Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

Emlékező műanyagok 3D nyomtatással

A napelemeket a Nap felé fordító, gyógyszerkapszulákat megfelelő testhőmérsékleten aktiváló puha eszközökhöz használhatók fel a legújabb, 3D nyomtatással készülő programozható anyagok.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem és a Szingapúri Műszaki Egyetem kutatói olyan hőérzékeny 3D nyomtatásra alkalmas polimert fejlesztettek ki, amelyek emlékeznek eredeti, nyomtatott formájukra, és ezt a tulajdonságukat extrém nyomás, elhajlítás, összetekerés után megtartják. Amint elérnek egy adott hőmérsékletet, másodpercek alatt visszaugranak eredeti formájukba.

Az eljárás során a nyomtatást úgynevezett mikro-sztereolitográfiával kombinálják, aminek során egy, a különböző hőmérsékleti viszonyokra megszilárdulással, illetve ellágyulással reagáló anyag keletkezik. Az egyes tárgyak, anyagok gyakorlatilag emlékeznek arra, hogy bizonyos hőfokon hogyan kell reagálniuk, majd mi az a forma, amit az eredeti hőmérsékleti pont elérésekor újra fel kell venniük. Az új polimerhez egészen új 3D nyomtatási megoldást találtak ki, amellyel egészen vékony, akár hajszál vastagságú anyagok is előállíthatók.

A felfedezés egy sor különleges megoldást hozhat az orvos- és más tudományok számára. A kutatók már kontrollált gyógyszeradagolásban és napelemek összehangolásában gondolkodnak, emellett vizsgálják a hő mellett fényre és elektromosságra adott reakciójukat is.

Forrás: 24.hu

 

Hirdetés

További cikkek a témában