Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Sasol Solar Challenge – Megalux díjak

Harmadik leghosszabb táv, legsikeresebb újonc csapat és a Nemzetközi Napenergia Szövetség díja. Háromszor szólították színpadra a GAMF csapatot a Sasol Solar Challenge verseny díjkiosztóján.

A dél-afrikai Sasol Solar Challenge-et 2008 óta kétévente hirdetik meg. Az esemény célja, hogy olyan járműveket építsenek a fiatal mérnökhallgatók, amelyekkel 8 nap alatt a legnagyobb távolságot lehet megtenni. A versenyen együtt halad a mezőny városról városra, pluszkilométereket az egyes állomáshelyeken beiktatott „hurkokkal” lehet szerezni. A távolság Pretoria és Fokváros között 2100 km, de a legjobbak 3000 kilométernél is többet tudnak megtenni.

A kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem GAMF csapata által épített jármű tavaly már bizonyított, amikor a világ egyik legjelentősebb napelemesautó-versenyén Ausztráliát átszelve – óriási bravúrként – 46 induló csapat közül az élmezőnyben, a 7. helyen ért célba, megelőzve számos híres egyemegalux-3-Sasol-Solar-Challengetem csapatát. A kiemelkedő eredmény elsősorban a tehetséges mérnökhallgatók teljesítménye, de azt a támogatói összefogást is jelzi, ami lehetővé tette, hogy a kecskeméti fiatalok megépíthessék a járművet és megmérethessék magukat a nemzetközi mezőnyben. A csapat úgy gondolta, hogy érdemes megpróbálni a másik jelentős versenyt is, ahol a járműveknek napenergiával kell haladniuk, mert a Megaluxban van még tartalék. Ebben nem is tévedtek, hiszen a világ élvonalával tartva a tempót 4033 km-t tudtak megtenni, ezzel a delfti (Hollandia) és a tokai (japán) egyetemek csapatai után a harmadik leghosszabb távot jegyezték.

A GAMF csapata érdemelte ki a dél-afrikai verseny legsikeresebb újoncának járó díjat, valamint a Nemzetközi Napenergia Szövetség díját, amit annak a csapatnak ítéltek oda, amely a legjobban példázza a szövetség küldetését: „Figyelemfelhívás a fenntartható közlekedés fontosságára, az innovációra és a mérnöki szemléletű technikai sport népszerűsítésére.”

Forrás: www.uni-pae.hu

Hirdetés

További cikkek a témában