Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

B2, azaz Bat Bot a robotdenevér

Bat Bot a robotdenevér a Kaliforniai Műszaki Intézetben kifejlesztett denevér robot úgy repül, úgy fordul, úgy csap le, mint az igazi denevér.

„A repülés Szent Grálja” – ezt tartják a denevérek tudományáról a repüléssel foglalkozók. A szárnyas emlősök híresek manőverezési tehetségükről, ami nem véletlen. Szárnyuk sokkal összetettebb, mint a madaraké, több mint 40 ízület található végtagjaikban. Bonyolultsága miatt rendszerint nem is róluk modellezték a repülő szerkezeteket – eddig.

Soon-Jo Chubat-bot_1-robotdenevérng, a Kaliforniai Műszaki Intézet és a NASA pasadenai központjának kutatója és csapata által kifejlesztett Bat Bot egy energiatakarékos, biztonságos, lágy szárnyú robot. Elkészítése előtt a kutatók alaposan felmérték, hogy a denevérek szárnyainak mely elemei kulcsfontosságúak, és csak azokat illesztették be az új gépbe. Míg a hagyományos repülő robotok merev szárnyakkal rendelkeznek, addig az új szerkezetet rugalmas anyagból alakították ki. Ennek köszönhetően repülés közben – akár  az emlősök szárnya – deformálódik, ezzel is segítve a manőverezést és a gyorsulást.

A Bat Bot alkatrészeit szénszálból és 3D-s nyomtatással létrehozott műanyagból, illetve ultravékony, puha és tartós szilikon alapú műbőrből készítették el. Tömege mindössze 93 gramm, szárnyainak fesztávolsága kb. 47 cm. A felépítésnek köszönhetően a szárnyak másodpercenként akár tízet is csapkodhatnak. A kísérletek során a szerkezet átlagosan 5,6 m/s-os sebességgel repül, az éles kanyarokban és gyors lecsapások során azonban egészen 14 m/s-ra (kb. 50 km/h) is felgyorsult.

Felhasználására máris számos ötlettel álltak elő a kutatók. Bat Bot alkalmas lehet például légi felvételek készítésére, csomagszállításra, vagy éppen építkezések felügyeletére, de a katasztrófa sújtotta területeken is bevethető lenne, mivel az új robot sokkal mozgékonyabb és nagyobb területet tud átfésülni, mint a hagyományos eszközök.

Forrás: 24.hu

Hirdetés

További cikkek a témában