Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Ismerje meg automatizálási szakértő csapatunk két oszlopos tagját közelebbről!

APAS digitális gyártásasszisztens- megújult a KUKA-alapú kollaboratív robot

Érintésmentes, biztonságos, költséghatékony – az egyedi APAS asszisztensnek köszönhetően a jövő gyára már ma valósággá válik.

Ötvözi az ember és gép erősségeit: A KUKA-roboton alapuló APAS asszisztens számos munkafeladatot biztonságosan és nagy pontossággal támogat

Az új APAS asszisztenssel a KUKA-technológia is megjelenik vállalatunk kínálatában.  Az emberek és robotok közötti együttműködés világába történő egyszerű és biztonságos belépést egyedi terméktulajdonságok garantálják. A hat szabadságfokú APAS robotot az ütközések elkerülésére szolgáló kapacitív érzékelőfelülettel, választható vezérléssel és a széles körben használt mxAutomation PLC interfésszel egészítettük ki, így ötvözve az ember és gép erősségeit a jövő gyárában.

Ipar 4.0 – átfogó megoldás

Az új APAS asszisztenst minden olyan képességgel felszereltük, amire a jövő gyártásában szükség lehet. Az 1100 mm-es tartományú és 10 kg hasznos teherbírású asszisztens számos munkafeladatot támogat, de akár arra is képes, hogy nagy pontossággal és önállóan végezzen el monoton vagy nem ergonomikus feladatokat. Amikor a jövőorientált ember-robot együttműködésről beszélünk, mindig a biztonság az egyik legfontosabb szempont, amit a Bosch innovatív biztonsági koncepciója garantál.

Mint az APAS család többi tagja, az KUKA alapú APAS asszisztens is olyan különlegesen kialakított érzékelőfelülettel rendelkezik, ami kulcsfontosságú ember és robot biztonságos együttműködésének összehangolásában. Ha egy munkavállaló túl közel kerül az APAS asszisztenshez, az azonnal megáll, még mielőtt ember és robot egymáshoz érnének. Amikor a munkavállaló biztonságos távolságra került a robottól, az APAS asszisztens önállóan folytatja a munkát ott, ahol korábban abbahagyta. Ha a dolgozó nem tartaná a megfelelő távolságot, a gyártásasszisztens képes automatikusan biztonságos sebességre kapcsolni. A Bosch biztonsági koncepció lehetővé teszi azt is, hogy az APAS asszisztens az adott helyzethez igazítsa munkasebességét.

Könnyű integráció, közvetlen bevitel

A KUKA-alapú APAS asszisztens használható kollaboratív alkalmazásokban és önállóan is. A hagyományos KUKA-programozásnak köszönhetően könnyen felhasználható a már még lévő know-how, és a lehető legrövidebb idő alatt megvalósíthatóak az elérni kívánt feladatok. Az APAS asszisztenst a széles körben használt mxAutomation PLC-vel szereltük fel, ami lehetővé teszi a már meglévő rendszerkörnyezethez való egyszerű csatlakozást. További előnye a szabadon választható KRC 4 compact (IP20) vagy KRC 4 smallsize-2 (IP54) vezérlő, amivel a felhasználók, meglévő rendszerüket és rendszerkövetelményeiket szem előtt tartva maguk dönthetik el, hogy a vezérlőegységet a meglévő vezérlőszekrényben vagy azon kívül szeretnék elhelyezni.

Az APAS asszisztens egyedi, átfogó csomagban ötvözi a KUKA- technológiát, a kiterjesztett hasznos teherbírással, nagy munkaterülettel és az optimalizált ismétlési pontossággal. Ezáltal hosszú távon is biztosítja a legjobb feltételeket a meglévő folyamatstruktúrák optimalizálásához, a hatékonyság fokozásához és az általános termelékenység növeléséhez.

ActiveAssist –személyi asszisztens a gyártósoron

A gyártósorok  rengeteg fontos manuális összeszerelési folyamattal rendelkeznek. Miért cserélnénk le őket, ha intelligens technológiával tovább is fejleszthetők?

Az Ipar 4.0 számos izgalmas lehetőséget kínál, de a lehetőségek maximális kihasználásához figyelembe kell venni néhány fontos kihívást. Tudnunk kell, hogy az új technológia miként használható a modern ipari munkaerő kiegészítésére, a legkülönfélébb összeszerelési feladatokhoz szükséges folyamatok továbbfejlesztésére.

Innovatív gondolkodás

Egy gyártósoron dolgozó munkatársnak, akinek egy adott tételtípust kell összeszerelnie, többféle információt kell fejben tartania és egyszerre több dologra is figyelnie kell. Minden tétel több komponensből állhat, amelyek számos dologban hasonló, mégis egymástól eltérő eszközök használatát igényelhetik. Az sem ritka, hogy az összeszerelt tételek csak apró dolgokban különböznek egymástól a belőlük alkotott termék modellje, mérete vagy színe függvényében. Ebben a helyzetben könnyen előfordulhat, hogy az operátor rossz eszközt használ, vagy nem a megfelelő komponenst szereli fel. Az összeszerelés folyamata ember általi üzemeltetést kíván meg, ugyanakkor a lehetséges hibák kiküszöbölésében segítségére lehet a dolgozóknak egy új technológia.

Pontosan erre nyújt megoldást a vezető gyártóink és mérnökeink segítségével kifejlesztett ActiveAssist, amely a fent leírt támogatást nyújtja az operátoroknak. A rendszer információt és tanácsot ad egy adott feladat elvégzéséhez, egyben képes láttatni a munkaterület főbb részeit, azért, hogy megmutassa a következő lépést, például, hogy melyik komponenst vagy eszközt kell éppen használni.

Hogyan működik?

Nézzük meg alaposabban, hogyan is működik az ActiveAssist. Az ActiveAssist RFID vagy vonalkód alapján azonosítja a munkadarabot, és megjeleníti az adott munkatervet, projektutasítást a képernyőn vagy a dolgozó szerelőasztalán. A megfelelő kisalkatrész-tárolókat apró jelzőfények világítják meg, és a rendszer a használandó eszközt is megmutatja az operátornak. A folyamatok során 3D-kamerák ellenőrzik a kézmozgást. Ha lezárult az adott munkavégzési folyamat, a dolgozó megerősítést ad erről az érintőképernyő vagy a munkaállomásra vetített virtuális ’kapcsoló’ kikapcsolásával. A rendszerbe hardverelemek is beépíthetők.

Előnyök a dolgozók és a vállalat számára

Az ActiveAssist nem csupán az üzemeltetés középpontjában tartja a munkavállalókat, de nevéhez híven, aktív segítséget is nyújt nekik. Legfőbb előnye a nagyobb megbízhatóság, amely lehetővé teszi, hogy az operátorok megbízhatóbb végeredményt érhessenek el. Az ActiveAssist javítja a munkakörnyezet ergonómiáját is, hiszen nemcsak az épp folyamatban lévő feladathoz alkalmazkodik, hanem a dolgozók igényeit és preferenciáit is képes figyelembe venni. Az eredmény egy olyan továbbfejlesztett gyártási folyamat, ahol a dolgozók és technológia együttműködnek az optimális hatékonyság érdekében.

Az ActiveAssist lehetővé teszi az operátorok gyors betanulását, hiszen az általános és egyedi összeszerelési folyamatokra szánt képzési időszakok a rendszer használata esetén jelentősen lerövidülnek. A megoldás a megbízhatóság és biztonsági szintek növelésében is segít az operátoroknak.

Bármit is követeljen meg a feladat, a vállalatok az ActiveAssist használatával maximalizálhatják a hatékonyságukat, miközben minimalizálják a potenciális kockázatokat.

Testreszabott megoldás

Az ActiveAssist további előnyei között szerepel, hogy segítségével a cégek  saját üzleti szempontjaikat szem előtt tartva egyedi gyártási megoldásokat is létrehozhatnak. Így a vállalatok szabadon választhatják a polcról levehető, használatra kész rendszert, vagy létrehozhatják saját megoldásaikat rugalmas eszköztárunkkal:

  • Rendkívüli modularitás: a vállalatok minden összeszerelőállomást különböző asszisztenciafunkciókkal láthatnak el
  • Kiválóan konfigurálható: 3D-kamerákkal és projektorokkal is felszerelhető

Számos különböző interfészt támogat: webalapú szoftvert használ, rugalmas és nyílt rendszer, így például számos különböző gyártó érzékelőivel felszerelhető.

www.boschrexroth.hu

Hirdetés

További cikkek a témában