Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Kulcs az energiához – Villamosenergia-átvitel a megújuló energiatermelésben és ipari létesítményekben

A villamosenergia-átvitel és annak gazdaságossá tétele egy kulcskérdés a mostani, minden korábbi fogyasztási rekordot megdöntő villamosenergia-igényes időkben. A hálózati veszteségek csökkentésével számottevő mennyiséggel csökkenthetjük hazánk CO2 -kibocsátását. Ebben a folyamatban az áramszolgáltatók mellett kiemelt szerepet kapnak mind az energiatermelésben résztvevő kiserőművek és az ipari nagyfogyasztók.

A hálózati veszteséget befolyásoló tényező az elosztóhálózati transzformátorok vesztesége is. Jelen pillanatban az Európai Unióban az Ecodesign Tier 1 rendelet határozza meg a transzformátorok veszteségszintjét. 2021-től azonban az Ecodesign Tier 2 lép életbe, amivel a korábbihoz képest minimum 10%-kal csökken a transzformátor maximális üresjárati vesztesége, és a maximális terhelési veszteség is. https://bit.ly/sgb-transzformatorok

Azonban ezeket a transzformátorokat és a hozzá kapcsolódó kis- és középfeszültségű berendezéseket mind életvédelmi, mind környezetvédelmi és állagmegóvási szempontok miatt meg kell védeni a külső behatásoktól.

A betonházas transzformátorállomás szerepe a villamoshálózatok üzemeltetésében

Ezen állomások minősége és megbízhatósága döntő fontosságú, akár ipari vagy erőművi létesítmények zavartalan üzemeltetéséről van szó.

Mivel ezek a berendezések általában véve közvetlen felügyelet nélkül látják el kritikus fontosságú feladataikat, ezért magas szintű biztonságot és rendelkezésre állást kell biztosítsanak úgy, hogy közben a lehető legkisebb karbantartási igényeket támasszák felhasználóik felé. A transzformátorállomásoknak meg kell felelniük a legszigorúbb biztonsági, környezetvédelmi előírásoknak és villamosipari szabványoknak is. Mindezt úgy, hogy közben ellenállnak a mindenkori időjárási körülményeknek és korróziónak akár több évtizeden keresztül is.

Előszerelt betonházas transzformátorállomás

Miért is van szükség betonházas transzformátorállomásra és miért fontos a minősége?

A betonház fő funkciója, hogy megvédje a benne található berendezést a környezeti hatásoktól, illetve esetleges üzemzavar esetén (olajfolyás, belső íves zárlat) megvédje a környezetet és a betonház közvetlen közelében tartózkodó személyeket. Ezt a funkciót a betonháznak, karbantartás nélkül akár évtizedeken keresztül is el kell látnia.

“A betonházas transzformátorállomásokkal az elmúlt időszakban leginkább az áramszolgáltatók dolgoztak a villamoshálózatok üzemeltetése és fejlesztése kapcsán, illetve kivitelező cégek, akik nagyobb ipari parkoknak vagy ipari létesítményeknek szállítottak transzformátorállomásokat, hogy kiszolgálják az adott park vagy gyáregység villamosenergia-igényét. Az elmúlt néhány évben ez megváltozott és tömegével létesülnek napelemes erőművek Magyarországon. Akár azt is mondhatjuk, hogy az elmúlt néhány évben egy teljesen új energiatermelési trend vette kezdetét Magyarországon. Az Uniós energiapolitikának köszönhetően a naperőművek által megtermelt „zöld” villamosenergia részaránya ebben az évtizedben folyamatosan emelkedni fog. 

A naperőműves projekteknél kiemelt figyelmet kell fordítani a betonházas transzformátorállomásra, mivel egy esetleges üzemzavar az erőmű teljes leállásához vezethet.

A naperőműves projektek esetében a legüzembiztosabb megoldás az előreszerelt betonházas transzformátorállomások alkalmazása a hálózati kapcsolat kialakításához. Az áramszolgáltatókon és az ipari szektor résztvevőin kívül az új igényeknek megfelelően a naperőműves projektekhez is szállít az Enertech Hungária Kft. betonházas transzformátorállomásokat.

A Betonbau betonházai több mint 50 féle standard sablonnal a betonházas állomások piacán egye­dülálló testreszabhatóságot biztosítanak. Ez a rugalmasság már a tervezés fázisában megkönnyíti a munkát, legyen szó akár kompakt, külső vagy belső kezelőterű állomásról.”

– fejtette ki Balogh Leopold az Enertech Hungária villamosmérnöke.

Kiemelt szempontok betonházas transzformátorállomás kiválasztásakor

Fontos, hogy a beton minősége a lehető legjobb legyen, C35/45 minőségű. A betontestnek teljes mértékben víz- és olajzárónak kell lennie, bármilyen plusz védőfestés és tömítőanyag nélkül. Ez akkor érhető el, ha a betonteknő és az oldalfalak egy darabból állnak, vagyis egy monolit egységet képeznek. Erre az alaptestre illeszkedik a tető, az illesztésben pedig tartós gumiszalag akadályozza meg az eső vagy rágcsálók, madarak bejutását.

Másik sarkalatos pontja az állomásnak a nyílászáró, ami ki van téve pornak, az esetleges permetszereknek, útszórásnak. Ezek a behatások az acélból készült elemeket előbb utóbb korrodálni fogják még akkor is, ha azokat valamilyen védőfestés borítja, így rozsdásodásnak indulhatnak a nyílászárók. Ennek elkerülésére a legegyszerűbb és hatékonyabb a már anyagában rozsdamentes nyílászáró alkalmazása a betonházas transzformátorállomásoknál. Ebben az esetben a kulcsszó az eloxált alumínium. Az alumínium anyagában rozsdamentes, az eloxálásnak köszönhetően pedig ellenáll a további környezeti behatásoknak is. Ez a kritérium elsőre nem tűnhet fontosnak, de a gyakorlatban hosszútávon akár komoly üzemzavarokért vagy életveszélyes balesetekért is felelős lehet. Ezenfelül életvédelmi és biztonságtechnikai szerepet is betöltenek a nyílászárókban elhelyezett zárszerkezetek.

Miért válasszunk előreszerelt betonházas transzformátorállomást?

Sok esetben a betonház és a berendezés szállítása külön zajlik és csak a helyszínen emelik be a transzformátort és a berendezéseket a betonházba.

Az előreszerelt transzformátorállomásokat készre szerelten szállítják a transzformátorral. Ezzel lényegesen leegyszerűsítve a helyszíni munkálatokat. A műhelykörülmények között történő szerelés folytán a meghibásodás esélye kisebb a helyes összeszerelési gyakorlatnak köszönhetően. Az előreszerelt transzformátorállomás pontos definícióját a MSZ EN 61936-1:2016 részletezi. Az előreszerelt transzformátorállomás esetén a középfeszültségű berendezés, a transzformátor és a kisfeszültségű elosztó műhelykörülmények között kerülnek a betonházba. A szükséges védelmi próbák fedett helyen, ideális körülmények között zajlanak.

A helyszíni telepítés adott esetben nem csak körülményes, de igen költséges is lehet, sokkal több időre, esetenként több alkalomra is kell darut rendelni. Az időjárási körülmények is kihívások elé állíthatják a kivitelezést végzőket, ezzel is nehezítve a szerelési munkálatokat.

A fentiekkel szemben egy előreszerelt transzformátorállomás esetén egyben, egy egységként, vagyis tetővel és a beépített transzformátorral együtt kell a kavicsággyal előkészített árokba elhelyezni a betonházas transzformátorállomást és csak a földkábeleket szükséges csatlakoztatni. Ezzel pénzt és időt spórolva, így a helyszíni munkavégzés lerövidíthető, illetve a hibalehetőségek száma is lecsökken.

Ezeknek a szempontoknak a figyelembevételével a városrészeket, ipari parkokat ellátó, vagy akár naperőműveket kiszolgáló előszerelt betonházas transzformátorállomások évtizedeken keresztül képesek lehetnek a megfelelő villamosenergia biztosítására.

Ha többet szeretne megtudni az előreszerelt betonházas transzformátorállomásokról, esetleg van hasonló naperőműves vagy ipari projektje kérjük, látogasson el a www.enertech.hu/enertech-eloszerelt-transzformatorallomasok weboldalra.

Előszerelt betonházas transzformátorállomás daruzása

Hirdetés

További cikkek a témában