Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Az Industry 4.0 kompatibilis szerszámbefogó technológia

Az elektromos autók gyártásának egyre növekvő igénye miatt a gyártóknak is követni kell az aktuális technológiákat. A szakértők szerint a közeljövőben az lesz a tendencia, hogy egyszerű, olcsó és utólag könnyen átalakítható megoldásokat érjenek el a prések digitalizálására és hálózatba szervezésére, valamint az állapotfigyelésre. A többi gyártóhoz hasonlóan a Hilma-Roemheld szorítótechnikai szakemberei is a prések digitalizálásán dolgoznak. A közelmúltban mutatták be a Flexline gyorsszorító rendszerének új sorozatát, amely előrejelző karbantartáshoz is használható és alkalmas az Industry 4.0 alkalmazásokkal történő együttműködésre.

A szorítóegység nemcsak teljesen automatikusan rögzíti a szerszámokat, hanem integrált érzékelőkkel valós időben méri a szorítóerőket a préshengeren és továbbítja az adatokat a gépvezérléshez. Ennek eredményeként a kezelő mindig ismeri a szerszám tényleges befogóerejét, lehetővé téve, hogy azonnal felismerje a szorítóelem és így a szerszám túlterhelését, valamint a szokatlan szakítóerők, a szerszámtörések vagy a kopás jeleit. A rendszer a feszültség-erő görbéjét szintén naplózza, amely megkönnyíti a hibaelemzést, ezáltal lehetővé téve szerviz esetén a gyors reagálást és problémamegoldást.

A moduláris kialakításnak és a lehetséges változatok nagy számának köszönhetően, ez a megoldás szinte minden sajtolómodellben és minden szerszámhoz használható. Mind az új présgépekhez, mind az egyedi prések utólagos felszereléséhez egyaránt alkalmas. A gyors működésű szorítórendszer számos rögzítőelemmel kombinálható, így változó geometriájú és méretű szerszámokhoz is kiválóan felhasználható.

 

A rendszer középpontjában elektromotoros meghajtású láncok találhatóak, amelyek automatikusan mozgatják a kiválasztott szorítókészüléket a kiinduló helyzetből a szerszám szorítófelületéig. A maximális beállítási tartomány 660, 820 vagy 1100 mm. A központi vezérlőegység minden nyomóelemre egyenletesen alkalmazza a nyomást, ezzel biztosítva a szerszám egységes rögzítését.

Mivel a gyártási helyzettől függően különféle rögzítőelemekre lehet szükség, a Flexline rendszer felszerelhető akár üreges dugattyús szorítóval, rugós szorítóhengerekkel vagy akár becsúsztatható szorítókkal.

A Flexline rendszer esetén egyaránt rendelkezésre áll az egy-, valamint a kettős működésű kivitel, maximális szorítóerővel rögzítési pontonként akár 104 kN-ig. A rugós henger verzióját a szerszámok hosszú ideig tartó, nyomás nélküli rögzítésére tervezték, amely magasabb hőmérsékleten lehet kiváló megoldás. Különböző átmérők, üzemi nyomások és befogóerők választhatók a becsúsztatható szorítóhoz és az üreges dugattyúhengerhez is. Különböző T-horonyszélességek befogadására alkalmas verziók is elérhetőek.

Az egyes felszerelési lehetőségek áttekintését a katalógusban található termék-konfigurátor biztosítja, amely végigvezeti Önt a Flexline kiválasztási folyamaton. Ha a meglévő változatok nem tudják kielégíteni az ügyfelek igényeit, a Hilma-Roemheld szívesen készít egyedi, speciális megoldásokat. A korlátozott beépítési helyekre, valamint a különféle meghajtókra és rögzítőelemekre vonatkozó tervek általában probléma nélkül megvalósíthatók.

A modularitás leegyszerűsíti a szolgáltatást és biztosítja a rövid szállítási időket.

A gyorskioldó rendszer moduláris kialakításának előnyei között szerepel többek között a szállítási idő néhány napra történő lerövidítése és a pótalkatrészek magas rendelkezésre állása is. A Flexline szabványos alkatrészekből áll, amelyek könnyen cserélhetők. A képviseletek világszerte működő hálózata garantálja a gyors támogatást és szükség esetén elvégzi a karbantartási és a javítási feladatokat. A Hilma-Roemheld által gyártott szerszámbefogási technológia, széles választékával szinte minden befogási feladatot megold. A mágneses, hidraulikus és elektromechanikus szorítórendszerek különféle módokon használhatók és elősegítik az ipar szinte valamennyi ágazatában az egyedi és sorozatgyártásban alkalmazott eljárások hatékonyabbá és gazdaságosabbá tételét.

A Hilma-Roemheld szerszámcserélő termékekkel, egészíti ki a választékot, beleértve a szerszámcserélő kocsikat, a hidraulikus léceket, valamint a különféle tartókonzolokat, hogy minden felmerülő igénynek megfelelhessen. Ahhoz, hogy a legoptimálisabb megoldásokat mindenki megtalálhassa, a Hilma-Roemheld létrehozott egy több nyelven is elérhető applikációt, amelyen keresztül közvetlenül elérhetővé tette a szerszámrögzítő és cserélő rendszerekről rendelkezésre álló információkat. A felületen lehetőség van működésről szóló videók és felhasználási példák megtekintésére is.

Skobrák Ferenc műszaki tanácsadó
GIMEX-Hidraulika Kft.
a ROEMHELD csoport hivatalos magyar partnere
sales@gimex.hu
www.gimex.hu

Hirdetés

További cikkek a témában