Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

A lyukasztóbélyegek különböző rögzítésének összehasonlítása

A Meusburger átfogó normáliakészlete számos lehetőséget kínál a lyukasztóbélyegek rögzítésére a gyors tervezés és gyártás érdekében, melyek közvetlen CAD adatok exportálásával raktárról elérhetőek.

A lyukasztóbélyegek a felhasználási formák és adottságoktól függően különbözőképpen szerelhetőek, illetve rögzíthetőek a kivágó szerszámban. Ebben a cikkben a rögzítés különböző módjait tekintheti át, beleértve a Ball-Lock-rendszert is.

Rögzítés a fej geometriának megfelelő süllyesztett furattal

Ezzel a módszerrel a nyomólap és a bélyegtartólap között lesz a bélyeg berögzítve. A leggyakrabban a kúposfejű, a hengeresfejű és a trombitafejű lyukasztókat használják. A választást többek között az uralkodó lyukasztó-és visszahúzóerő, az elvárt éltartam és a helyviszonyok határozzák meg. A leggyakrabban választott fajta, a DIN 9861 szerinti kúposfejű lyukasztó előnye a minimális helyigény. Az ISO 8020 szerinti hengeresfejű lyukasztónak nagyobb a helyigénye, cserébe egyszerűbb a beépítése és nagyobb visszahúzóerőknek is ellenáll. Ez a Meusburgernál opcionálisan beépítésre készen pontos fejmagassággal is (E 55405) kapható, mellyel a fej utánköszörülése megspórolható. Nagyon erős visszahúzó erőkhöz a DIN 5118 szerinti trombitafejű lyukasztó, vagy a 30°-os kúposfejű lyukasztó alkalmas. A trombitafejű lyukasztónak ugyan kisebb helyigénye van, de a furat kialakítása bonyolultabb, csapos süllyesztővel (WZB 318128) vagy befogó hüvellyel (E 55301) szerelhető. A DIN 9844 szerinti hengeresfejű lyukasztó a fejátmérőtől függetlenül 4 mm-es fejmagassággal rendelkezik, ami a beépítést leegyszerűsítheti. Valamennyi változat a Meusburgernál gyorsan rendelkezésre álló normáliaként kapható.

A különböző fejformák összehasonlítása

Csavarral rögzített lyukasztóbélyeg

A lyukasztóbélyeg a felső lapon keresztül átmenő csavarral van rögzítve, alátéttel vagy süllyeszett furaton keresztül. Bonyolult, huzalozott fazonú bélyegek esetén ez a rögzítési mód relatív egyszerű, megkönnyíti a szerszám gyártását. Továbbá a rögzítő csavar kis mérete miatt a lyukasztó bélyegeket közelebb lehet helyezni egymáshoz. Miután a lyukasztóbélyegek felszerelésre kerültek a lapra, a lapot felfordítva az összes bélyeg egyszerre köszörülhető hosszbeállítás céljából, rövidebb-zömökebb bélyegek esetén.

Csavarozott lyukasztóbélyegek beépítési példája

Alakkal záró kötés rádiuszos lyukasztóbélyeg rögzítővel

Ez a rögzítési mód nagy L/D viszonyú lyukasztóbélyegekhez ajánlott. A szabványosított rögzítőelemeknek köszönhetően nem szükséges rögzítő menet megmunkálása a lyukasztóbélyegben, csupán egy rádiuszos horony kimunkálása igényeltetetik. A lyukasztóbélyeg hornyát alámetszetten kell kimunkálni, hogy elkerüljük a tartólapban ébredő felesleges feszültségeket, így biztosítva azt a játékot a lyukasztóbélyegnek terhelés esetén, ami a rögzítéshez szükséges erőt biztosítja, de többet nem.

E 5665 szabványos lyukasztóbélyeg rögzítő

Gyorscserélésű rendszer rugó-előfeszítésű alakos kötéssel

Ennél az alakkal záró kötésnél egy rugóval előfeszített golyó helyezkedik el a lyukasztóbélyeg hornyában. Ez a bélyeget rögzítő egység a bélyegtartó lapra kerül felszerelésre. A lyukasztóbélyeg cseréjéhez egyszerűen fel kell csavarni a rögzítő csavart, ami feltolja a golyót, majd alulról ki lehet húzni a bélyeget. Az új bélyeg beszerelése is hasonló elven működik. Ez a rendszer biztosítja, hogy tüske csere esetén nem kell szétszerelni a tartólapot.

Ezt a rögzítési megoldást főleg az autóiparban alkalmazzák. A kompakt, háromszög alakú tartókialakítás biztosítja a bélyegek optimális elhelyezéséhez a lehetőséget. Ez a rögzítési megoldás nem alkalmas nagy löketszámú szerszámokhoz, illetve olyan lemezek lyukasztásához, amelyeknél nagy a visszahúzó erő. Az ISO 8020 szabványnak megfelelő lyukasztóbélyegek alkalmasak ilyen jellegű rögzítéshez.

Gyorscserélésű rendszer működési elvének bemutatása

Háromszög alakú kialakítás az optimális bélyeg elhelyezéséhez

Szerző: Michael Hrach, MSc

Produkt Marketing Meusburger

 

Hirdetés

További cikkek a témában