Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Egyéb

Megjelent az MM szeptemberi lapszáma!

Az MM Műszaki Magazin szeptemberi lapszámában, fókuszban a tömeges egyedi gyártás.

Az idei szeptember az EMO kiállítás hónapja a gépiparban. Hannoverben az egyik vezető téma idén a 3D-nyomtatási folyamatok ipari felhasználása, melyek ma már egyszerre kis tömegű és stabil, ugyanakkor bonyolult formák létrehozását teszik lehetővé. A digitális összeköthetőség előnyeinek köszönhetően a 3D nyomtatók ma már zökkenőmentesen illeszkednek a csúcstechnológiás gyártási rendszerekhez. Csak egyetlen gyártó újdonságait átnézve, a 3D-nyomtatás számos gyártási folyamat fontos eszköze: a tömeges testreszabástól az egyszeri termékekig. Segítségével az egyéni arcimplantátumoktól az autók vagy repülőgépek speciális alkatrészeiig akármit ki lehet nyomtatni. Ezek a rendszerek, amelyek egy darabban képesek alkatrészeket nyomtatni, gyakran megkímélik a beszállítókat a többlépéses gyártástól.

„A 3D-s nyomtatási technológiák iránti érdeklődés továbbra is komoly, mert a folyamat előnyei egyre nyilvánvalóbbak a mindennapi felhasználás során. Ez legalább annyira vonatkozik a hagyományos fémipari vállalatokra, mint a légi- és űripar jövőbeli termékeire”

– tartják szakértők.

A Tesat-Spacecom vállalat például 3D-nyomtatott tartószerkezetet készít a német Heinrich Hertz kommunikációs műholdhoz, amelyet új kommunikációs technológiák űrbeli alkalmazhatóságának tesztelésére fognak használni. A konzol mikrohullámú szűrők vezérlésére használt külső motorokat rögzít. A mérnökök sikeresen optimalizálták a tartószerkezet geometriáját, és 55 százalékkal csökkentették a tömegét, mely most már 164 gramm helyett csak 75 gramm. A CONMET orosz orvostechnikai eszközgyártó 2018 eleje óta használ 3D-nyomtatót koponya-, állkapocs- és arcimplantátumok gyártására. Korábban a sebésznek egy perforált titánlemezből kellet kivágnia az implantátumot, majd méretre alakítania, mely kimerítő feladat.

Az ilyen beavatkozások sokkal egyszerűbbek egy 3D-nyomtatott implantátummal. A kórház először felveszi a beteg méreteit, és átküldi a CONMET-nek. A cég mérnökei az adatok alapján CAD modellt készítenek, és a sebésszel együttműködésben megtervezik az implantátumot. Ezt követően munkába állhat a 3D-nyomtató. A kész implantátum pedig tökéletesen illeszkedik mielőtt a beavatkozás megkezdődne.

Még több EMO Hannover újdonság szeptemberi lapszámunk Gépipar rovatában!


MM Műszaki Magazin 2019-9Részletes tartalomjegyzék

MM Műszaki Magazin előfizetés egy évre 10 lapszám + Évkönyv (8900 Ft)

Előfizetési lehetőség

Kérek egy szeptemberi lapszámot! (980 Ft)

A szeptemberi lapszám megrendelése (név és postacím): kapcsolat@muszaki-magazin.hu

Hirdetés

További cikkek a témában