Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Zöld innovációkat támogat a Schneider Electric Alapítvány

Három magyar zöld innováció is esélyes a fődíj elnyerésére a Schneider Electric Alapítvány által meghirdetett nemzetközi versenyen.

A W-heat megoldása forradalmi változásokat hozhat a hőszigetelésben, az Apro’Tech különleges kályhája a legszegényebbek fűtési gondjait enyhítené, az Igazgyöngy Alapítvány projektje pedig nem csupán fűtőanyagot, de munkahelyet is teremtene.

Több igazán izgalmas magyar innováció is döntőbe jutott a Schneider Electric Alapítvány és a társadalmi vállalkozókat tömörítő Ashoka nemzetközi szervezet közös projektében, a Tackle Energy Poverty programban. A megmérettetés keretében öt országban – Magyarország mellett Bulgáriában, Csehországban, Lengyelországban és Romániában – keresik a legígéretesebb ötleteket, megvalósítási szakaszban lévő kezdeményezéseket, amelyek választ adnak/adhatnak az energiatermelés és -felhasználás gazdasági, környezetvédelmi, társadalmi hatásaiból eredő problémák kezelésére. A brüsszeli döntőben összesen 15 kezdeményezés mutatkozhat be a zsűri előtt, amelyek közül legjobb ötletek bemutatóit 3500 euróval díjazzák.

A három magyar döntős között ott van a W-heat csapata, akik környezetbarát, helyi alapanyagokból előállított szigetelőanyag gyártásával pályáztak. A cég egy szalmaalapú szigetelési módszert fejleszt ki, amely a jelenleg rendelkezésre álló és széles körben használatos habanyag alternatívája lehet. Környezeti és társadalmi-gazdasági szempontból felülmúlja a műanyaghabokat, ugyanakkor azonos fokú kényelmet biztosít a lakók számára: hasonló hőszigetelési hatékonysággal, jó hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, ráadásul kiemelkedő a páraszabályozó képessége is, emellett pedig könnyen alkalmazható minden házban.

„Az általunk kifejlesztett szigetelés környezetbarát, tartós és tűzálló megoldást jelent; egyedi gyártási technológiánkkal pedig a helyben elérhető természetes anyagból, könnyen és olcsón helyben előállítható”

– mutatott rá Nagy Balázs, a W-heat csapat egyik projekt vezetője.

A szintén döntőbe jutott Apro’Tech egy tömegkályhát fejlesztett ki az energiaszegénység enyhítése céljából, alacsony jövedelmű családok számára. A 2000-ben alakult cég célja, hogy Magyarország olyan ország legyen, amely erőforrásait fenntartható módon használja, illetve, hogy hozzáférhető szolgáltatásokat nyújtson a legkiszolgáltatottabb közösségek számára, elsősorban a téli fűtés és az energiafogyasztás területén.

„A megoldásunk egy olyan eszköz, ami hatékonyabb, környezetbarát technológia, és egészségügyi megfontolások miatt is megfelelőbb a jelenleg használt fémkályháknál. Az általunk kifejlesztett kályha helyi alapanyagokból készül, és megfizethető megoldást jelent.”

– közölte Feldmár Nóra, az Apro’Tech projekt vezetője.

Az Igazgyöngy Alapítvány a már korábban biobrikett gyártására létrehozott pilotját fejlesztené tovább egy fenntartható vállalkozás létrehozásával, hogy a lehető legtöbb kedvezményezettnek adjon megoldást.

„Az Alapítvány arra törekszik, hogy a generációs szegénységben élő családok számára lehetőséget teremtsen, ehhez pedig hosszú távú válaszokat ad az oktatáson, a közösségi fejlesztésen és munkahelyteremtésen, illetve az érintett intézményekkel való együttműködésen keresztül. A Schneider Alapítvány programja lehetőséget nyújt számunkra, hogy tovább fejlesszük, hatékonyabbá és skálázhatóvá tegyük a biobrikett modellünket, így többeknek valós alternatívaként elérhető legyen az olcsó és tiszta fűtőanyag a leghidegebb időszakokban”

– mondta el Tahóczky Balázs, az Igazgyöngy Alapítvány biobrikett projekt vezetője.

A programban mentorszervezetként részt vesz a Schneider Electric Magyarország is. A társaság kollégái mentornak jelentkezhetnek a három magyar döntős mellé, hogy szakmai tudásukkal segítsék őket a felkészülésben a brüsszeli versenyre.

„Az innováció mindig is fontos szerepet játszott a Schneider Electric életében, és külön öröm számunkra, hogy ezúttal olyan programban vehetünk részt, mely a fő küldetésünknek tekintett hatékony energiafelhasználás terén segíti az új ötletek praktikus, hasznos és értéktermető megoldássá alakítását.”

– nyilatkozta Veres Zsolt a Schneider Electric országigazgatója.

A 20 évvel ezelőtt alapított Schneider Electric Alapítvány minden országban jelen van, ahol a franciaországi központú cég érdekeltséggel rendelkezik. Az alapítvány egyéni és társadalmi szinten járul hozzá a fejlődéshez az energiához köthető oktatáson, innováción, figyelemfelhíváson és felsőfokú képzéseken keresztül.

Az alapítvány három programot futtat:

  • az energia mindenkié: olyan fejlődő térségben működő vállalkozások támogatása, amelyek oktatás és fenntartható energiaforrások biztosítása nélkül nem maradnának talpon;
  • energiaszegénység elleni küzdelem: még a fejlett világ számos térségében sem megoldott az energiaellátás, vagy nem olyan áron, ami reális lenne – erre kínál innovatív megoldásokat az alapítvány;
  • fenntarthatóság tudatosan: ez a program a bolygónkon már jelentkező energia és éghajlatváltozással kapcsolatos problémák orvoslását tűzte ki, különböző fenntartható megoldás segítségével.

www.se.com/hu

Hirdetés

További cikkek a témában