Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Beindult a Tesla Gigafactory

Elon Musk álma részben már megvalósult, elkezdődött az akkumulátorok gyártása a Tesla Gigafactoryben.

Korábban már lehetett olvasni róla, hogy a Tesla megkezdte a világ legnagyobb akkumulátorgyárának építését. A komplexum még messze van a 100%-os készültségtől, ennek ellenére az elmúlt hónapokban már a gyártás tesztüzeme folyt. A sikereknek köszönhetően hamar meg tudták kezdeni a valódi termelést, így le is gördültek a szalagról az első lítium-ionos Tesla akksik. Ezek egyelőre az otthonokba szánt Powerwall 2 és Powerpack 2 rendszerbe készülnek, amivel Musk szerint az energiaszámlákat szinte a nullára lehetne csökkenteni.

A tervek szerint 2018-ra fejeződik be a Tesla és a Panasonic közös gigagyár projektje. Ettől kezdve a cél 35 GWh-nyi akkumulátor előállítása évente, ami megegyezik a világ összes akkugyártójának éves termelési mennyiségével.

A Gigafactory kész állapotában az 510 ezer négyzetméteren 6500 ember számára biztosít majd munkát. Az épületek tetejét pedig teljes tesla-gigafactoryegészében napelemekkel fedik le.

Van dolga bőven a Teslának, hiszen az új Model 3-as autó akkumulátorának gyártását is a gyárkomplexumban végeznék. Az idő nagyon sürgeti a projektet, ha nem akarnak csúszni a teljesítéssel, mivel már most körülbelül 400 ezer előrendelést vettek fel az eddig legolcsóbb Tesla autóra.

Sokak szerint, ha beindul a termelés a Gigafactoryban, az új gyártókapacitásnak köszönhetően nagyjából 30%-kal csökkennek majd az akkumulátorárak, ami nemcsak az elektromos autók, hanem az otthoni energiatároló rendszerek árainál is érzékelhetőek lesznek.

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20170106_tesla_gigafactory_akkumulator_gyartas

Hirdetés

További cikkek a témában