Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

A világ első HVDC hálózata

A szélenergia HVDC hálózatalapú architektúrán át történő szállítása olyan stabil és megbízható áramellátást biztosít, amely kielégíti a 2022-es pekingi téli olimpiai játékok alatt jelentkező nagyobb villamosenergia-igényt is .

Kína Peking-Tiencsin-Hopej régiójában épülő zhangbei-i nagyfeszültségű, egyenáramú (HVDC) villamosenergia-hálózat segítségével a távoli szél-, nap- és vízerőművekben termelt tiszta energiát integrálják a gyűrűs átviteli rendszerbe, amely biztosítja az energiaáramlás optimalizálását. Az egyedülálló „HVDC hálózatot” a világ egyik vezető villamos közművállalata, a State Grid of China (SGCC) tervezi. Az ABB számos kritikus elemet, így például HVDC Light szelepet, fali átvezetőket, transzformátor-részegységeket, nagyfeszültségű kondenzátorokat és teljesítményelektronikai félvezető készülékeket szállít a projekthez.

A nagy hatékonyságú technológia segítségével minimális veszteségek mellett lehet nagy mennyiségű villamos energiát nagy távolságra szállítani. Hagyományosan két pont közötti összekötő távvezetékeknél alkalmazzák, azonban a zhangbei-i kísérleti projekt egyedülálló a maga nemében, mivel egy hálózaton belül több állomás is össze lesz kötve, így optimalizálva a megújuló energiaforrások kihasználását és javítva az áramellátás megbízhatóságát. A helyi vállalatok mellett az ABB szállítja a kulcsfontosságú berendezéseket ehhez a mérföldkőnek számító projekthez, amely a világ legnagyobb és legkorszerűbb feszültségforrás-átalakítóval (VSC) szerelt rendszere (VSC-HVDC) lesz. A rendszer egy gyűrűs hálózat segítségével négy állomást köt össze, és 4500 megawatt tiszta energia szállítására képes.

„Az ABB több mint hatvan éve elsőként fejlesztette ki, és dobta piacra a HVDC technológiát. A cég azóta olyan kulcsfontosságú innovációkat vezetett be, mint például a HVDC Light és az ultra-nagyfeszültségű, egyenáramú (UHVDC) átviteli rendszer, amelyekkel megbízható és hatékony energiaellátás biztosítható,” – nyilatkozta Claudio Facchin, az ABB Energetikai Hálózatok Divízió vezetője. „Az ABB részvétele a projektben azt bizonyítja, hogy az SGCC továbbra is töretlenül bízik az ABB HVDC területén meglévő, bizonyított szaktudásában és vállalatunk azon hosszú távú erőfeszítéseiben, amelyek célja, hogy úgy segítsük a kínai energetikai infrastruktúra megerősítését, hogy mindeközben minimálisra csökkenjen a szektor környezetre gyakorolt hatása.”

A HVDC technológia szabályozza a hálózati helyek közötti villamosenergia-áramlást, a villamos energia átvitelét nagyon kis veszteségek mellett biztosítja, és támogatja például a szigetüzemű szélerőművek feszültségét és frekvenciáját.

HVDC

Az ABB először 1997-ben dobta piacra a VSC-HVDC technológiát, aminek akkor HVDC Light nevet adta.  Ez a megoldás szabályozza a hálózati helyek közötti villamosenergia-áramlást, a villamos energia átvitelét nagyon kis veszteségek mellett biztosítja, és támogatja a gyenge hálózatok, így például a szigetüzemű szélerőművek feszültségét és frekvenciáját. A technológia vezérelhetősége és külső feszültség nélküli indulási (black-start) képessége jól példázza a megoldás kiváló működőképességét, és alkalmassá teszi azt számos kulcsfontosságú energetikai alkalmazás számára, így például a szárazföldön vagy a tengereken elszigetelten működő szélfarmokon termelt megújuló energia hálózatra kapcsolására, valamint az AC hálózatok összekötésére.

www.abb.com

 

Hirdetés

További cikkek a témában