Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

10 tipp a weboldal gyorsításához

Nincs annál rosszabb, mint egy weboldal betöltődésére várni. Senki sem szereti a lassú weboldalakat, ezért a látogatók alig pár másodpercnyi várakozás után elkattintanak és keresnek egy másik oldalt.

Különösen igaz ez mobilon, ahol a statisztikák szerint 3-4 másodpercnél hosszabb betöltődési idő esetén már drasztikusan nő az oldalt elhagyók száma. Éppen ezért egy lassú weboldal a látogatóknak bosszúságot okoz, csökkenti a felhasználói élményt, alacsonyabb látogatottságot, konverziókat hoz és rosszabb Google helyezéseket eredményez.

A Google 2018-tól már mobilon is rangsorolási tényezőként tekint a weboldal sebességre, ami azt jelenti, hogy a lassabb weboldalakat hátrébb sorolja a találati listákon.

Szerencsére számos olyan megoldás létezik, amelyekkel egy lassú weboldal felgyorsítható, és ezek egy részéhez nincs is szüksége webfejlesztő támogatására. Az alábbi cikkben ezeket a megoldásokat szedtük össze:

1. Mérje meg a weboldal sebességét

Ahhoz, hogy objektíven lássa, mi az aktuális állapot, azt javasoljuk, hogy mérje meg többféle eszközzel is weboldal sebességét. Az alábbi eszközöket javasoljuk erre:

Érdemes a kapott eredményeket lementeni, exportálni, így a gyorsítás után összehasonlítható lesz az új állapottal.

2. Optimalizálja a képeket

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer egy weboldal felgyorsításához a képállományok tömörítése.  Még mielőtt nekiállna a tömörítésnek, azt javasoljuk, hogy nézze át a képeket és távolítsa el közülük azokat, amelyek nem hordoznak érdemi információt és csak lassítják az oldalt.

A maradék képeknek ellenőrizze a pixel méretét és állítsa be az optimális méretét nekik. Második lépésként pedig növelje a tömörítést addig, míg szemmel látható minőségromlást nem tapasztal.

A weben már számos olyan online szolgáltatás van, amelyek segítenek egyszerre akár több kép tömörítésében is.

3. Távolítsa el a nem használt plugin-eket

Számos olyan weboldallal találkozunk nap, mint nap, amelyek tele vannak tömve nem használatos plugin-ekkel. A tartalomkezelő rendszer plugin-eket arra találták ki, hogy plusz funkcionalitással vértezzék fel az alaprendszert. A felesleges plugin halmozás azonban láthatóan belassítja a weboldalt, ezért fel kell térképezni azokat, amelyek telepítve vannak, utána megállapítani, hogy használatban vannak-e, majd pedig eltávolítani őket.

Mielőtt nekifogna a munkának, javasoljuk, hogy végezzen egy teljes mentést, így ha bármilyen probléma adódna, lehetősége lesz visszaállítani az eredeti állapotot. A mentés nem csak a weboldal fájlok mentését, hanem az adatbázis mentését is jelenti!

4. Térjen át egy tiszta, kevés plugint használó sablon-ra

A felesleges plugin-ek telepítéséért nem csak a webfejlesztő cég tehető felelőssé, mert sajnos sok olyan sablon (template) van, amelyek tele vannak tömve különböző kiegészítőkkel, amelyek bár elviekben növelik a weboldal funkcionalitását, de ha nem használod őket, akkor csak lassítják az oldalt.

Áttérni az aktuálisan használt sablonról egy másikra nem két kattintásból áll, mivel a sablon weboldal kinézetéért is felelős, nem csak funkcionalitásáért. Éppen ezért ez a lépés az esetek többségében profi WordPress fejlesztő segítségét igényli.

5. Válasszon egy megfelelő hoszting partnert

A tárhely szolgáltató infrastruktúrája is felelős lehet egy weboldal betöltődési sebességében. Az első pontban felsorolt eszközök meg is mutatják, ha már a tárhely szolgáltatódnál akadozik a weboldal állományainak kiszolgálása.

Azt javasoljuk, hogy ne spóroljon pár száz forinton havonta, válasszon egy kicsivel drágább, de megbízható és gyors tárhely szolgáltató céget! Ezen felül javasolt a hoszting partnert abban az országban választani, amely látogatóidnak többségét adja.

6. Állítson be egy cache plugin-t

A cache plugin gyakorlatilag egy statikus másolatot készít weboldalról egy különálló mappába és az összes kérést onnan szolgálja ki. Ezzel drámaian csökkentve például az adatbázis műveletek, valamint átirányítások számát. A W3 Total Cache az egyik ilyen sokak által is használt cache plugin, javasoljuk kipróbálni.

7. Állítson be tömörítést

Vannak olyan eljárások, amelyek segítségével a CSS, HTML és JavaScript fájlok tömöríthetők, így méretük nagymértékben csökkenthető. Ha rákeres a „WordPress minifying plugin” kifejezésekre, akkor a WP Super Minify plugin mellett számos más kiegészítőt fog találni, amelyek elvégzik ezt a feladatot helyettünk.

8. Optimalizálja a weboldala adatbázisát

Minél korosabb a weboldala, annál valószínűbb, hogy adatbázisa tele van olyan információkkal, amelyeket már nem használ. Mivel a tartalomkezelő rendszerek gyakorlatilag mindent eltárolnak, többek között a postjainkat, képeinket, kommenteket, ezért rengeteg olyan adat gyűlik össze az adatbázisban, amelyekre már nincs szükség.

Javasoljuk a weboldal adatbázisának tisztítását rendszeresen elvégezni, így kipucolhatók belőle a használaton kívüli adatok.

9. Frissítse a CMS alaprendszert és a plugin-eket rendszeresen

A rendszeres frissítésekre nem csak funkcionális és biztonsági okokból van szükség. Egy újabb verzió sok esetben sebesség optimalizáláson is átesik, ezért bizonyosan gyorsabb lesz, mint a korábbi, amit használt.

10. Kerülje az oldalain a túl sok hirdetés és egyéb külső script betöltését.

Egy kívülről betöltött hirdetés vagy script méretére sajnos nincs ráhatásunk. Lehet, hogy egyik nap még csak 50 kbyte-os volt a hirdetés, amit betöltött az oldala, másik nap már 800 kbyte-os. Éppen ezért javasolt a külső forrásból betöltött tartalmak méretét ellenőrizni, mennyiségüket korlátozni, amennyiben lehetőségünk van rá.

Hirdetés

További cikkek a témában