Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Bejelentették a Tesla első európai gyárának helyszínét

Elon Musk a Tesla képviselőjeként, a Das Goldene Lenkrad nevű díj átadójának gálaünnepségén bejelentette, hogy a készülő új berlin-brandenburgi nemzetközi repülőtér (BER)  közelében építik fel első európai – és a sanghaji üzem után második Amerikán kívüli – gyárukat.

Éveken át tervezte a Tesla, hogy Európában is gyárat építenek, most pedig Elon Musk, a cég vezetője el is mondta, hogy hol lesz a helyszín. A Berlinhez közeli üzemben akkumulátorok és meghajtási rendszerek gyártása mellett kocsikat is összeszerelnek majd, az első ott készített autó pedig a Model Y lesz.

A kezdetekben Elon Musk inkább arról beszélt, hogy az új gigagyár a francia határhoz közel épül majd fel Németországban, azonban ez a terv, úgy tűnik, idővel változott.

A Der Tagesspiegel című lap szerint a vállalat képviselői hónapok óta tárgyaltak a Berlin körül elterülő Brandenburg tartomány kormányával a beruházásról, és Elon Musk most írt alá hivatalos megállapodást Jörg Steinbach gazdasági miniszterrel.

Az üzemet a Grünheide nevű településnél építik fel, amely a berlini városhatártól nagyjából 10 kilométerre délkeletre fekszik, és korábban a BMW egy végül meg nem valósított beruházásának helyszíneként is szóba került.

Tesla

Forrás: AFP/NURPHOTO/MANUEL ROMANO

Gigafactory 4 nevű Tesla-gyár 10 ezer új munkahelyet jelent a térségnek. Az üzemmel együtt egy mérnöki és egy formatervezési központot is kialakítanak.

A termelés megkezdésére még nincs hivatalos időpont, valószínűleg 2021 végét célozzák meg.

Az üzem a sanghaji Gigafactory 3 példáját követheti. A kínai nagyvárosnál egy évnél rövidebb idő alatt építettek Tesla-gyárat, amely nemrégiben kapta meg a működési engedélyt, és évi 150 ezer darabos kapacitással kezdi meg a termelést – írta a Der Tagesspiegel.

A Teslánál évek óta tervezik egy európai gyár felépítését. Németországból több autóipari fellegvár, például Bajorország és Alsó-Szászország, az Audi és a BMW, illetve a Volkswagen hazája igyekezett megszerezni a beruházást, és ágazati elemzői körökben nemigen számoltak azzal, hogy befutó lehet a számottevő járműiparral nem rendelkező Berlin-Brandenburg régió.

A Tesla a harmadik negyedévben rekordszámú, 97 ezer autót szállított le megrendelőinek, 2 százalékkal többet, mint az előző negyedévben. A Tesla kínálatában szereplő három modellből a két drágább típus, a Model S és a Model X értékesítése 1,4 százalékkal csökkent, a “tömegterméknek” szánt Model 3 eladásai pedig 2,6 százalékkal nőttek.

A társasg a szeptemberrel véget ért negyedévben 6,3 milliárd dollár (1915 milliárd forint) bevételre tett szert, ami 8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.Nyeresége 342 millió dollárt tett, ami ugyan 34 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 516 millió dollárnál, de így is meglepetés, mert elemzők veszteségere számítottak.

A Tesla kilencéves tőzsdei történetében ez volt az ötödik nyereséges negyedév, az összes többi veszteséges volt.

Forrás: Origo

Kép: Tesla

Hirdetés

További cikkek a témában