Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

karrier és képzés

20 éves Siemens – BME együttműködés

A Siemens Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem partnersége idén a 20. évébe lépett.

A két szervezet együttműködése a két évtized alatt számos innovatív hallgatói kezdeményezés megvalósítására adott lehetőséget, amelyek gyakran nemzetközi megmérettetéseken is jól szerepeltek. A különleges alkalomból az idei együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírását Joe Kaeser, a Siemens AG globális elnök-vezérigazgatója is megtisztelte jelenlétével és előadást tartott a negyedik ipari forradalom társadalmi hatásairól.

A felsőoktatási intézmények és nagyvállalatok közötti szoros együttműködés napjainkban egyre nagyobb fontossággal bír. A digitalizáció és automatizáció terjedése az iparban megállíthatatlan, ezért szükség van és lesz a jövőben is jól képzett, a legmodernebb technológiákban jártas szakemberekre. A világ egyik vezető technológiai vállalataként a Siemens mindig is nagy hangsúlyt fektetett a következő generációk szakmai fejlődésének támogatására, és arra, hogy hozzájáruljon a magyarországi mérnökképzés színvonalának emeléséhez. Ezzel a céllal indult útjára 1999-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel való hosszú távú partnersége, amely idén a 20. támogatási szerződés aláírásával jubileumi évébe lépett.

A két szervezet közötti együttműködés sikerét nem csak önmagában az elmúlt két évtized, hanem az ez alatt megvalósult eredményes projektek is jól mutatják. A támogatott hallgatói kezdeményezések nemzetközi megmérettetéseken elért eredményei is büszkeségre adnak okot, a 2012-es Solar Decathlon Europe innovációs versenyen például három kategóriában is dobogós lett a BME fiataljainak saját tervezésű szolárháza.

Az utóbbi évek kiemelkedő projektjei voltak:

  • 2016-ban az országban elsőként indított a Siemens duális rendszerű, műszaki mesterképzést, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel karöltve. Az Oktatási Hivatal által akkreditált képzés előnye, hogy az egyetemisták az elméleti tudást az oktatási intézmények falai között sajátíthatják el, miközben a Siemensnél a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő gyakorlati tapasztalatra tesznek szert. A 2017 februárjában indult képzés a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara villamosmérnöki MSC szakára épül.
  • A Magnus eFusion elektromos repülőgép hajtásrendszerének kifejlesztésében meghatározó szerepet kaptak a BME volt és jelenlegi hallgatói, valamint egyetemi oktatók és kutatók is. A Magyarországon kifejlesztett elektromos hajtásrendszerekkel felszerelt kisrepülők már több száz órányi tesztrepülést tudnak maguk mögött. A fejlesztés azóta sem állt meg, a nagyközönség nemrég egy németországi légi közlekedési szakkiállításon láthatta először a legújabb, hibrid-elektromos hajtásrendszerrel felszerelt eFusion repülőgépet, amely jelenleg az egyetlen működő hibrid repülőgép a világon.
  • A műegyetemi kutatók és négy nagyvállalat, köztük a Siemens szakemberei közös munkájának támogatására jött létre tavaly a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ is, amely lehetőséget biztosít az ígéretes kutatás-fejlesztési kezdeményezések megvalósítására.

A Siemensszel közös programokban résztvevő diákok a diplomájuk megszerzése után gyakran a vállalatcsoportnál kezdik meg szakmai pályafutásukat; a kutatás-fejlesztési csapat mérnökei között számos korábbi BME hallgató dolgozik, az evosoft Hungary pedig az egyik legnagyobb foglalkoztatója az egyetemen végzett hallgatóknak.

„Felgyorsult világunkban nem mindennapi, hogy két szervezet két évtizeden keresztül folyamatosan együttműködik. Ezért is értékes az egyetemmel folytatott partnerség, hiszen a magas színvonalú szakképzéssel és a tehetségek szakmai támogatásával közösen teremtünk értéket az egyetem hallgatóinak, az egyetemnek, a hazai iparnak és egyben Magyarországnak is.” – mondta el Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az évfordulót Joe Kaeser, a Siemens AG globális elnök-vezérigazgatójának magyarországi látogatása alkalmából tartott egyetemi előadása tette különlegessé, aki beszédében kiemelte, hogy – „A jövő alakulására akkor lehetünk a legnagyobb hatással, ha élen járunk az innovációban.”

“A Műegyetem erős, kölcsönösségen alapuló ipari együttműködések nélkül nem lenne az általunk óhajtott, megelégedettségre okot adó, rendületlen fejlődésben lévő Műegyetem. Mindebben a Siemens immár két évtizede kiemelt partnerünk. Közös eredményeink magukért beszélnek, de a jövő eredményeit a mában folyamatosan tovább kell alapoznunk, azok önmaguktól nem keletkeznek. A kapcsolatok folyamatos gondozása és bővítése, új technológiák, módszerek kifejlesztésére közös innovációs tevékenységünk sikerességének záloga”mondta Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora.

Siemens

A Siemens 2018-ban is támogatja a BME munkáját: többek között hamarosan kiírnak egy hallgatói versenyt, idén ez alapján nyújtják majd a támogatást az elektromos repüléshez kapcsolódó, műszaki és kreatív szempontból legizgalmasabb kezdeményezéseknek. Emellett egyetemi és diákprojektek infrastrukturális támogatásában vesznek részt, segítik a hallgatók gyakornoki helyekhez és állásokhoz való hozzáférését, illetve továbbra is támogatják az egyetemi kiadványokat, innovatív hallgatói ötleteket, programokat. 

http://www.siemens.hu

Hirdetés

További cikkek a témában