Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Egymillió mérföldes akkumulátoron dolgozik a GM

A General Motors olyan újgenerációs autóakkumulátorokon dolgozik, melyek még a márciusban leleplezett ultium akkumulátoroknál is fejlettebbek.

A vállalat mostanra közel került egy egymillió mérföld, vagyis durván 1,6 millió kilométer élettartamú egység kifejlesztéséhez.

Minderről az autógyártó ügyvezető alelnöke, Doug Parks beszélt egy online befektetői konferencián. Azt nem árulta el, hogy az új fejlesztés bemutatása mikor várható, de arról beszélt, hogy a vállalatnál jelenleg több csapat is dolgozik olyan megoldásokon, mint a szilárdtest akkumulátorok, az ultragyors töltők, illetve a kobaltot nem tartalmazó elektródok. Egy egymillió mérföld megtételét biztosító energiatároló egység nagy előrelépés lenne, mivel a mai technológiával készült akkumulátorok általában csak 100-200 ezer kilométert bírnak.

Ahogy arról az autopro.hu is hírt adott, a CATL kínai akkumulátorgyártóval a Tesla mérnökei is egy, milliónyi mérföld megtételét lehetővé tevő akkumulátoron dolgoznak.

Tervekben az újabb befektetések

A GM, valamint partnere, az LG Chem Ohio államban terveznek felépíteni egy akkumulátorgyárat egy 2,3 milliárd dolláros beruházás keretében. Az Ultium Cells LLC nevet viselő üzem az amerikai és a koreai fél vegyesvállalataként fog működni, a tereprendezési munkálatok pedig nemrég már kezdetüket is vették.

A Reuters cikkéből az is kiderül, hogy a két partner együttműködést folytat az akkumulátorok árának csökkentésének jegyében, emellett például annak is keresik a lehetőségét, hogy bányákba fektessenek vagy, hogy nyersanyag-feldolgozó üzemekkel alakítsanak ki kooperációt.

A GM 2025-re az Egyesült Államokban és Kínában évi egymillió elektromos járművet kíván értékesíteni. Céljának elérését mindenképpen segítené, ha olyan akkumulátorokkal kínálhatná autóit, melyek a mainál olcsóbbak, ugyanakkor az átlagosnál sokkal lassabban csökkenne kapacitásuk.

Hirdetés

További cikkek a témában