Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

A kínai LHC, CEPC made in China

Kína úgy döntött, csatlakozik a kísérleti fizika tudományos világához, és rögtön egy kétszer nagyobb és hétszer erősebb hadronütköztető építésébe fog, mint a CERN-é.

Már jó ideje gondolkodik Kína, hogy csatlakozzon Európához, illetve az USA-hoz, és elmélyüljön a kísérleti fizikában. Végre megszületett a döntés és 2020-ban egy hatalmas részecskeütköztető építésébe kezdenek. Jelenleg a világ legnagyobb hadronütköztetője az LHC, ami egy 27 km kerületű, kör alakú csőrendszer. A kínai LHC, azaz a Circular Electron Positron Collider (CEPC) a tervek szerint ennél sokkal nagyobb lesz, egy 50 és egy 100 km kerületű ütköztető épül.

Ha elkészülnek a CEPC-vel, első lépésként a Higgs-bozont vizsgálják majd, illetve elpusztulásának módját az ütköztetést követően. További nagy áttörést hozhat, hogy a CEPC hétszer erősebb lesz az LHC-nél, így végre soha nem látott mértékben közelítik majd meg a részecskék a fénysebességet.

A Nagy Energiájú Fizikai Intézet igazgatója, Wang Yifang szerint a CEPC Qinhuangdaóban lenne a legjobb helyen, nem messze a Nagy Fal egyik végpontjától. Hozzátette, az LHC már a saját határait feszegeti. Sok esetben nem elegendő az az energia, amit ott elő tudnak állítani, és ezek a korlátok drasztikusan megnövelik a kísérlet idejét. Erre szeretnének egy megoldást kínálni a hamarosan épülő CEPC-vel.

Forrás: http://newatlas.com/china-worlds-biggest-particle-collider/40526/

Hirdetés

További cikkek a témában