Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Megnyílik a világ legnagyobb együttműködő robotikai központja Dániában

A dán robotikai cégek a Mobile Industrial Robots és az Universal Robots 36 millió dollárt fektetnek be a robotok fejlesztésébe és gyártásába

A mai napon Simon Kollerup, Dánia ipari, pénzügyi és gazdasági minisztere bejelentette, hogy hol lesz az új székhelye a virágzó dán robotikai ipar két kiemelkedő képviselőjének, a Mobile Industrial Robots-nak (MiR) és az Universal Robots-nak (UR). A vállalatok egy 32 000 m2-es új „cobot központon” fognak osztozni Odense városában, Dánia gyorsan bővülő robotikai központjának szívében.

mir

A Mobile Industrial Robots (MiR) és az Universal Robots (UR) közös anyavállalatuk, a Teradyne, pénzügyi támogatásával 50000 m2 építési területet szerzett Odense-ben, ahol 36 millió dollár befektetéssel egy nagy cobot központot építenek fel a világ „cobot fővárosában”. Az együttműködő robotok, másnéven cobot-ok az egyik leggyorsabban fejlődő terület az ipari automatizációban. A cobotok olyan felhasználóbarát robotok, amelyek biztonsági ellenőrzés nélkül tudnak szorosan együttműködni az emberekkel, ezzel javítva a munkakörnyezetet és a termelékenységet.

Az új cobot központ támogatja a Teradyne küldetését abból a célból, hogy tovább erősítse a MiR és a UR által kialakított világszerte jelentős vezetői szerepét.

„A MiR és a UR vezeti világszinten az együttműködő robotikai forradalmat, amely automatizálási megoldásokat kínál bármilyen méretű vállalat számára. Teradyne továbbra is folytatja agresszív befektetéseit új termékeinek, megoldásainak, értékesítési csatornáinak fejlesztésével, és ez az új létesítmény is a növekedési stratégiánk kulcseleme,”

– mondta Mark Jagiela a Teradyne elnöke és vezérigazgatója.

„Találtunk valami nagyon különlegeset Dániában. Az innovatív ipari formatervezés egyesítése, a gyakorlati üzleti szemlélettel egy tökéletes kombinációt hozott létre ennek a feltörekvő iparágnak a  számára. Az a képesség, hogy a robotok felhasználóbarát módon dolgozzanak együtt az emberekkel, olyan amivel ilyen formában még nem találkoztunk máshol a világon, és nagyon örülünk, hogy bővíthetjük lehetőségeinket Odenseben is.”

Ez nem az első eset, hogy a MiR és a UR tulajdonosa pénzügyi támogatást biztosít a dániai robotika fejlesztésére. Ezidáig a Teradyne több, mint fél milliárd dollárt fektetett be a két új, gyorsan fejlődő robotikai vállalatba.

A munkahelyek további növekedése várható

Az építkezés Odense ipari negyedében, a UR jelenlegi központjának közelében található, amely így szintén az új cobot központ része lesz. A két vállalat önálló egységként folytatja a munkát azzal a céllal, hogy az új alkalmazottak bevonzásával elősegítsék az elkövetkező években várható folyamatos növekedésben rejlő lehetőségek kiaknázását.

„Dániának jelentős vezető szerepe van a cobotok globális piacán. Így teljesen érthető, hogy befektetünk a világ legnagyobb robotikai központjába, Odense-ben.”

-mondja Thomas Visti, a Mobile Industrial Robots vezérigazgatója.

„Az erős, professzionális környezet biztosítása kiváló berendezésekkel teszi lehetővé számunkra, hogy bevonzuk a tehetségeket a világ minden tájáról.”

A MiR 100 új alkalmazottat, a UR 280 új munkavállalót vett fel az utóbbi két évben. Ma a két vállalatnak egymástól függetlenül 160 illetve  450 alkalmazottja van Dániában. A UR munkavállalók közel 700-an vannak világszerte, míg a MiR alkalmazottjainak száma globálisan 220 fő körül van.

Egyedülálló adottságok Dániában

Jürgen von Hollen, a Universal Robots elnöke óriási potenciált lát a cobot piacban. „Az ABI Research szerint a piac várhatóan 12 milliárd dollár összeértékkel fog növekedni 2030-ra. A dán cobotok iránti kereslet már most azt mutatja, hogy kezdjük kinőni a jelenlegi irodáinkat Odense-ben, mind a UR-nál és a MiR-nél.”

– mondja a UR elnöke.

„Odense ökoszisztémájában kimagasló lehetőségek vannak és örülünk, hogy lehetőségünk van hosszútávon befektetni az egyedülálló robotikai környezetbe, amelyet itt felépítettünk az elmúlt 10 évben.”

A dán robotika felemelkedése

A dán robotikai ipar jelenleg virágzik, az Odense Robotikai Szakszervezet 2019-es évi felmérése szerint jelenleg 8500 ember dolgozik a dán robotikai cégeknél, és ezek közül 3900-an Odense-ben, Dánia harmadik legnagyobb városának környékén. Ha az iparág továbbra is követi a növekedési előrejelzéseket, a dán robotikai ipar 25 ezer embert fog 2025-re foglalkoztatni, a Damvad dán elemző vállalat szerint.

Azonban nem csak a munkavállalók száma növekszik. A dán robotikai vállalatok teljes bevétele 18%-kal növekedett 2018-ban, ezzel elérve a 995 millió dollárt, az export pedig 26%-os növekedés mutatott. Ezek a számadatok különösen akkor lesznek kiemelkedők, ha figyelembe vesszük, hogy 15 évvel ezelőtt Dániában nem volt említésre méltó robotikai vállalat.

További Információk: www.mobile-industrial-robots.com

Hirdetés

További cikkek a témában