Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Az SKF stroboszkópok segítségével egyszerűen elvégezhető a berendezések vizuális vizsgálata

Az SKF bemutatta az egyszerűen használható kézi stroboszkópok termékcsaládját, amely lehetővé teszi a forgóberendezések gazdaságos és korszerű vizuális vizsgálatát.

A forgóberendezéseket a megfelelő működés biztosítása érdekében rendszeresen ellenőrizni kell. Sylvain Humbert, az SKF termékfejlesztési igazgatója nyilatkozatában elmondta:

„Ha nem végezzük el a vizuális vizsgálatokat, akkor nem vesszük észre, ha az alkatrészek károsodnak, és ez váratlan gépleálláshoz vezethet. A szemrevételezéssel történő ellenőrzések során felfedezhetjük a problémákat, valamint megtervezhetjük és végrehajthatjuk a megelőző intézkedéseket.”

Azonban a berendezéseket a vizsgálatok elvégzéséhez gyakran le kell állítani, megszakítva ezzel a létfontosságú műveleteket és költséges leállást okozva.

Az SKF TKRS stroboszkópjai lehetővé teszik a berendezések vizuális vizsgálatát forgómozgás közben. A kézi készülékek villanófényeket bocsátanak ki, amelyek időzítése megegyezik a berendezés üzemi fordulatszámával. Ez olyan optikai hatást eredményez, mintha a mozgó alkatrészek egyhelyben állnának. Ezáltal lehetővé válik a vizuális vizsgálatok elvégzése.

Néhány stroboszkóp esetében bonyolult feladat lehet a villanófény időzítésének és a vizsgált berendezés fordulatszámának összehangolása. Ezzel szemben a TKRS stroboszkópok gyorsan és egyszerűen beállítható és könnyen használható eszközök. A TKRS stroboszkópok felhasználói a forgóberendezés fordulatszámához igazíthatják a stroboszkóp villanófény-frekvenciáját.

A haladó szintű TKRS stroboszkópok lézert használnak a berendezések fordulatszámának felismerésére, valamint beépített külső indítójel-bemenettel rendelkeznek, amely képes a jelek fogadására a fordulatszám-jelet leadó berendezésekről. Ezek a funkciók lehetővé teszik a villanófény-frekvencia automatikus szinkronizálását.

Az energiahatékony fénykibocsátó diódáknak (LED-eknek) köszönhetően a TKRS stroboszkópok a piacon található legnagyobb fényerővel rendelkező kézi eszközök közé tartoznak, amelyek kifejezetten éles képet biztosítanak a felhasználó számára a forgóberendezés vizuális vizsgálatához. Fontos szempont, hogy ezt a fényerőt a felvillanások időtartamának meghosszabbítása nélkül érik el, amely miatt a kimerevített kép homályos lehetne.

A kompakt és ergonomikus kialakításnak köszönhetően a stroboszkópok kényelmesen hordozhatók zsebben vagy szerszámos ládában. Továbbá az eszközök nagy felhasználói felülettel rendelkeznek, amely egyszerűen használható, ugyanakkor a szolgáltatások és a beállítások széles köréhez biztosít hozzáférést.

A TKRS sorozat négy stroboszkópot tartalmaz, amelyek különböző szintű felhasználhatóságot biztosítanak. A sorozatba az alábbi készülékek tartoznak:

  • TKRS 11, kompakt és megfizethető LED-es stroboszkóp;
  • TKRS 21, kompakt kialakítású, mégis nagy teljesítményű LED-es stroboszkóp;
  • TRKS 31, kompakt, haladó szintű LED-es/lézeres stroboszkóp; és
  • TKRS 41, nagy teljesítményű LED-es stroboszkóp.

„A TKRS termékcsaládot azzal a céllal fejlesztettük ki, hogy hatékony és könnyen használható stroboszkópot kínáljunk a vevőink számára, függetlenül az anyagi lehetőségeiktől.”

– mondta Jens Kammann, az SKF marketing igazgatója.

A TKRS sorozat ideálisan használható a különböző általános karbantartási feladatokhoz, többek között a tengelykapcsolók, a ventilátorlapátok, a fogaskerekek, a szíjak és láncok stb. vizsgálatához. A stroboszkópok emellett felhasználhatók a gyártás korszerű minőségellenőrzéséhez és a vizuális rezgésdiagnosztikához is.

További információ: www.skf.com

Hirdetés

További cikkek a témában