Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Murrelektronik alkalmazás jelentés

Maximális rugalmasság a legkülönfélébb követelményekhez.

A Hager cég a vizsgáló berendezéseinek automatizálásakor a Murrelektronik moduláris, decentrális és kompakt Cube67-rendszere mellett teszi le a voksot.

Ha valaki egy házban vagy lakásban új elektromos szerelvényeket szeretne beépíteni vagy a régieket felújítani, az szinte biztosan találkozik a Hager márka termékeivel és megoldásaival. A vállalat az egész világon piacvezető specialista az épületautomatizálás és az elektromos szerelvények területén. Nem csak a Hager értékesítési szervezete található meg az egész világon, de minden kontinensen van gyártó üzeme is. Ezekben a legmagasabb minőségi standardok alapján folyik a gyártás. Nem kerül kereskedelembe olyan alkatrész, aminek a működőképességét előtte ne vizsgálták volna meg részletekbe menően. Ezekhez a tesztekhez első osztályú vizsgáló berendezésekre van szükség. Ebben az esetben igaz: Ha magasak az igények, a legjobb megoldás, ha a saját kezünkbe vesszük a dolgot. Ezért a Hager maga gyártja a termékei bevizsgálásához szükséges gépeket és berendezéseket. Az ezzel foglalkozó csapat említésre méltó szaktudással rendelkezik, és Obernaiban, egy Franciaország keleti részén található városban dolgozik.

Kábelvezető láncokban, ahol gyakran kifejezetten szűk a hely, az adatátvitelre és áram vezetésére alkalmas rendszerkábel nagy előnyt jelent.

A vizsgáló berendezések automatizálásakor arra a kérdésre, hogy milyen az optimális installációs koncepció, a Hager csapata számára a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy nincs két egyforma gép. Mindig új és újabb szempontokat kell figyelembe venniük. A különböző termékeken a legkülönfélébb minőségi jellemzőket és funkciókat kell ellenőrizni. Az egész világon megtalálható gyáraikban, ahol a vizsgáló berendezéseket alkalmazzák, elvárások széles skáláját fektetik le, amit figyelembe kell venni. Az installációknak csak néhány területét lehet visszatérő minták alapján kialakítani. Nem egyszerűsíti a feladatot az sem, hogy az IO-sűrűség folyamatosan nagyon magas, a hely azonban szűkös. Ezen kívül fontos, hogy a gépeket rövid idő alatt kell legyártani, mert a Hager-csoporton belül nagy a kereslet a nagy teljesítményű és megbízható vizsgáló berendezések iránt, és az új termékbevezetések ciklusa szigorúan ütemezett és kötelező érvényű. Az installációs koncepciók szempontjából ez azt jelenti, hogy rendkívül rugalmasnak kell lenni – a Hager illetékesei ezért úgy döntöttek, hogy a Murrelektronik moduláris, decentrális és kompakt Cube67-rendszerét fogják alkalmazni.

Lényeges előny: A rugalmasság

Az egyes számú rugalmassági előny abban áll, hogy a Hager a Cube67-rendszernél sok különböző IO-modulból választhat. Igény szerint négy vagy nyolc csatlakozós komponenst építenek be az installációba. Némelyik gépbe M12-csatlakozós modulok kerülnek, a Hager gyakran választja a különösen kompakt M8-csatlakozós modulokat is. Ezzel helyet takarítanak meg, és lehetővé válik sok IO-pont összegyűjtése kis helyen. A modulokat közvetlenül a szenzorok és aktorok mellett – a folyamat közepén – helyezik el, például pneumatikusan meghajtott egységeken vagy a megfogókon. A villamosmérnökök onnan kötik össze a szenzorokat és az aktorokat a legrövidebb vezetékekkel, amivel csökkenthető a telepítési ráfordítás és költség takarítható meg. Kettes számú rugalmassági előny a Hager számára a portok többfunkciós kialakítása. A villamosmérnökök minden csatlakozónál eldönthetik, hogy bemenetként vagy kimenetként kívánják használni – és a standard modulokból így „testre szabott” vegyes modulokat csinálhatnak, amivel be tudják gyűjteni egy modul közvetlen környezetéből a szenzorok és az aktorok jeleit is. A többfunkciós kialakításnak köszönhetően a különböző modulváltozatok számát és a szükséges modulok számát összesen is csökkenteni lehet, ezzel költségek, hely és installációs ráfordítás takarítható meg. Emellett a Hager villamosmérnökei a Cube67 szelepsziget-csatlakozókkal (többpólusú csatlakozók) egyszerűen közvetlenül a helyszínről tudják vezérelni a szelepeket.

A Cube67 szelepsziget-csatlakozókkal (többpólusú csatlakozók) egyszerűen közvetlenül a helyszínről lehet vezérelni a szelepeket.

Egy vezeték az adatokhoz és az áramellátáshoz

A Hager számára fontos előnyt jelentett, hogy a Murrelektronik Cube67-rendszerének moduljait csak egyetlen rendszerkábel köti össze a buszcsomóponttal. Emellett az egyik modultól a másikig „fűzik” a vezetéket. A kialakítás csillag topológia szerint történik és maximális rugalmasságot biztosít. A rendszerkábelen keresztül történik az adatátvitel, és a szenzorok és aktorok áramellátása is – nem szükséges tehát két külön kábelt vezetni a modulokhoz. Ezzel a villamosmérnökök lényegesen egyszerűbb installációt tudnak kialakítani. Csak fele annyi vezetékre van szükségük, arról nem is beszélve, hogy így összességében kevesebb helyet igényel a vezetékek lefektetése. Éppen a kábelvezető láncokban, ahol gyakran kifejezetten szűk a hely, ez nagy előnyt jelent. A Murrelektronik Cube67-rendszerkábelét előkonfekcionáltan szállítjuk a Hagernek, pontosan a szükséges hosszúságban. Nem kell tehát még csatlakozókat szerelni a kábelre, ennek pedig két előnye van: a Hager időt spórol, és a vállalat biztos lehet abban, hogy egy egész sor lehetséges hibaforrást kizárt. Mivel a Murrelektronik előkonfekcionált vezetékeinek működőképességét még a gyártási folyamatban 100 százalékosan ellenőrizzük.

Magas rendelkezésre állás a Cube67-tel történő diagnosztikának köszönhetően

A Hager gépeinek gazdaságosságához nagy jelentősége van a magas rendelkezésre állásnak. Ezért lényeges, hogy a hibákat gyorsan felfedezzék és megszüntessék. Ehhez a villamosmérnökök a Cube67-rendszer széleskörű diagnosztikai lehetőségeit használják, ami megkönnyíti a karbantartó munkatársak számára a helyszínen, hogy megtalálják a probléma okát, elemezzék és megfelelő intézkedésekkel megszüntessék. A Hager gyáraiban dolgozó technikusokat az Obernai-ban dolgozó kollégák tanítják be. És ha a várakozásokkal ellentétben mégis egy nem annyira egyszerűen elhárítható probléma adódna, akkor az obernai-i csapat interneten keresztül távoli hozzáféréssel „becsatlakozhat”.

A „PROFIBUS-ról PROFINET-re” technológiaváltást a Hagernél dolgozó illetékesek már évekkel ezelőtt sikeresen meglépték. Ha az installációs koncepcióra gondolnak, jó tapasztalatokról tudnak beszámolni. A „protokollváltás rendszerváltás nélkül” Cube-koncepciónak köszönhetően lehetővé vált a buszcsomópontok egyszerű cseréje, és a berendezések ezzel készen álltak egy magasabb rendű PROFINET-rendszerben való használatra. A buszcsomópont alatti struktúra változatlan maradt. A dokumentációs és programozási igény, de az olyan belső folyamatok, mint a beszerzés vagy a készletezés, ráfordításigénye is nagyon csekély. A Hager még most is profitál a Murrelektronik koncepciójából. Míg a gépek és berendezések 80 százaléka fel van készítve a PROFINET-rendszerbe való bekapcsolásra, 20 százalék továbbra is Ethernet/IP-környezetben működik tovább. Itt is az érvényes, mint a busz-rendszerről való átállásnál Ethernetre: egyszerűen csak ki kell cserélni a busz-csomópontot – az ismert elvek alapján lehet folytatni.

További Információk: https://www.murrelektronik.hu/

Hirdetés

További cikkek a témában