Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Robotika Show 2.0

Az idén második alkalommal megrendezett Drón és Robotika Show 2.0 amellett, hogy tájékoztat, szórakoztat, segít is. Például abban, hogy bemutatja az e-Nable szervezetet.

Az e-NABLE Magyarország egy globális, önkéntes mozgalom hazai képviselete, ahol a tagok szabadidejükben 3D nyomtatott kezeket készítenek végtaghiányos gyerekeknek. Az olcsón előállítható, személyre szabott protézisek elsődleges célja, hogy a viselője otthonosan érezze magát a testében és a hiányosság helyett a lehetőséget lássa önmagában. Szenner Richárd a szervezet képviseletében felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos, hogy a szükség és a segítség egymásra találjon és ebben örömmel vesznek mindenféle segítséget.

3D nyomtatott kéz

Az esemény egyik előadása társadalomtudományi kérdéseket is felvetett, ebben a nagyon is száraznak tűnő, “kocka” világban. Már a rendezvény első napján választ kaphattunk arra a kérdésre, hogy lesz-e android miniszterelnökünk? Egyáltalán: hogyan működne egy olyan politikai rendszer, amelyben emberek és intelligens robotok egyszerre élnének együtt? A válasz Dr.Tóth Csaba az ELTE-ÁJK adjunktus, Politikatudományi Intézet oktatója szerint, bár feltételezés alapú, de egyértelmű: aa lesz még emberiség a fejlett robotok korában és lesznek miniszterelnökök, akkor lesz.

A nemrégiben Innovációs Díjat nyert AImotive létrehozója, Takács Árpád előadásában az önvezető autózás jelenéről, és az AImotive technológiai megoldásairól beszélt, azaz arról, hogyan ismeri fel környezetét, hoz döntéseket és hajtja azokat végre egy ilyen, mesterséges intelligencia alapú rendszer. Megtudhattuk, hogy mikortól tekinthetünk egy autóra önvezetőként.
Önvezető autózás

A visszatérő “vendégek” mellett – Óbudai Egyetem, ELTE, BME, stb. – idén először állított ki a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Győri Egyetem és az imPro Music School is. A nagyközönség előtt először itt mutatkozott be kiállításon a UBtech edukációs humanoid robotja és a Yuneec professzionális drónjai, de természetesen a nagysikerű Segway akadálypálya, a HURBA workshop és a Puli Space is tiszteletét tette a kiállítótérben.

A szervezők ezúttal is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy ne csak nézelődni lehessen, hanem az érdeklődők a lehető legtöbb eszközt és fejlesztést ki is tudják próbálni. Így lehetett holdjárót és drónt vezetni, robotot építeni, intelligens homokkal ismerkedni és átélni a virtuális valóság adta élményeket.

www.droneprix.hu

http://droneprix.hu/dron-robotika-show-2-0-sopron/

Hirdetés

További cikkek a témában