Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

METAV 2020 – A kutatás és innováció fellegvára Németország

Idén 21. alkalommal (március 10-13. között) rendezik meg Düsseldorfban a világ egyik legrangosabb összejövetelét a fémmegmunkálás területén.

A Northein-Westfalen tartomány egyetemi városát (Aachen) választotta a szervező VDW (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) a METAV idei aktuálitásait bemutató rendezvény helyszínéül.

A fémmegmunkálási szakvásár felöleli majd a teljes körű digitalizáció új aspektusait, emellett a szakemberek máris felhívták a figyelmet arra, hogy a gyártás internetének (IoT) előnyei akár a régebbi berendezések modernizálásával is kihasználhatók. Egyébiránt fennállásának 40 éves évfordulójához érkezik a következő fémmegmunkálás-technológiai szakvásár.

Csaknem négy évtizede a VDW (Német Szerszámgépgyártók Szövetsége) tagvállalatai részéről érkezett a kezdeményezés egy, elsősorban az észak-európai térséget kiszolgáló – alapvetően helyi jelentőségű, de később akár nemzetközivé váló – szakvásár alapítására, amelynek helyszínéül azóta is a rendkívül erős ipari környezetnek számító német Észak-Rajna-Vesztfália tartomány székhelye, Düsseldorf szolgál. Természetesen az eltelt évtizedekben jelentős változáson ment át a szakvásár szakmai súlypontja, amely szorosan összefügg az iparban felfedezhető legújabb trendekkel. Mind gyakrabban felmerülő témák a hálózatba kapcsolt termelés, a mesterséges intelligencia és az ipar 4.0 a közepes vállalatok igényeinek figyelembe vételével is.

“A METAV áttekinti majd a gyártástechnológia teljes értékláncát a tervezéstől (CAD/CAM) a minőségbiztosításig, beleértve a szerszámgépeket és gyártórendszereket, a precíziós szerszámokat, az automatizált anyagmozgatást, a számítógépes technológiákat, az ipari elektronikát és a kapcsolódó eszközöket, valamint a gyártásközi méréstechnikát. Ám kiemel olyan újszerű megközelítéseket is, mint a felhőalkalmazások, az adatelemzés, az 5G-hálózatok vagy a gépi tanulás.”

– tudtuk meg Wilfried Schäfer-től, a VDW igazgatójától.

Ezután Erhard Wienkamp divízióvezető a vásárszervező Messe Düsseldorf részéről úgy fogalmazott, hogy a páros években rendezett METAV a szakma egyik alaprendezvénye, egyetlen gépgyártó sem mehet el mellette, ami az érdeklődésben meg is mutatkozik. A fórumon hallottak szerint több mint 360 kiállító jelezte részvételét a szakvásáron 22 országból. Ez meghaladja a két évvel ezelőtti 560-as kiállítószámot, és jó előjel az akkori 27 ezres látogatói aktivitás megismétlésére is. A lendületes ipari környezetben tartott esemény értékét az is növeli, hogy négy, napjainkban különös figyelemmel kísért szakterület (additív gyártás, orvostechnika, formagyártás, minőségirányítás) tudásanyagát is összefogja, illetve a fémmegmunkálás valamennyi fő felvevőpiacára (járműgyártás és autóipari beszállítás, gépgyártás, orvostechnika, repülőgépgyártás, elektrotechnika és elektronika, vas-, lemez- és fémmegmunkálás) összpontosít.

A VDW igazgatója azt is hangsúlyozta a nemzetközi sajtóeseményen, hogy a METAV-nak szembe kell néznie a konjunkturális helyzet kihívásaival, ahogy az egész német és globális gazdaságnak is. Amennyiben egy vállalat – méretétől függetlenül – lépést akar tartani vagy egyáltalán a fennmaradásáért küzd a vázolt kedvezőtlen körülmények között, akkor ebben nagy segítségére lehetnek a jövő évi tematikus rendezvények. Tájékozódási támpont lesz az ipar 4.0-ról a gyártásban a szakvásár teljes időtartama alatt látogatható úgynevezett Digitalizáció és automatizálás nevű tematikus park. A főszervező VDW tájékoztató napot tart Szerszámgépek biztonságtechnikája a változó feltételrendszerben címmel, amely az uniós gépbiztonsági direktíva átdolgozását is előre vetíti. Szintén a biztonsággal, de egy másik aspektusával függ össze a kiberbiztonság kérdéseit boncolgató fórum az adatok rendelkezésre állása és elérhetősége között feszülő ellentétben, ezt viszont karöltve a VDMA Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége védnökségével.

Az egynapos program zárásaként egy exkluzív gyárlátogatáson vehettünk részt az e.GO Mobile AG/Elisa Smart Factory jóvoltából. A demonstrációs gyárban egyébként annak az elektromos kisautónak bizonyos elemeit állítják elő, amelynek szintén teljes mértékben digitalizációs alapú gyártósorát szintén megtekinthették a sajtóesemény résztvevői Aachenben.

Szerző: Szalay Attila

További információk: www.metav.com

Hirdetés

További cikkek a témában