Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Évtizedek óta a gyártás szolgálatában

A veszprémi Balluff üzem sok szempontból kiemelkedő. Számos iparági szabvány betartásával, igen magas minőségügyi elvárásoknak megfelelő terméket gyárt.

Az itt készülő alkatrészek piacvezető autóipari nagyvállalatokhoz, élelmiszeripari, energetikai vagy orvostudományi vállalatokhoz kerülnek, így nemcsak addig kell helyt állniuk, amíg a gyártósor végén megtörténik a csomagolás.

Ahhoz pedig, hogy ilyen stabilan magas minőséget gyárthasson, a Balluff évtizedek óta elkötelezett a termelőeszközei minősége és megbízhatósága mellett. Ugyanis a tartós hatékonyság elengedhetetlen feltétele a termelés váratlan leállásoktól mentes fenntartása. Ebben kimagasló partner a FANUC, melynek szerszámgépei, illetve az azokba épített alkatrészek hosszú évtizedekig szolgálhatják a termelést.

A veszprémi Balluff üzem egy ilyen különleges, a legújabb high-tech szerszámgépek mellett üzemelő, majdnem harminc éves FANUC alkatrészekkel szerelt megmunkálóközpontról kérdeztük Merics Attilát, a telephely termelésvezetőjét.

Igazi kincs még a mai gépek között is

Bár a Balluff német gyökerű vállalat, és elkötelezett az innovatív német ipari termelőeszközök mellett, a magyarországi üzemben egy közel három évtizede dolgozó szerszámgép FANUC alkatrészei miatt jó kapcsolatot ápolnak a japán vállalat hazai képviseletével. Merics Attila a FANUC Hungary Kft. szemléletével és szervizszolgáltatásaival kapcsolatban elégedettségét fejezte ki:

„Szem előtt tartják, hogy az adott problémára a legmegfelelőbb megoldást találják meg. A gépeikkel kapcsolatban sok jót hallottunk már és szimpatikus az egyszerűségre törekvő filozófia is, amit a FANUC képvisel.”

A jó benyomáshoz természetesen hozzájárul a már régóta náluk dolgozó szerszámgép kiváló teljesítménye és a FANUC magyarországi kollégáinak munkája is.

A STAMA szerszámgépet a tervezők FANUC vezérléssel és hajtásokkal látták el a nyolcvanas években. A gépet 1983-ban üzemelték be, azóta is kitartóan szolgálja a termelést, immár a kiegészítő, precíziós megmunkálások során.

„A gép ma már nem az elsőszámú megmunkálógépünk, azonban precíziós gyártási feladatokban, furatkészítésnél előszeretettel használjuk. Megbízhatóan és pontosan működik, könnyű karbantartani. Ma már nem állandóan dolgozunk vele, folyamatos termelés helyett napi egy vagy két műszakban használjuk.”

– mondja Merics Attila a gép mindennapjairól.

Mihalik Zsolt, a FANUC Hungary Kft. After Sales csapatának vezetője hozzáteszi, nincs tudomása hazánkban  ilyen régóta üzemelő, FANUC alkatrészekkel dolgozó szerszámgépről.  A nagykorúvá váló FANUC szerszámgépek többsége Magyarországon inkább huzalszikraforgácsolók közül kerül ki, így valódi különlegességnek számít ez a megmunkáló központ.

Problémamentes régi konstrukció

A szerszámgép alkatrészei közül a hajtások, a motorok, a hajtáskártyák, illetve a vezérlő FANUC gyártmány. Ezek a korábban alkalmazott FANUC TAPE DRILL sorozaton is használt elemek egy emberöltő óta szolgálják a termelést, ráadásul hibamentesen. Merics Attila mindössze két alkalmat említ, amikor a gép meghibásodása miatt a szerviz igénybevételére volt szükség:

„Mindkét alkalommal mechanikai problémák léptek fel: egyszer egy rugó, másodjára pedig egy szűrő elhasználódása miatt kellett szervizt hívnunk. A FANUC alkatrészek, a megfelelő rendszeres karbantartás mellett egyetlen alkalommal sem hibásodtak meg váratlanul.”

Mindez jól példázza, milyen hosszú időn át üzemelhetnek problémamentesen ezek a japán alkatrészek a megfelelő karbantartás mellett.

A szerszámgép vezérlésével kapcsolatban említ még egy problémát Merics Attila, mégpedig a régi típusú vezérlőn található nyomógombokon a minták kopását. Ezzel kapcsolatban azonban a magyar FANUC képviselet segítőkészségét is kiemeli:

„Jeleztük a problémát és a visszajelzések alapján számíthatunk arra, hogy hamarosan ki tudjuk cserélni ezeket a gombokat. Azonban olyan régi sorozatról van szó, hogy ezek beszerzése nem olyan egyszerű, a 25 éves alkatrészgarancia is bőven letelt már.”

Hasonló esetekben – amikor a szerszámgép, vagy az alkatrész korából fakadóan már nem kapható a megfelelő cseredarab – a FANUC Európai Javítóközpontja jelenthet megoldást. Itt gyári garanciával kerülnek felújításra az olyan, többnyire elektronikai alkatrészek, mint a szervomotorok, a hajtások, a hajtáskártyák vagy a kezelőpanelek.

A kulcs: rendszeres karbantartás és gyártói támogatás

Ahhoz, hogy egy-egy szerszámgép akár a gyártó által vállalt élettartamot is jelentősen túlélje, elengedhetetlen a megfelelő karbantartás. Ez a FANUC gépek esetén is igaz, a gyártói ajánlások betartása azonban kifizetődő: nem ritka, hogy ezek a megmunkáló központok évtizedekig hűséges társak a termelésben. A karbantartás mellett természetesen a hatékony és folyamatosan elérhető gyártói szervizszolgáltatás is az élettartam megnyújtását szolgálja.

Ennek fontosságát Merics Attila felhasználóként is megerősíti, kiemelve, hogy a veszprémi Balluff üzemben gondot fordítanak a rendszeres, szakszerűen végzett szervizre, szükség esetén pedig a gyári képviseletekhez fordulnak.

„A FANUC csapatával pedig csupa jó tapasztalatunk van, annak ellenére, hogy a legrégebb óta üzemelő megmunkálóközpont kapcsán tartjuk velük a kapcsolatot.”

 – teszi hozzá.

Alkatrészellátás

A megfelelő karbantartás elengedhetetlen feltétele a megbízható alkatrészellátás. A FANUC minden szerszámgép esetén vállalja, hogy a teljes élettartam során biztosítja a megfelelő gyári pótalkatrészeket, azon túl pedig gyári gép- és alkatrész-felújítást is vállal. . Ezzel olyan stabil hátteret biztosít, ami lehetővé teszi a gépek hosszú szolgálatát és a termelés minőségének fenntartását.

Amennyiben az alkatrészellátással, garanciával vagy felújítással kapcsolatban további kérdése merülne fel, keresse a FANUC Hungary Kft. szakembereit az alábbi elérhetőségen: info@fanuc.hu

www.fanuc.hu

Hirdetés

További cikkek a témában