Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Farm 4.0 – a jövő mezőgazdasága

A Festo vállalat a legújabb automatizálási fejlesztéseit egy nemzetközi sajtótájékoztató keretében mutatta be hollandiai leányvállalatának delfti központjában.

Automatizált mezőgazdasági farmokkal és a jövő ipari megoldásait támogató, az állatvilágból átvett mozgásokkal rendelkező bionikus állatmodellekkel ismerkedhettek meg a közel húsz országból érkező szakújságírók.

Az Ipar 4.0 végrehajtásának folyamata kihívásokkal jár, ugyanakkor nagyszerű lehetőségeket is tartogat az ipari automatizálás számára, melyet a Festo már a kezdetben felismert. Az ipari digitalizáció kulcsfontosságú elemei azok az egyedi komponensek, amelyek az adott rendszeren belül egymással kommunikálnak, valamint irányítani és szabályozni tudják magukat. Az emberi alkalmazottak feladatai is változnak, hiszen nemcsak gépeket kell kezelniük, hanem összetett problémákat kell megoldaniuk és folyamatokat kell tökéletesíteniük. A jövő gyártásának megformálása során a Festo tehát stratégiailag a következő három feladatra fókuszál: az új technológiákra, a korszerű képzésre és továbbképzésre, valamint az emberi tényezőre.

Mesterséges intelligencia – a következő szakasz

„Az új technológiák példátlan piaci lehetőségeket teremtenek, melyben a Festo digitalizált termékei hozzáadott értéket fognak képviselni a jövőben is. A Festo célja, hogy folyamatosan támogassa az ügyfeleit és a partnereit és fejlődési folyamatok részeként a digitális korba vezesse őket. A Festo készen fog állni az automatizálási technológia következő szakaszára is: a mesterséges intelligencia használatára.”

említette a vállalat előtt álló legfontosabb kihívásokat Dr. Frank Melzer, a Festo igazgatótanácsának tagja.

2000-ben a klasszikus Nokia 3310 tulajdonosai nagyon büszkék voltak az erős mobiltelefonjukra. A Nokia forgalma a milliárdokban volt mérhető, az eladott egységek nagy darabszáma miatt, alapvetően csak a fizikai termékek eladásaiból. Majdnem 20 évvel később az iPhone X hardvere nemcsak drágább, hanem a digitalizációnak köszönhetően új üzleti modellekkel új üzleti területek fellendülésével is járt. Az Apple Store-ban ma már több mint 100 000 alkalmazás áll rendelkezésre, amelyek 9,5 milliárd eurós piacot teremtettek a zene és a szoftver számára, és ez a tendencia még felfelé halad.

A természetből származó egyedi mozgásformák

Tíz évvel ezelőtt indították útjára a Festo kezdeményezésére a Bionic Learning Networköt. Diákokkal, neves egyetemekkel, intézetekkel, fejlesztési cégekkel közösen együttműködve és a Festo támogatásával számos projekt eredményét láthattuk már. Az együttműködés mottója: A természet ihlette. A cél a bionika, mint az új technológiák inspirációjának forrása és ezen új technológiai megoldások az ipari automatizálásban való megvalósítása.

2008-ban mutatták be először az AquaJelly-t, a bionikus medúzát, mely elegánsan és könnyedén úszik a vízben. Azóta számos új tulajdonsággal bővült a modell készségkészlete. Az integrált kommunikációs és az érzékelő technológia, valamint a valós idejű diagnosztika lehetővé teszi már több medúza összehangolt, kollektív viselkedését, még korlátozott, kisebb térben is.

Egy alkalmazás használatával az egyes AquaJelly aktuális állapotának egyéni rögzítésére és nyomon követésére is van lehetőség. A folyamatfigyelés és az állapotfigyelés fontos szerepet töltenek be a feldolgozóiparban használt valamennyi berendezés működésében. Az önszerveződés feladata már a szennyvíz-technológiában is megtalálható, például amikor a gyűjtött esővíz több decentralizált esővíz-medencéből a központi szennyvíztisztítóba kerül. Ugyanakkor az állapotfigyelés lehetővé teszi a hatékony üzemeltetés menedzsmentjét, szervizelését és karbantartását is.

A bionikus pók és a repülőkutya

Tavaly a Bionic Learning Network új projekteket mutatott be, a bionikus pók és a repülőkutya modelleket.

A bionikus pók modellül szolgáló pók (Cebrennus Rechenbergi) a Szahara szélén, az Erg Chebbi sivatagban él. Nevét, az őt felfedező Ingo Rechenberg-ről, a TU Berlin bionika professzoráról kapta, különlegessége pedig abban rejlik, hogy képes magát a levegőbe lökni, majd cigánykerekező, bukfencező mozdulatokkal haladni. Ez a pók tehát adaptálódott környezetéhez, hiszen egyenes talajon kétszer olyan gyorsan – de még egyenetlen talajon is gyorsabban – tud haladni ezzel a módszerrel, mintha normálisan járna.

Így a sivatagban, ahol minden tereptípus megtalálható, biztonságosan és hatékonyan képes mozogni. Amióta felfedezte a pókot, Rechenberg professzor azon dolgozik, hogy a mozgásformát műszaki területen is használhassa. Az állat viselkedésének, mozgásának tanulmányozása különböző robotok tervezéséhez vezetett, melyek nehéz terepen is jól mozoghatnak. A berlini tudós végül a Festo bionika csapatával közösen fejlesztette ki a bionikus pók, a BionicWheelBot kinematikai és meghajtási koncepcióját.

Átalakulás gördülő üzemmódba

Hogy gördülni tudjon, a bionikus pók (BionicWheelBot) három pár karját behajlítja a test jobb és bal oldalán, ezzel pedig egy kereket formáz. A pók maradék két lába sétálás közben be van húzva a testéhez, de amikor a lábak kereket alkotnak, ez a két behajlított végtag kinyúlik és folyamatosan löki, gurítja előre a robotot. Ez biztosítja a robot haladását akkor is, ha az esetleg valami akadályba ütközne, lehetővé téve, hogy nehezebb terepen is közlekedhessen. Gördülő üzemmódban a mesterséges pók, akárcsak természetes modellje, sokkal gyorsabb, mint gyaloglásnál és akár 5%-os emelkedőre is képes felmenni.

Farm 4.0 – A jövő farmja, a robotizált mezőgazdaság A holland Lely és a Festo együttműködése majdnem 20 éve bizonyíték arra, hogy az egyszerű ügyfél-beszállítói viszony egyenrangú stratégiai partnerséggé alakulhat. A két családi vállalkozás közötti stratégiai partnerség számos technológiai előnyt teremtett az évek során.A Lely a tejüzemek automatizálásának fejlesztése során az Astronaut Milking Robot projekt keretében egyre szélesebb körben dolgozik együtt a Festo-val, például a hibrid fejőrobot-kar is ennek a kooperatív csapatmunkának az eredménye.

Boldog tehenek – boldog gazdák A Lely igyekszik a lehető legegyszerűbbé tenni a gazdák életét, ezért is kezdte a cég automatizálni a tehenek istállójában az összes munkamenetet, a fejéstől a tisztításig. Az automatizálás lehetővé teszi az éjjel-nappal folyó munkaműveletek megvalósítását, így a gazdák a monoton, ismétlődő rutinfeladatok helyett a váratlan helyzetekre összpontosíthatnak, ugyanakkor maximális szabadságot biztosít az állatok számára is.

A legújabb, 2018-ban piacra dobott Lely Astronaut A5 tehénfejő robotja is kifejezetten e célok figyelembevételével készült.

„A Lelyhez hasonlóan a Festo is egy nemzetközileg aktív családi vállalkozás, amely a rövid távú nyereség helyett a hosszú távú felelősségre összpontosít. A termékfejlesztésben is hasonló megközelítésünk van.”

– hangsúlyozta Martijn Boelens, a Lely ügyfélkapcsolati alelnöke.

A tehénfejési folyamat során, amikor egy állat önszántából belép a fejőállványba, a kezelőszoftver egyedileg azonosítja az állatot és meghatározza, hogy a tehén fejésre kész-e. Minden tehén egy kis jeladó-chipet hordoz, amelyeken olyan adatokat tárolnak, mint a méret, a súly, az ajánlott ételmennyiség és az utolsó fejési idő. A rendszer így automatikusan ellenőrzi egyenként a teheneket és jelzi a gazdának, ha bármelyik állatnál rendellenséget tapasztal, így a gazda már célzottan keresheti meg azt az adott állatot, amelyik speciális gondozást igényel.

A holland Lely vállalatot 1948-ban alapították, mára 40 országgal kereskednek és 1200 alkalmazottat foglalkoztatnak. A cég 25 éve segíti a minél magasabb színvonalú tejtermelést a folyamatosan fejlesztett automatizált fejőrendszereivel.

Gál Tamás

További információ: www.festo.hu www.lely.com/hu/

Hirdetés

További cikkek a témában