Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

DMG MORI – Pfronten 2020

A DMG MORI a digitalizációs és automatizálási területek mozgatórugójaként mutatkozott be a 2020. február 11 – 15. közötti hagyományos Open House eseményen.

A hangsúly a végponti csatlakoztathatóságra, mint minden gépre vonatkozó szabványra, a meglévő CELOS verziók frissítésére, valamint az új „my DMG MORI and TULIP” ügyfélportálra, mint a digitalizálás egyszerű eszközére helyeződött. Több mint 7500 m²-es területen a DMG MORI újra úttörő gyártási koncepciókat mutatott be a megmunkálás és a kiegészítő gyártás területén. A kiállított rendszerek nagy része az automatizálási kompetenciákat demonstrálta, melyeket a szerszámgépgyártó egyetlen forrásból, holisztikus megoldásokkal nyújt.


Pfronteni világpremierek

Az Open House rendezvényen bemutatásra került: a DMC 65 H monoBLOCK és a DMU 65 H monoBLOCK, a forradalmian új univerzális vízszintes megmunkáló központ, a moduláris PH CELL raklaprendszer és a lézeres textúrálásra szolgáló LASERTEC 400 Shape, valamint a kiegészítők gyártására szolgáló LASERTEC 30 DUAL SLM.


A stratégiai fegyelemnek, a célzott innovációknak és a hatékonyabb struktúrák fejlesztésének köszönhetően a DMG MORI továbbra is a nemzetközi szerszámgépgyártás élvonalában van. A szerszámgépgyártó 42 ágazatban aktív, és világszerte több mint 100 000 vásárlóval rendelkezik. 154 telephelyével a cég az egész világon közel áll a felhasználókhoz. Portfóliója 45 termékcsalád 154 géptípusát, valamint 52 munkadarab- és raklap mozgatására szolgáló automatizálási megoldást tartalmaz.

A DMG MORI hű maradt a minőségre, az innovációra és a profitorientációra építő stratégiájához. A jelenlegi gazdasági helyzet ellenére a világelső cég folytatni kívánja a dinamikus fejlődést és fenntartja az innovációk gyorsaságát. Különös érdeklődésre tarthat számot az elmozdulás a termékgyártói és szolgáltatói szerepkörtől az úttörő technológiák, az automatizálás és a digitalizálás területén működő, kiválóságra építő megoldás-szolgáltatási partneri szerepkör felé. Szerepének újraértelmezése elősegíti, hogy időben megfeleljen a változó ügyfél-perspektíva támasztotta igényeknek, amint azt Christian Thönes, a DMG MORI igazgatóságának elnöke hangsúlyozta. Ahol például a gépeket korábban egyedileg alkalmazták, ma már egyre inkább a digitális értékteremtő rendszerek elengedhetetlen részének tekintik őket, és ezért azok funkcionalitását holisztikusan értékelik.

dmg mori

Christian Thönes, az Igazgatóság elnöke: „A DMG MORI teljesítette előrejelzéseit – és mindezt erősödő gazdasági ellenszélben vitte véghez. A rekordszintű értékesítési bevételek és a szabad cash flow visszaigazolják törekvéseink irányát. Még a nehéz időkben is folyamatosan nyomjuk a gázt. Szerszámgépgyártóból fokozatosan integrált megoldás-szolgáltatóvá válunk a gyártási környezetben. A dinamika és a kiválóság révén aktívan fejlesztjük jövőbeli automatizálási, digitalizálási és kiegészítő gyártási területeinket.

A nehéz piaci körülmények között a megrendelésekből származó bevétel elérte a 2 563,1 millió eurot, mely így alacsonyabb volt az előző évi rekordértéknél (2 975,6 millió €). A nemzetközi megrendelések összege 1848,3 millió € volt (előző évben: 2 093,0 millió €). Így a nemzetközi üzleti részesedés 72 % volt (előző évben: 70 %).”

TULIP: A gyártási folyamatok digitalizálásának egyszerű módja

A DMG MORI és a bostoni (USA) TULIP közötti együttműködés a kis- és középvállalkozások számára nagymértékben megkönnyíti a digitalizált gyártás megkezdését. A siker titka: ahelyett, hogy a gyártási folyamatokat megvalósító alkalmazottakat „top-down” elven szigorú iránymutatásokba kényszerítenék, a TULIP egy kódolatlan platform segítségével kreatív és egyszerű digitális eszközöket biztosít számukra. Használatával képessé válnak saját digitalizálási szkriptek megírására, bármilyen informatikai vagy programozási ismeretek nélkül.

A folyamat minden egyes lépése megírható és megjeleníthető a TULIP platformon a meglévő vagy saját fejlesztésű alkalmazások használatával, akárcsak egy moduláris szkript. És ahol szükséges, bizonyos szcenáriók „drag and drop” elven kapcsolhatók össze a digitális érzékelőkről, mérőeszközökről és gépekről leképezett kulcsfontosságú ábrákkal. Így lépésről-lépésre készül el egy interaktív ütemterv. Támogatja az alkalmazottakat a munkájukban, és arra készteti őket, hogy végezzenek méréseket vagy teszteket az eredmények szempontjából fontos ellenőrzési pontokon. A megjelenítés a munkaállomáson lévő külön képernyőn vagy közvetlenül (a CELOS APPLICATION CONNECTOR-on keresztül) a vezérlő képernyőn történik. „A folyamatos átláthatóság teszi lehetővé számunkra, hogy kihasználhassuk a vállalat jövőbeli életképességében rejlő óriási potenciált” – hangsúlyozza Christian Thönes a nemzetközi sajtótájékoztatón, Pforntenben. Példaként említette a DECKEL MAHO Pfronten-nél zajló orsógyártást. Itt a termelékenységet 20 százalékkal sikerült növelni, a hibaarányt pedig 10 százalékkal tudták csökkenteni mindössze néhány hét alatt.

LASEERTEC 400

A 3D formák lézer-megmunkálása sok ágazatban egyre fontosabbá válik. A technológia a textúrák maximális minőségét és korlátlan szabadságát nyújtja a felületek megtervezésekor, amelyek olyan funkcionális tulajdonságokkal is rendelkezhetnek, mint például a karcállóság vagy a különböző mértékű fényesség. A lézeres textúrálás környezetbarátabb, mint a hagyományos maratás, és további költséges és időigényes manuális feldolgozási lépéseket takarít meg. Az új LASERTEC 400 Shape révén a DMG MORI egy maximálisan 4.000 mm X-tengely menti mozgástartományú portálgéppel bővíti 5 tengelyes lézer-megmunkálási portfólióját, hogy ezáltal minden, a fröccsöntő szerszámgyártás területén tevékenykedő iparág profitálhasson ezekből az előnyökből még akkor is, ha nagy méretű alkatrészekről van szó. A LASERTEC 200 Shape képében egy kisebb, 2.000 mm-es X-tengelyű változat is kialakításra került.

A maximálisan 4,000 x 2,000 x 1,000 mm szerszámméret és a munkadarab maximum 20000 kg-os súlya a szerszám és öntőforma gyártók számára teljesen új lehetőségeket kínál a komplikált és nagy méretű 3D öntőformák lézeres textúrálása területén, például a járműgyártásban vagy a repüléstechnikában. A LASERTEC 400 Shape egy újonnan kifejlesztett, kiegészítő gyártáshoz használható lézerfejjel van felszerelve, amelyet a DMG MORI keskeny és kompakt kialakításúra tervezett. Ezért kiváló hozzáférést biztosít az alkatrészekhez, még keskeny és mély kontúrok esetén is. Ez kiküszöböli az időigényesebb hosszú fókusztávolság igényét. A fejbe beépített +/- 200°-os tartományt átfogó forgástengely, valamint a -100° és +135° közötti tartományt lefedő tengely alámetszések elvégzését teszik lehetővé. A termelékenység növelésének kulcsa a sztenderd nagysebességű Z-váltó, mely akár 5 m/sec sebességgel is haladhat X / Y / Z irányban. A legújabb szkenner-technológia és a digitális mérőrendszerek még ilyen nagy sebességek esetén is garantálják az alkatrész megkövetelt pontosságát.

Az új csúcsminőségű lézeres megmunkálási modell kidolgozása során a DMG MORI különös figyelmet fordított az ipar igényeire. A termo-szimmetrikus portálkialakítás ideális alapot jelent a nagy pontosság és a piacon kapható legjobb minőség eléréséhez. A nagy teljesítményű textúrálásnak köszönhetően az új prémium modell háromszor gyorsabban működik ugyanezen minőségszintet biztosítva. A DMG MORI a kisebb testvérmodellek segítségével újból demonstrálni tudta, hogy a csökkentett feldolgozási idők jobb minőséggel is együttjárnak. A LASERTEC 400 Shape a tökéletes hozzáférhetőség, valamint a fentről, daruval történő rakodás lehetőségének előnyeit is nyújtja. Ez a beállítási idő jelentős csökkentését teszi lehetővé.

  • A leggyorsabb lézergép XXL formákhoz
  • Az újonnan kifejlesztett LASERTEC 400 Shape a legújabb hardver és szoftver használatával most akár 20000 kg tömegű XXL formák textúrálását is lehetővé teszi.
  • Akár 4000 x 2000 x 1000 mm-es alkatrészek lézeres megmunkálása.
  • Akár 20000 kg-os munkadarab.
  • Fejbe beépített +/- 200°-os tartományt átfogó forgástengely, valamint -100° és +135° közötti tartományt lefedő tengely.
  • Termo-szimmetrikus portálkialakítás.
  • Nagysebességű Z-váltó, akár 5 m/sec-ig, X / Y / Z irányban.

Fotók: DMG MORI

További információk: DMG MORI

Hirdetés

További cikkek a témában