Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

Robotkarral működő műtő

Világszínvonalú hibrid műtőt és hozzá kapcsolódó orvosi-, beteg és nővérszobákat, kiszolgáló helyiségeket adtak át a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban.

Az idegsebészeti beavatkozások elvégzését szolgáló műtőkomplexumba Magyarország első robotkarral működő Siemens Healthineers ARTIS pheno berendezése került. Az orvostudomány fejlődősével nemcsak az egyre komplexebb eljárások és sebészeti beavatkozások száma növekedett, de az ehhez szükséges kombinált képalkotó rendszerek és operációs helyiségek iránti igény is. Mindez az úgynevezett vaszkuláris (érrendszeri) hibrid műtők elterjedését eredményezte, amely idegsebészeti, illetve kardiovaszkuláris eljárásoknak adnak otthont. A hibrid műtőben a beteg mozgatása és szállítása nélkül, egyazon időben, egyazon berendezésen bármilyen sebészeti és/vagy katéteres eljárás elvégezhető. Ezáltal a komplikációk könnyebben elháríthatók, és a betegellátás hatékonyabbá válik. A világszínvonalú műtő segítségével a magasabb rizikójú – sokszor akut panaszokkal jelentkező – betegek számára is megoldhatóvá válnak olyan beavatkozások, amelyeket korábban a várható szövődmények miatt kivitelezhetetlen volt nyitott műtéti technikával elvégezni. Mindemellett minden olyan katéteres műtét a legnagyobb biztonsággal elvégezhető, amely szükség esetén azonnali sebészeti hátteret igényel. A 2,2 milliárd forint beépítési és infrastrukturális költségű beruházás során a műtő mellett, orvosi-, beteg és nővérszobákat, vizsgáló és kiszolgáló helyiségeket is kialakítottak a szegedi újklinika ötödik emeletén.

A szegedi műtőkomplexumba elhelyezett Siemens Healthineers ARTIS pheno Magyarország első robotkarral működő berendezése. A szükséges terápiától függően az angiográfiás készülék a legoptimálisabb helyre pozícionálható, így akár a nyílt műtét alatt is alkalmazható. Ez a tény lehetővé teszi, hogy új műtéti technikákat is kidolgozzanak a szegedi klinikán. A rendszer képes az érfestés mellett koponya CT minőségű felvételeket is készíteni, sőt képes az egyes agy területek vérellátását is meghatározni, ami nagy segítséget jelent az agyi érelzáródásban – stroke-ban – szenvedő beteg sürgős ellátásában. Erre az új technikára alapozva egyik pillanatról a másikra új dimenzióba kerülhet a dél-alföldi, storke-ban szenvedő betegek akut ellátása, mint a thrombectomia és az aneuryma okozta agyvérzések gyógykezelése. Mindemellett a különböző diagnosztikai képalkotó módszerek (ultrahang, CT, MR felvételek) egyidejű felhasználásával szinte milliméter pontosan képes navigálni az ellátást végző orvost a beavatkozás során. Ezen tulajdonságainak köszönhetően jelentősen csökkenthető a sugár- és kontrasztanyag dózis is, illetve a korszerűbb műtő növeli a gyógyítás hatékonyságát. Mindemellett a készülék gyorsasága, illetve a programok fejlettsége segíti az orvost a gyorsabb döntéshozatalban is.

A fejlesztés mind a gyógyításban, kutatásban, oktatásban és nem utolsósorban finanszírozási technikában is szinte egyedülálló Európában. A két speciális műtőhöz kapcsolódik egy modern, 29 ágyas fekvőbeteg osztály is, amely az idegsebészet betegellátás további fejlődését fogja szolgálni. Az átadott új műtő alkalmas lesz arra, hogy a dél-alföldi régióban élő 2-2,5 millió embert ellássa, és például agyi érelzáródás esetén hat órán belül olyan ellátást kapjon, amely életmentő, illetve jelentősen javítja a páciensek későbbi életminőségét.

www.klinikaikozpont.u-szeged.hu

További cikkek a témában