Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Tool-Tuning 2.0 lyukasztó- és formázószerszámokhoz

Ha az igényes alkalmazások a szabványos PVD rétegek teljesítőképességének határaiba ütköznek, más speciális eljárásokra van szükség.

A Duplex PDV-vel az Eifeler Austria ügyfelei duplán vannak biztosítva: a technológia a CVD bevonat nagyteljesítményű alternatívájának tekinthető, mindenekelőtt a nagy szilárdságú lemezek kialakításának területén. Ráadásul a rövid szállítási időn kívül az új bevonat jelentősen hosszabb szerszám élettartamot biztosít. 

A PVD bevonat nélkülözhetetlenné vált: a fémfeldolgozásban, a műanyag feldolgozásában és az öntési technológiák során annak érdekében, hogy biztosítani lehessen az optimalizált szerszámtulajdonságokat és a hatékony gyártási folyamatokat. Az osztrák és a szomszédos keleti országok ügyfelei több, mint 20 éve szavaznak bizalmat olyan magasan képzett bécsi szakembereknek, akik folyamatosan fektetnek be a legújabb technológiákba és minőségi szolgáltatásaik fejlesztésébe. Az Eifeler Austria például a legmodernebb berendezésgyártó technológiával rendelkezik és 1.250 m2-es termelési területének köszönhetően a portfóliója nemcsak a PVD bevonatrendszereket és a gyémántszerű DLC bevonatokat tartalmazza, hanem a duplex folyamatokat is.

Duplex PVD a CVD bevonat alternatívájaként

A duplex kezelés magában foglalja a hőkémiai plazmanitridálást és egy PVD réteg lerakódását egyetlen megmunkálási folyamat során. E kombinált eljárás eredményeként jelentősen nő a szerszám anyagának felületi keménysége, mely sokkal nagyobb hatékonyságot biztosít a PVD bevonattal és jelentősen megnöveli a nyomásterhelések abszorpciós képességét. Ezen felül a kemény anyagréteg támogató hatása is fokozódik.

“A duplex PVD a CVD bevonat alternatívájaként jött létre, mindenekelőtt a nagy szilárdságú lapok kialakítása és az alacsony szerszámtűrés mellett”

– magyarázza Viktor Gorgosilits, az Eifeler Plasma Beschichtungs GmbH ügyvezető igazgatója, majd így folytatja:

“Nem utolsósorban pedig természetesen azért, mert a feldolgozás, illetve a szállítás ideje jelentősen rövidebb, akár három–öt munkanap.”

Pozitív hatások a nagy szilárdságú lapokra

A Duplex kezelés során a keménységi fok kialakítása ideálisan, a szerszám belsejétől indulva, a peremen át a szerszám felületéig haladva történik. Ezzel az eljárással különösen a rendkívül szilárd lemezek feldolgozása során tapasztalható számtalan pozitív hatás. A mintegy 500 °C-os bevonatolási hőmérsékletnek köszönhetően a szerszámok megőrzik rendkívüli méretpontosságukat, valamint nincs szükség utólagos hőkezelésre. További előnye, hogy a szerszámon nem keletkezik torzítás, és a csiszolt felületek megmaradnak.

“Természetesen különösen fontos, hogy ügyfeleink profitálhassanak a jobb jövedelmezőségből”

– hangsúlyozza Kathrin Gorgosilits kereskedelmi igazgató.

“A duplex PVD szerszám élettartama lényegesen hosszabb, és a beállítási és szerszámköltségek jelentősen csökkennek.”

Jól megalapozott a formázásban, a lyukasztásban, a sajtolásban és a mélyhúzásban

Alapvetően minden bevonható vagy magasan ötvözött szerszámacél alkalmas a duplex kezelésre. A nagy szilárdságú lemezanyagok alakítására szolgáló szerszámokhoz hasonlóan a folyamat jól mûködõvé vált a mélyhúzás, sajtolás, hajlítás és sajtolás területén. Ezekben az esetekben a Duplex PVD bevonatot a jól bevált Eifeler bevonatrendszerekkel, pl. a VARIANTIC, az EXXTRAL form vagy a TiN rendszerrel kombinálva használják.

További felületfényezés a még jobb hatás érdekében 

“A felületek előzetes előkezelése elengedhetetlen a maximális teljesítmény és a kiváló felületminőség érdekében a duplex kezelés során. A formázószerszámokhoz RZ < 2µm felületi érdesség ajánlott. Ezért az Eifeler természetesen a legmodernebb technológiákat használja az előfeldolgozó rendszerekhez, és kiegészítő felületkezelést kínál. A felületpolírozás speciális további előfeldolgozásával a Duplex PVD Tool-Tuning 2.0 eszközzé válik a szerszámok lyukasztására és formázására”

– mondja Viktor Gorgosilits.

Ragyogó minőség ÉS szolgáltatások

A technológiai szakértelem és a tanácsadói kompetencia mellett az Eifeler Austria rugalmasságával és gyors reakciójával is kitűnik.

„Minőségi csúcstechnológiás bevonatok gyártójaként definiáljuk vállalatunkat.”

– magyarázza a cég kereskedelmi igazgatója, Kathrin Gorgosilits. Ez magában foglalja a megkülönböztetett szolgáltatásorientációt.

“Opcionálisan kényelmes, rendszeres felvevőszolgáltatást kínálunk saját kézbesítő járműveinkkel, mely gyors, biztonságos és teljesen megbízható!“

A 30 tagú Eifeler – csapat havonta akár 80 000 munkadarabbevonási teljesítményt is elér, a könnyen megközelíthető, Bécs északi részén lévő telephelyén.

www.eifeler-austria.com

Hirdetés

További cikkek a témában