Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Együttműködő automatizálás

Az automatizálásba és robotikába való befektetéshez fontos, hogy a vállalkozások tulajdonosai mind az üzleti folyamatokat, mind a technológiát megértsék annak érdekében, hogy hatékony összehasonlításokat végezzenek és a legjobb megközelítéseket alkalmazzák.

Mindez azért szükséges, hogy azokat a megoldásokat telepíthessék, amelyek a legjobban megfelelnek egyedi igényeiknek. Kihívást jelenthet számukra a valós költségek, különösképp a jövőbeni nyereség, és a teljes költség kiszámítása. Fontos, hogy a teljes alkalmazásról átfogó képet kapjanak, és átlássák azokat a változásokat, amelyeket az automatizáció hozhat az egyes munkafolyamatokban. Az utóbbi időben már a robotok bérlésére is lehetősége van a cégeknek, amely szolgáltatás lehetővé teszi a tőkebefektetések operatív feladatokba történő átváltását.

Az együttműködő mobil robotokat úgy tervezték, hogy gyorsan optimalizálják a belső szállítási folyamatokat, és növeljék a gyártó cégek versenyképességét a piacon, illetve lehetővé tegyék, hogy a munkavállalók értékesebb feladatokat lássanak el. A robotika jellemzője napjainkban a könnyű használat, a biztonság és a rugalmasság, amely gyors megtérülést tesz lehetővé a vállalkozások számára. A költségek tekintetében figyelembe kell venni a rendszereket érintő kiegészítő- és integrációs költségeket, illetve a munkavállalókkal kapcsolatos kiadásokat is. A tervezett beruházáskor érdemes azt is mérlegelni, hogy hány műszakban és hány napon át képes a robot dolgozni, és ez mekkora megnövekedett termelékenységet és optimalizált hatékonyságot hozhat a termelési folyamatokba.

Az AMR-ek telepítése esetén a kezdeti költségek viszonylag alacsonyak, mivel az integráció egyszerű, és a vállalatoknak nem kell megváltoztatniuk a meglévő gyárterületüket sem. Emellett az AMR-ek megbízható munkát végeznek, és 12-15 órán keresztül is képesek dolgozni, szünet nélkül.

„Amikor épp nincs feladatuk, automatikusan töltődnek, így zökkenőmentes munkafolyamatok és optimalizált belső logisztika jön létre. A befektetés jellemzően egy év alatt megtérül, mivel az integráció könnyen megy, és a robotok általában – az alkalmazástól függően – két teljes munkaidőben dolgozó alkalmazott idejét szabadítják fel, amit aztán értékesebb feladatokkal tölthetnek.”

– mondja Jesper Sonne Thimsen, a Mobile Industrial Robots Közép- és Kelet-európai értékesítési igazgatója.

Az autonóm mobil robotok egyik vezető gyártója létrehozott egy ROI-kalkulátort a végfelhasználók számára, ahol a vállalkozók egyszerűen kiszámíthatják a tervezett befektetés megtérülésének várható idejét, mindössze pár kérdés megválaszolásával. A MiR emellett nemrég jelentette be lízingprogramját is (Raas – Robot az a Service), mely jelentősen lecsökkenti az autonóm mobil robotokba (AMR-ekbe) való befektetés útjában álló pénzügyi akadályokat, azonnali megtérülést eredményez, és alacsony, akár mindössze 3,58 eurós órabérrel bocsátja rendelkezésre a mobil robotokat.

Argon Medical tapasztalatok

Az Argon Medical Devices speciális sebészeti tűket és katétereket gyárt a Chicagóhoz közel eső, Illinois állambeli Wheeling-ben létesített üzemükben. Kevin Hess vezető műszaki menedzser szerint a MiR robotokba való befektetés célja az volt, hogy a vállalat munkafolyamatai kevesebb költséget vonjanak maguk után, és a gyári, valamint raktári alkalmazottak munkája hatékonyabban működhessen. A vállalat most új feladatokat tud adni azoknak a munkásoknak, akik korábban azzal töltötték idejüket, hogy oda-vissza szállították a termékeket, most viszont felszabadult idejükben jóval értékesebb tevékenységekkel foglalkozhatnak.

„Nagyon sok időt nyertünk így.”

–mondja Hess.

„A befektetés körülbelül egy év alatt meg is térült, csupán azáltal, hogy egy feladatot kiváltottunk, és átszerveztük a beosztásokat. Mindezzel az alkalmazottaink is jól járnak, mivel már nem kell nekik újra és újra megtenni a raktárig vezető hosszú utat.”

www.mir-robots.com

Hirdetés

További cikkek a témában