Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Logisztika

Hogyan növeli a termelékenységet a beltéri nyomon követés

Három példa a való életből arra, hogy a beltéri nyomon követés hogyan növeli a termelékenységet az iparban: VW, Budweiser és ENEL

Amellett, hogy az idő az ipari tevékenységek kritikus tényezője, finom vonalat képvisel a maximális eredményesség, rossz hatékonyságú folyamatokra és szűk keresztmetszetekre kidobott pénz, valamint a dolgozók biztonságát érintő kockázatok között. Megtudhatja, hogy a Volkswagen, Budweiser és ENEL óriáscégek hogyan küzdötték ezt le egy valós idős helymeghatározó rendszer bevezetésével az üzemeikben abból a célból, hogy jobb rálátást biztosítsanak a gyártási és logisztikai folyamataikra, eltávolítsák a költséges szűk keresztmetszeteket, valamint drasztikusan megnöveljék a termelékenységüket és a dolgozók biztonságát.

Üzleti ösztönzők

A Volkswagen Slovakia üzemében öt autómárkát gyártanak. Ez azt jelenti, hogy létfontosságú a targoncaflottájuk pontos tartózkodási helyének és állapotának, valamint pályájának meghatározása annak biztosítása érdekében, hogy a flottát teljes mértékben kihasználják és hatékonyan mozgassák.

A Sewio ultraszélessávú valós idős helymeghatározási rendszerének (RTLS) bevezetésével a Volkswagen Slovakia azon felül, hogy teljes rálátást szerzett az aktuális állapotukra és a pályaelőzményekre, beleértve a spagettidiagramokat, hőtérképeket, valamint a targoncák és automatikus járművek flottáinak mérőszámait, segíteni tudtak a sofőröknek az optimális útvonal követésében és a szűk keresztmetszetek elkerülésében. Ez hozzájárult a flotta által megtett teljes távolság 10%-os csökkentéséhez. Annak ismerete, hogy a targoncák mikor mozognak és mikor állnak, mikor visznek rakomány és mikor nem, kihasználatlan raktárterületet is felderített. Az ezt követő optimalizálás során a raktárat 20%-kal „bővítették” mindennemű építkezés nélkül, csupán a jobb kihasználtságnak köszönhetően.

A csarnok digitalizálásával elérték a céljukat, hogy az ipari folyamatokat digitális innováció segítségével hatásosabbá tegyék. Ugyanakkor a teljes termelési terület pontos virtuális modellje segítségével előzetesen képesek szimulálni a folyamatok frissítéseit, elkerülendő a jövőbeli esetleges csapdákat.

sewio rtls

Söralapok

A Budweiser neve egyet jelent a sörrel. Sörfőzdéjükben 20 000 raklapon tárolnak sört két méretben és 360 változatban. Világszerte 76 országot szolgálnak ki, és az üzemet naponta 50 teherautó hagyja el. A globális rendelések teljesítése érdekében a Budweisernek új valós idős helymeghatározási rendszerre volt szüksége, amely minimalizálta az emberi hibát az ilyen sokféle termékkel és változattal végzett munka során, miközben a karbantartási költségeket is alacsonyan tartotta.

sewio rtls sewio rtls

A 15 000 m²-es raktárat kiszolgáló 15 targoncát ultraszélessávú (UWB) címkékkel látták el, és 70 vevőegységet telepítettek. Ma a Budweiser már valós időben képes a 20 000 raklapot nyomon követni 30 cm-es pontossággal. Ez azt jelenti, hogy képesek ellenőrizni, hogy mindegyik sofőr a megfelelő raklapot gyűjti be, megfelelő helyen rakja le, és ha hibázik, át lehet irányítani. Azt követően, hogy az RFID-rendszert a Sewio UWB-alapú RTLS-ére cserélték, a rendszer üzemideje 24%-kal növekedett (most már 99%), a raktár kihasználtsága pedig 19%-kal növekedett. Ráadásul a logisztikai vezetők ma már a napi jelenléthez, lefedett távolsághoz és az egyes targoncák kihasználtságához kapcsolódó mérőszámok teljes skálájának birtokában vannak.

Első a biztonság

Az ipari biztonság manapság kiemelt szempont a vállalatok számára. Így van ez az Enel esetében is, amely 30 országban termel zöld energiát. San giacomói hidroelektromos erőművükben folyamatosan tudniuk kell, hogy hány ember és jármű van jelen. Ugyanakkor a két kilométernyi alagút és a további belső területek azt jelentik, hogy életet menthet, elkerülhetik a további veszélyeket, és megakadályozhatják a korlátozott területekhez történő hozzáférést, ha vészhelyzet esetén gyorsan és pontosan képesek segítséget nyújtani. A méret és a gyakran nedves környezet, valamint a mozgó járművek 30 km/h-s átlagsebessége azt jelenti, hogy a területeket és tranzitzónákat mikroterületekre osztják fel. Az UWB RTLS-címkék és RGB-kamerák kombinációjával az Enel ma már valós időben képes azonosítani a helyszíneken tartózkodó embereket és járműveket. A kamerákat arra is képesek használni, hogy megszámolják a jelen lévő embereket, még akkor is, ha nincs rajtuk azonosító. Ennek eredményeként 81%-kal csökkentették az illetéktelen hozzáférés a zónákhoz, egyszerűbb és hibamentesebb lett a jelenlét nyilvántartása, ugyanakkor vészhelyzet esetén gyorsabban hozzá tudnak férni a sérült személyekhez.

sewio rtls

Az idő az Ön oldalán van

A digitalizálás azt a megnyugtató értést biztosítja, hogy valódi időben rálátunk a létesítményeinkre, valamint a bennük tartózkodó emberekre, eszközökre és járművekre. Mivel a folyamatok középpontjában a rendkívüli pontosságú helymeghatározás, az egyszerűsítés és a dolgozói biztonság áll, nagy előnyöket jelent ezeknek a technológiáknak a kihasználása, és komoly összegeket lehet megtakarítani. Az idő már nem kell, hogy az ellenségünk legyen; lehet a szövetségesünk is. A Sewio RTLS-t Magyarországon a megvalósítási partnerek szállítják.

sewio rtls

Hirdetés

További cikkek a témában