Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Illatokat érezhetünk, és egér helyett a gondolatainkkal irányíthatunk a jövő internetén

Még nem működik, de hamarosan számolhatunk a szaglás, az ízlés a tapintás digitalizációjával. A szakértők szerint 10 év múlva már jöhet az érzékek internetje.

A technológia, amely rohamléptekkel halad előre, nem elégszik meg a látással és a hallással, hanem a többi alapvető érzékünket is célba veszi. A szakemberek ennek eljövetelét 2030-ra várják – olvasható az Ericsson Hot Consumer Trends éves jelentésében.

Ennek összeállítói 12 ezer interjút készítettek a világ 15 nagyvárosában Bangkoktól San Franciscóig az „easy adapterekkel”, vagyis olyan felhasználókkal, akik nyitottak minden technológiai újdonságra, ismerik és alkalmazzák is azokat.

Az interjúkban a legfantáziadúsabb elképzelések hangzottak el: szemüveg, amelyen keresztül látható az út, amely az elgondolt célponthoz vezet; egy eszköz, amely az ember szájába varázsolja kedvenc ételeinek ízét; felidézi a mező illatát; a karosszékben ülve repít a kívánt helyre.

Ami a tapintást illeti, lesznek olyan eszközeink, amelyek érzékelni tudják egy digitális tárgy súlyát és volumenét, valóságossá alakítva azt.

Mindezek nem is tűnnek olyan lehetetlennek: a jelentés szerint tíz éven belül a mesterséges intelligenciák, a virtuális, és a megnövelt valóság, az 5G és az automatizálás olyan szintre jut, hogy a képernyőn alapuló élmények egyre inkább közelítenek az érzékszerveink által kapott valóságos élményekhez, sőt, csaknem elválaszthatatlanok lesznek tőlük.

Az Ericsson vezetői szerint a digitalizáció ilyen magas foka segíthet a klímaváltozással összefüggő problémák megállításában is.

Hirdetés

További cikkek a témában