irányt is ad, amivel az értéklánc résztvevői komoly előnyökhöz jutnak. Mindehhez a Siemens Kisfeszültségű Energiaelosztási üzletága a megfelelő portfóliót kínálja az infrastrukturális és az ipari vállalatok számára.

Legyen szó akár ipari környezetről, akár épületekről, egy feszültség-kimaradás megannyi következménnyel járhat. A lehetséges károk és balesetek elkerülése érdekében olyan megoldásokra van szükség, amelyek képesek az üzembiztos működés ellátására. A Siemens kínálatának egyik fontos eleme a moduláris, variálható SENTRON 3VA kompakt megszakító készülékcsalád, amely a kisfeszültségű energiaelosztás meghatározó termékeként megbízható, biztonságos működést és védelmet nyújt. Mindezek mellett a felhasználók a termék teljes életciklusa során minden szükséges támogatást megkapnak, hiszen a Siemens komplex szoftvermegoldásai nagyban megkönnyítik a mérnöki munkát, egészen a kezdeti előkészítési fázistól a tervezésen és megvalósításon át a mindennapi működés biztosításáig.

A korszerű energiaelosztási rendszergyártók a digitalizáció segítségével már a kezdeti előkészítési, illetve tervezési fázisában támogatják az egyes projekteket, saját alkalmazásaik segítségével. Ez a Siemens SENTRON készülékek esetében is biztosított a SIMARIS programcsaládnak köszönhetően.

Szelektivitási vizsgálat a SIMARIS Curves alkalmazás segítségével.

A kezdeti munkafázisokhoz a Siemens egy többfunkciós alkalmazást biztosít, mely a készülékek kiválasztását segítő konfigurátorokkal támogatja a felhasználókat. Továbbá egy olyan, melegedést vizsgáló specifikációs szoftverrel van ellátva, amely az elosztó berendezések egyik kritikus paraméterét, a berendezés hőleadási képességét számolja és ellenőrzi. Mindezek mellett a védelmi készülékek beállításait is kiszámítja, illetve a rendszer szelektivitását is ellenőrzi. Ezen alkalmazások segítségével nemcsak lerövidülhet az előkészületi munkafázis, de költséghatékonyabb, hibás kiválasztást kizáró és pontos készülékspecifikációk készülhetnek. A készülék továbbá integrálva van a Siemens kisfeszültségű energiaelosztó rendszereibe az érvényes kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések MSZ EN 61 439 szabványa szerint. Ezáltal a rendszeren belüli komponensek együttműködése megbízhatóbb, és a berendezés is üzembiztosabb lehet.

A berendezések összeszereléséhez, illetve a készülékek beépítéséhez olyan különböző, gyártást támogató dokumentációk (CAD rajzok, 3D-s objektumok), és kisfilmek állnak rendelkezésre, melyek nagyban megkönnyítik, és egyben le is rövidítik a gyártási folyamatokat. Mindez jól mutatja, hogy már az implementációs fázist is átszövi az információtechnológia. Üzembe helyezéskor a védelmi és kommunikációs beállításokat a Siemens powerconfig szoftverével lehet elvégezni, majd a működést tesztelni. Ennek segítségével az üzembe helyezés dokumentálása leegyszerűsödik, hiszen a leírás egy felhasználóbarát digitális formátumban azonnal az üzemeltető rendelkezésre áll.

SENTRON 3VA termék konfigurátor a pontos készülék specifikációhoz.

A korszerű védelmi készülékek és kompakt megszakítók napjainkban már nem csak egyszerű védelmi eszközként működnek. A megszakító megbízható és transzparens működését a rendszerhez választható szabványos kommunikációs interfészek, sokrétű állapotjelzések és a védelembe integrált mérési funkció biztosítja. Az állapotjelzések információt adnak a leágazás üzemállapotáról és adott esetben a védelmi kioldás okáról is, így a felhasználó pontos tájékoztatást kap a fennálló üzemzavarról. Az üzembe helyezéshez is használt powerconfig segítségével még pontosabb kép kapható a védelmi kioldás okáról és a kioldások számáról, ami egy kompakt megszakító esetében az üzemállapot és élettartam szempontjából az egyik leglényegesebb mérőszám. Ennek megengedett darabszáma a szabványban is pontosan rögzítve van.

Az integrált mérési funkció lehetőséget ad, hogy az adott leágazásban információhoz lehessen jutni a különböző villamosenergia-fogyasztási adatokról. A villamos mennyiségek mérése mellett például a berendezésen belüli hőmérsékletet is képes mérni a megszakító. Mindez nagyban javítja a berendezés üzembiztonságát és megbízhatóságát.

A megszakító alkalmas az üzemállapot monitorozására is, például egy forgógépnél, ami lehetőséget ad egy esetleges meghibásodás előre jelzésére. Ezáltal a megelőző karbantartás is jobban tervezhető, ami az üzem leállási idejét csökkenti, így költségmegtakarítással is jár.

A megszakítón található QR kód segítségével egy mobil eszközön keresztül minden műszaki információ azonnal elérhető a készülékkel kapcsolatban. Tervezett karbantartások idején, vagy védelmi kioldásokat követően a megszakító kézi tesztere segítségével ellenőrizhető, hogy a készülék üzemszerűen képes-e ellátni a funkcióját.

Hardver összeállítás a powerconfig alkalmazáshoz.

A SENTRON 3VA moduláris kompaktmegszakító készülékcsalád fejlesztésekor fontos szempont volt, hogy a lehető legjobban illeszkedjen a felhasználói igényekhez. Ezt a készülék rendkívül széles tartozékskálája biztosítja:

  • segéd-, állapotjelző-érintkezők
  • segédkioldók, motoros hajtások a készülék távműködtetéshez
  • rotációs hajtások széles köre a könnyebb működtetésért
  • szabványos kommunikációs interfészek
  • legkülönbözőbb kialakítású és pozíciójú bekötőkapcsok, amik a készülék bekötésének módját széles választékban biztosítják
  • reteszek, amikkel a felhasználó, üzem által támasztott biztonsági funkciók megvalósíthatók

A fenntartható és energiatakarékos működtetés napjainkban az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a létesítményüzemeltetők szembesülnek. Az energiaelosztásban világszerte vezető pozíciót betöltő szállítóként, a Siemens hozzájárul a felelős és fenntartható elektromos energiaelosztás megvalósításához. Széleskörű portfóliójával elérhetővé teszi az intelligens energiaelosztó hálózatok kialakítását, és megteremti az energiahatékonyság alapját. Legyen szó ipari alkalmazásokról, infrastruktúráról vagy épületekről, a SENTRON család biztosítja a megfelelő készülékeket. A Siemens a digitalizáció jegyében folyamatosan fejleszti termékeit, olyan innovatív megoldások kifejlesztésén dolgozik, amelyek képesek megfelelni az energetikai rendszerekkel szemben támasztott legújabb kihívásoknak is.

Mára a digitalizáció a villamosipar hosszú múltra visszatekintő, konzervatív területeire is beszivárgott. Ezzel hatékonyan támogatja a különböző munkafázisokat, javítja az üzembiztonságot, átláthatóvá teszi a működést, jótékony hatással van az erőforráshiányra és segíti az energiahatékonyságot. Épp ezért megkerülhetetlenné váltak a különböző digitális megoldások ahhoz, hogy versenyképes szolgáltatást nyújthassanak a piaci szereplők és vállalatok számára.

A SENTRON 3VA készülékcsalád mellett a Siemens számos egyéb megoldást kínál e téren. További információt kisfeszültségű energiaelosztó termékeinkről honlapunkon talál:

További információk: http://www.siemens.hu/kif

Hirdetés

További cikkek a témában