Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Öt csillagos élletörés

Az élletörés talán a legelterjedtebb forgácsolási művelet.

Gyakorlatilag része minden megmunkálási folyamatnak. Az élletörések – és kisebb mértékben – az éllekerekítések szinte minden alkatrész külső és belső felületén megtalálhatóak. Az élletörések gyártása egyszerűbb, mint az éllekerekítéseké, amely magyarázat arra, hogy miért elterjedtebbek. Annyira megszoktuk már a különböző termékek élein megtalálható letöréseket, hogy nem gondolunk bele az ilyen, viszonylag kisméretű, lekerekített felületek fontosságába. Az élletörések meggátolják a kézsérüléseket, egyszerűsítik az összeszerelést, segítik a feszültségmentesítést, valamint megkerülhetetlen részei egy munkadarabnak.

Általánosságban elmondhatjuk, az élletörést egyszerű forgácsolási folyamatként kezeljük. Az elkészítésük általában nem túl bonyolult szerszámokkal történik. Egy megfelelő élszögű eszterga szerszám vagy egy 45°-os élszögű maró vagy egy 90°-os fúró tipikus példái az ilyen élletörő szerszámoknak.  Ugyanakkor, az élletörő forgószerszámok felhasználási területe nem csak a tipikus élletörés, ide tartozik még a sorjázás, a lekerekítés, alászúrás és visszasüllyesztés, lépcsősfuratok élletörése és központfúrás. Egy élletörő forgószerszám nagyon sokoldalúan felhasználható, és ideális esetben mindegyik fent említett megmunkálás elvégzésére képes, hatékonyan és gazdaságosan. Azonban a különböző, legtöbbször méretbeli határok meggátolják egy ilyen tökéletes szerszám megalkotását, a jelenlegi konstrukciók pedig távol állnak az ideálistól. Ezekre a kihívásokra csak olyan modern élletörő szerszámok tervezésével felelhetünk, melyek a felhasználó szempontjából a legelőnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek. Főleg élletörésnél, mely annyira egyszerűnek tűnik, hogy néha észre sem vesszük, a gyártók effektív, sokoldalú és költséghatékony megoldásokat várnak a szerszámkészítő cégektől. Az ISCAR továbbfejlesztett intelligens szerszámaiban is ez az elv köszön vissza. Erre alapozva, a cég több különböző élletörő forgószerszámot hozott.


A MULTI-MASTER, az ISCAR váltófejes forgácsoló szerszámcsaládja számos élletörő opciót nyújt.


A MULTI-MASTER, az ISCAR váltófejes forgácsoló szerszámcsaládja számos élletörő opciót nyújt. A költséghatékony, kétélű MM ’’H’’ fejek, és a köszörült, több élű MM ’’E’’ fejek hatékony élletörést és sorja-eltávolítást biztosítanak, különösen kisméretű élletörések esetében. A fejek egyike, a többfunkciós MM HCD egy rendkívül népszerű szerszám, alkalmas külső és belső élletörésre, sorjázásra, központfúrásra és visszasüllyesztésre. A fej sikerének titka az egyedi forgácsoló geometria, mely kombinálja a negatív és pozitív axiális vágóéleket. A pozitív radiális vágóél ellenére ez a konstrukció erős vágóélt és kitűnő forgácstörőt eredményez, mellyel sima és könnyed forgácsolást – és nehéz megmunkálási körülmények között is – hatékony forgácseltávolítást érhet el.

Egy másik sikeres MULTI-MASTER termék, a fecskefarok alakú fejek, melyek, 45°, 60° és 75°-os belépési élszöggel rendelkeznek. Alkalmasak fecskefarok formájú beszúrások és hornyok kialakítására és visszasüllyesztésre is; mindezt költséghatékonyan, a fejek több élű tervezésének köszönhetően.

Egy lépésben kifúrni egy furatot és a hozzá tartozó élletörést, minden gyártó számára előnyös lehetőség. A művelet elvégezhető egy fúró és visszasüllyesztő kombinált szerszámmal.  Azonban a szinte végtelen számú furatmélység jelentősen behatárolja a szerszámok lehetőségeit, és arra kényszeríti a gyártókat, hogy a különböző furatméretekhez különböző speciális szerszám verziókat készítsenek. Ez a probléma kiküszöbölhető, ha a szabványos ISCAR CHAMDRILL fúrószárra élletörő gyűrűt szerel, a megfelelő furatmélységhez igazítva, így olyan szerszámot kap, mellyel a fúrást és az élletörést egy műveletben készítheti el.

Az egyik élletörő szerszámot kifejezetten kis üzemeknek és karbantartó műhelyeknek terveztük. Ez egy állítható élletörő szármaró, mellyel különböző élszögekkel dolgozhatunk. A szármaró bizonyos tartományok között forgatható betéttel rendelkezik, melybe váltólapka kerül. A beállítható élszögnek köszönhetően a szerszám különböző szögekben képes élek marására, így ehhez nem szükséges egyéb szerszám használata. A szögtartomány a betétre van gravírozva, így a beállítás egyszerű és felhasználóbarát. Ezek ellenére a sokoldalúság „ára” az egy élletörő él – a beállítható, többfunkciós tervezés csak egy vágóélt tesz lehetővé.

Az ISCAR nemrégiben bemutatott CHAMFMILL váltólapkás marócsaládja süllyesztésekhez és visszasüllyesztésekhez készült, de alkalmazhatóak kisméretű külső és belső élletörésekre, valamint sorja-eltávolításra is. A szerszámcsalád kulcsfontosságú jellemzője az ötszög alakú lapka. A csillag alakú lapka 10 vágóéllel rendelkezik: 5 süllyesztésre és a másik 5 pedig visszasüllyesztésre.

Habár egyszerűnek tűnhet, a hatékony élletörő szerszámok tervezése során számos különböző szempontot kell mérlegelni, mint például, hogy az élletörések kialakítása külső vagy belső felületeknél történik; a szerszámnak alkalmasnak kell lennie éles élek letörésére, akár furatokban is; sorja eltávolítására; emellett legyen költséghatékony, sokoldalú, stb. A kérdésre, hogy melyik szerszám tekinthető öt csillagos terméknek, a válasz az, hogy amelyiket a felhasználó az igényeinek megfelelően kiválaszt.

Töltse le az ISCAR WORLD mobilalkalmazást most!

Az összes ISCAR online alkalmazás és termék már elérhető egyetlen felületen!

www.iscar.hu

Hirdetés

További cikkek a témában