Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Fejlesztések a lemezfeldolgozó iparban

A folyamatos piaci igényekre innovatív megoldásokkal reagáló, a modernizációban élen járó komplex lemezmegmunkálással, lemezalkatrész gyártással foglalkozó MELIOR LASER KFT. saját iparági tapasztalatait is összegezve nyújt helyzetképet a szakma kapacitásnövelő folyamatairól.

Az automatizálás kérdése a fejlődő iparági képviselők számára egyszerre jelentheti az idők szavát és égető problémákra választ adó új irányt is a termelésben –  ez a lemezmegmunkálás területén sincs másképp .

Automatizálás és munkaerőpiac

Az automatizálásba való beruházásba tőkeigénye ellenére még az ágazat kis- és középvállalkozásainak is égető szükségük van: a munkaerő-piaci kihívások ugyanis a technológiák és a gyártási folyamatok automatizálására egyértelműen katalizátorként hatnak. Bár az automatizálási szint növelése legfőképpen az élőmunka kiváltására kínál alternatívát, nem oldja meg teljességében a szakemberhiányt: a meglévő munkatársak motiválására és megtartására pusztán az automatizálás fejlesztése önmagában nem elegendő. Az üzemeltetésben részt vevő munkatársak számára azonban akár komoly szakmai perspektívát is jelenthet az új automatizált rendszerek üzemeltetése, s vele az iparági innovációk megismerésének lehetősége. Az emberi erővel körülményesen és nehezen végezhető gyártási lépések kiváltása automatizálás révén ugyancsak pozitív hatást gyakorolhat a munkatársak és a munkaadó viszonyára.

IPAR 4.0

Az automatizálás alapvetően kétféle területen valósulhat meg (akár egymással párhuzamosan): a technológiáén és teljes gyártási folyamatén. Ez utóbbit hivatott az IPAR 4.0 innovációs projekt is támogatni a digitalizált folyamatok előtérbe helyezésével – e jellegzetessége teszi lehetővé, hogy a mai fejlesztési irányok egyik legmarkánsabb képviselője legyen az iparágban. Az innováció rendkívüli tőkeigényét a benne rejlő befektetési potenciál és megtérülés ellensúlyozza, jóllehet ez a tulajdonsága újabb fejlesztési irányok kijelölését is szükségessé teheti. A kis- és középvállalkozások szintjén mindenképpen előrelépést hozhat a gyártási képességek, kompetenciák növelése az automatizálással.

Befektetés a komplexitásba

Egy-egy iparági résztvevő KKV számára nagy jelentőségű lehet, hogy a terméke vagy szolgáltatása minél magasabb készültségi fokot érjen el. A globalizáció révén korlátlan piaci lehetőségek állhatnak azon fejlődőképes cégek előtt, akik jó termékkel, komplex szolgáltatással rendelkeznek, és ezeket gazdaságosan képesek előállítani. A megfelelő kínálatnak az automatizálással való kombinációja garantáltan siker lehet a prosperáló cégek körében. Az elmúlt két-három évben érezhetően növekedett az érdeklődés az iparágban a hazai cégek tevékenysége és termékei, szolgáltatásai iránt. Mindez lehetővé teszi, hogy a megfelelő szakmai kompetenciával és felkészültséggel rendelkező kis- és középvállalkozások jelentős exportforgalmat érhessenek el – a sikernek a szakmai alapokon túl persze alapfeltétele a stabil anyagi háttér is.

Jövőkép

A fentiekben jellemzett piaci környezet belátható megtérülést hozhat a technológiai sorokat fejlesztő vállalatoknak, amennyiben az innovációkkal a komplexitás növelése a céljuk. A lemezmegmunkálás területén evidenciaként kezelik, hogy a technológiai sor végén szereplő felületkezelési technológiák megléte stratégiai jelentőségű, s a felületkezelés a beszállítókat kereső nagyvállalatok kiválasztási szempontjai között sem marginális kérdés. Műszaki és gazdasági szempontok egyaránt a saját kézben lévő felületkezelés-technológiai beruházás megtérülését teszik egyértelművé. A lemezfeldolgozó ipar legáltalánosabb felületkezelési igényét a porfestés és a galvanikus horganyzás jelentik, az autóipari alkalmazása pedig katalizátorként hat a KTL-es igények növekedésére. Ezek közül a porfestés a legáltalánosabb és legszélesebb körben elterjedt, és a leginkább elérhető eljárás.

A lemezmegmunkálással foglalkozó kis- és középvállalkozások többsége az előbb bemutatott utak valamelyikét járja a hatékonyság növelésének és a termelékenység fokozásának elérése érdekében.

www.meliorlaser.hu/hu/

Hirdetés

További cikkek a témában