Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Érintés nélküli testhőmérséklet mérés

Nagypontosságú és nagysebességű hőkamera rendszerek segítségével

A COVID-19 megjelenésével egy időben általánossá vált a gyárak, építkezések bejáratainál sorakozó, manuális hőmérésre várakozó személyek látványa. A védekezés elengedhetetlen, azonban kevesen tudják, hogy már hazánkban is elérhetővé váltak a nagypontosságú hőmérséklet mérést automatikusan elvégző hőkamera rendszerek.

testhőmérséklet

Korábban csak a filmekben látott jelenetek voltak, napjainkban a híradások vezető képsorai, a hömpölygő tömeggel folyamatosan áthaladó személyek testhőmérséklet mérése. Mint ahogyan az már ismeretes, a betegség lappangási ideje akár két hét is lehet, de a lázzal járó betegségi fázisba érkezett személyek további kontaktusainak megakadályozása még akkor is fontos feladat, ha éppen nem is a COVID-19 okozza a hőemelkedést. Nem nehéz megjósolni, hogy a védekezés ezen formája hosszú távon velünk marad és a #maradjotton hashtaget hamarosan felváltja a #habetegvagymaradjotthon.

A testhőmérséklet ellenőrzés mai napig legszélesebb körben elterjedt módja a hőmérőzés, amikor egy kizárólag arra a feladatra biztosított munkatárs az ellenőrzési ponton áthaladó valamennyi dolgozó testhőmérsékletét egyenként megméri. A vizsgálat alapos, az eredmény pontos, ugyanakkor az egyénenkénti mérés plusz személyzetet igényel, aki a méréseket elvégzi és aki éppen ezért egy esetleges fertőzésnek fokozottan ki van téve és maga a módszer jelentős időveszteséget, adott esetben termeléskiesést okoz.

A COVID-19 megjelenése a videotechnikát is gyors változásra késztette. A vezető gyártók megkezdték, a már évek óta fejlesztés alatt álló eszközök tömeggyártását, így már hazánkban is elérhetővé váltak a nagypontosságú és nagy kapacitású hőmérséklet mérést biztosító speciális videotechnikai rendszerek.

A biztonságtechnikai megoldásokat már korábban is az EHS szolgálatába állítani szándékozó SPIE AGIS Fire & Security Kft. az elsők között kezdte meg a speciális kamera rendszerek telepítését.

A vállalat felé érkező érdeklődések, igények és elvárások a vertikális piac minden szereplőjénél hasonlóak; a beléptetés gyorsítása, a több főt igénylő manuális mérés automatizálása is fontos célként fogalmazódik meg és mindez úgy, hogy közben a mérés legalább olyan pontos legyen, mint amelyet a kereskedelmi forgalomban kapható lázmérők elérnek.

A közepesnek mondhatótól (+/-0,5  Celsius-fok), a nagypontosságú (+/-0,3  Celsius-fok), érintésmentes mérést lehetővé tévő rendszerek jelentősen csökkentik a feltorlódást. A másodpercenként akár 15 mérést elvégezni képes, mesterséges intelligenciával (AI) támogatott rendszer alkalmas arra, hogy a normál üzemmódban megszokott áthaladást biztosítsa.

A teljes rendszer jellemzően egy speciális hőkamerából, -az elvárt mérési pontosságtól függően- egy a  referencia hőmérsékletet biztosító eszközből és a hozzájuk tartozó digitális rögzítőből, illetve monitorból áll.

A rendszer felszerelése és kalibrációja speciális szaktudást igényel, hatékony használata pedig új, a személyzet által eddig nem tapasztalt, ám nem túl bonyolult új folyamat kialakítását és betartását teszi szükségessé.

Az automatizált mérés nem igényel folyamatos felügyeletet, az áthaladó személyek hőmérsékletét folyamatosan monitorozó rendszer riaszt, ha a mért hőmérséklet az előre meghatározott határérték fölötti.

A mesterséges intelligenciával ellátott rendszerbe előzetesen több ezer felhasználó fényképe rögzíthető, így mindazon túl, hogy a felhasználókat közel 100%-os hatékonysággal azonosítja, a mért hőmérsékletet (a GDPR-nak megfelelően) személyhez köthetően rögzíti. Az alkalmazási lehetőségeket bővíti az arcmaszk viselésének felügyelete; itt a rendszer abban az esetben is riaszt, amennyiben a felhasználó az elvárások ellenére nem viseli a szájmaszkot.

Elsősorban a jelentős alvállalkozói létszámot megmozdító építési/felújítási beruházások -így jellemzően az építőipar- számára érdekes és fontos funkció, a munkaterületről kitiltott személyek felismerése esetén történő riasztás.

A SPIE AGIS Fire & Security Kft. termékpalettája olyan speciális eszközökkel is bővült, mint például a beléptetési folyamatot segítő padló-matricák, a recepciós munkatárs fokozott védelmét biztosító plexi-átbeszélő és arcvédő maszk.

 

További információért kérjük keresse munkatársainkat az infohu@spie.com email címen.

https://www.spie-agis.hu/

Vecseri Sándor

Hirdetés

További cikkek a témában