Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

karrier és képzés

Gábor Dénes-díj átadás

Immár 29. alkalommal került átadásra decemberben a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott GÁBOR DÉNES-díj, amely a legnevesebb műszaki alkotói elismerés ma Magyarországon, és napjainkig 218-an részesültek ezen elismerésben.

A Gábor Dénestől származó „Találjuk fel a jövőt” jelmondat üzenete napjainkban különösen aktuálissá vált az élet minden területén (fenntartható fejlődés, nyersanyag-, energia- és hulladékgazdálkodás, foglalkoztatottság, gazdaság, stb.), azaz csak a tudatosan alakított jövő hozhat megoldást gondjainkra.

GÁBOR DÉNES ÉLETMŰ-díjat kaptak:

Dr. Balogh Géza

Villamosmérnök, az Interton Kft. ügyvezetője.

A magyar elektroakusztikai ipar tekintélyének növelésében, a technika világszínvonalát képviselő termékek és rendszerek fejlesztésében vállalt több évtizedes alkotó tevékenységéért, az irányított hangsugárzással kapcsolatos szabadalmakkal is védett önállóan és szerzőtársakkal közösen kidolgozott találmányaiért, a hiperkardioid vonalsugárzó sikeres világpiaci hasznosításáért. Nevéhez fűződik a Magyar Országgyűlés üléstermeinek első számítógép vezérlésű hozzászólói hangrendszerének és a Paksi Atomerőmű számítógép vezérelt biztonsági, riasztó, tájékoztató hangrendszerének kidolgozása.

Zettwitz Sándor

Gépészmérnök, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója.

Több évtizedes innovatív tevékenységéért, az első magyar ásványgyapotgyártó technológia és gépsor kifejlesztése és megvalósítása, a magyar gazdaság egyik kitörési pontját jelentő egészségipari eszközök fejlesztése, nevezetesen a vércukorönellenőrzés lehetőségét megteremtő első magyar egyéni vércukormérő készülék fejlesztése, gyártástechnológiájának kidolgozása, és a projekt irányítása, továbbá az automata vizelet-analizáló rendszer kifejlesztése terén elért eredményeiért, és a nemzetközi sikereket elérő családi cég megalapításáért, az innovációs kultúra kialakításáért és kivételesen eredményes vezetői munkásságáért.

GÁBOR DÉNES-díjat kaptak:

Falk György Alfréd

Gépészmérnök, a VARINEX Zrt. igazgatóságának elnöke, címzetes egyetemi docens.

A rétegről-rétegre építkező gyors prototípusgyártás (Rapid Prototyping) mai népszerű nevén a 3D nyomtatás meghonosítása és a 3D nyomtatás széles körű alkalmazási lehetőségeinek feltárása, a kis sorozatú gyártásra alkalmas fröccsöntő szerszámok, a fogászati és az egyedi koponyacsont hiányok megszüntetéséhez szükséges implantátumok, a hőre lágyuló poliamid porból gyártható alkatrészek komplex technológiájának az ún. Additív Manufacturing eljárásoknak megfelelő kifejlesztése, a vákuummal szabályozott nyomásos öntéstechnológia továbbfejlesztése terén elért eredményeiért, sikeres cégalapítási és cégfejlesztési, valamint áldozatkész egyetemi oktatási tevékenységéért.

Dr. Koppa Pál Gábor

Fizikus, a BME tanszékvezető egyetemi tanára.

A holografikus adattárolás, a háromdimenziós képmegjelenítés, az optikai méréstechnika és a komplex optikai rendszerek modellezése terén végzett kutatási-fejlesztési eredményeiért, az e körben szabadalmazott találmányok létrehozásában vállalt alkotó közreműködéséért, a műegyetemi fizikus- és mérnök-képzésben nyújtott, elismerésre méltó oktatói és témavezetői munkásságáért.

Dr. Németh Huba

Gépészmérnök, a Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft. Kutatás-Fejlesztési Központ osztályvezetője, egyetemi docens.

Az ipari életpályán tanúsított innovatív tevékenysége, mérnöki kutató-fejlesztő munkája, többek között a számos szabadalommal védett, járműdinamika-, emisszió- és hatásfokjavító, sűrített levegő befúvásán alapuló motorfeltöltési eljárás megalkotása, valamint a haszonjárművek önvezető rendszereinek nemzetközileg is sikeres kidolgozása terén végzett meghatározó alkotó tevékenységéért, amely felöleli a járművek környezetérzékeléstől, a döntéshozó funkciókon keresztül a redundanciákkal ellátott hibabiztos végrehajtó rendszereinek teljes palettáját; továbbá a műszaki felsőoktatásban végzett magas szintű oktatói és oktatásszervezési munkásságáért.

Dr. Stépán Gábor

Gépészmérnök, akadémikus, a BME tanszékvezető egyetemi tanára.

A késleltetett rendszerek stabilitáselméletének és nemlineáris rezgéseinek gépészeti alkalmazásai: szerszámgéprezgések, járműkerekek dinamikája, közlekedési dugók modellezése, robotok és emberek erőszabályozása, illetve egyensúlyozása területén végzett, nemzetközileg is elismert színvonalú kutatói, kutatásszervezői és oktatási tevékenységéért, az orvosi-mérnöki közös innovációt segítő Biomechanikai Kooperációs Kutatóközpont létrehozásában és fenntartásában végzett meghatározó munkájáért.

A teljes névsor itt található: www.gabordenes.hu/gabor-denes-dij-2017/

Hirdetés

További cikkek a témában