Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Egyéb

Koronavírus: aduász lehet a Mol újdonsága

Az egészségügyi intézményekben és a boltok többségében is hiánycikké váltak a fertőtlenítőszerek a járványhelyzet miatt Magyarországon és a világpiacon egyaránt.

A Mol Nyrt. extrém sebességgel váltott, szélvédőmosó helyett jön az olajcég új terméke. A kézfertőtlenítő valóban hiánycikk országszerte, jó eséllyel már nem sokáig, a koronavírus-járvány elleni védekezés keretében a Mol Nyrt. kéz- és felületfertőtlenítő szerek gyártásába kezdett az almásfüzítői üzemében – jelentette be az olajvállalat.

Kvázi időutazás

Gyakorlatilag két hét alatt váltott az olajcég, ami extrém sebességet jelent. Egy ilyen termék kifejlesztése, tesztelése, piacra dobása alapesetben – még egy akkora cégnél is, mint a Mol – jellemzően 6-12 hónapot vehet igénybe. Ráadásul a kéz- és felületfertőtlenítőkhöz szükséges alapanyagokra világszerte elég jelentős a kereslet. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rekordgyorsasággal bólintott rá a két molos fertőtlenítő receptjére, amelyek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásának megfelelően készültek.

A két termék alkotóelemei Magyarországról származnak. A kézfertőtlenítőhöz szükséges etanolt ugyanis magyar forrásból szerezte be az olajtársaság a fertőtlenítők fejlesztésével – valamint kenőanyag-gyártással foglalkozó leánycége – a Mol-Lub Kft.

Így tehát a Mol a hat-tizenkét hónapos fejlesztési intervallumot csökkentette le két hétre. Mostantól pedig az almásfüzítői üzem napi 50 ezer litert gyárt a két fertőtlenítőből.

A termékek először az egészségügyi intézményekbe, kórházakba kerülnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Emellett a Mol a saját telephelyeit, üzemeit is ellátja a fertőtlenítővel, többek között a százhalombattai finomítót.

Amint az első szállítmányok megérkeztek a kórházakba és a Mol-telephelyeire és sínre került ezen intézmények további folyamatos ellátása, akkor az olajcég a Mol Hygi névre keresztelt termékkel belép a kiskereskedelmi piacra is. Ez azt jelenti, hogy várhatóan április közepétől a Mol-kutakon lehet majd megvásárolni a fertőtlenítőt és a különböző üzletek polcaira is felkerül.

A molos kézfertőtlenítőben 80 százalékos etanol aktív hatóanyag van, emiatt gomba-, baktérium- és vírusölő hatású. Egy-egy “kézmosáshoz” 3-5 milliliter elég. Azt még nem tudni, hogy a kiskereskedelmi forgalomba milyen kiszerelés érkezik – ha például negyed- vagy félliteres flakon lesz, akkor előbbiek 50-80, utóbbiak 100-170 kézfertőtlenítésre lesznek elegendőek.

Forrás: napi.hu

Hirdetés

További cikkek a témában