Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

kiállítás

Megkérdeztük a kiállítókat 3.rész

Összefoglalónk az idei Ipar Napjai és MACH-TECH kiállításról: Röhm,  M+E, Gimex.

Alker József

ügyvezető

Röhm Hungaria Kft.

A RÖHM cég magyarországi irodájának ez volt az első MACH-TECH kiállítási részvétele. Eddig főként az autó iparra koncentráltunk, ezért más kiállításokon jelentünk meg. Az ottani sikereken felbuzdulva döntöttünk úgy, hogy idén kiállítunk ezen a rendezvényen is, hiszen a tevékenységünk a fémipar teljes területét lefedi.

Mivel a mi tevékenységünk szorosan a gépiparhoz kapcsolódik, ezen cégek és kiállítókról tudunk véleményt mondani. Szerintem a gépgyártók képviseletei igen nagy számban voltak jelen, nagyon széles gép választékkal. A mi szempontunkból kifejezetten kényelmes volt „egyfedél” alatt találkozni több olyan céggel is, akikkel évek óta jó kapcsolatokat ápolunk. Volt köztük egyszerű baráti látogatás és volt komoly, „csavarig hatoló” megbeszélés is.

Elégedettek vagyunk a látogatók létszámával. Egyrészről, mi magunk is hívtunk partnereket, akik szép számban elfogadták invitálásunkat, lehetőséget adva ezzel az új termékek személyes bemutatására. Másrészt az érdeklődők között is akadtak jópáran, akik benéztek a standunkra és érdeklődéssel fogadták például a 3D nyomtatással készült robot megfogókat.

A legtöbb érdeklődőt az új fejlesztésű, gyorspofacserés tokmány vonzotta. Erre a termékre építettük fel standunk megjelenését is. Véleményem szerint sokat hozzátett ehhez, hogy élőben ki lehetett próbálni a pofák cseréjét. Így a partnerek valóban érezhették, hogy gyorsan-egyszerűen végrehajtható a folyamat.

Mi úgy látjuk, hogy az utóbbi években egyre magasabb szintű műszaki megoldásokat és ezzel párhuzamosan egyre magasabb elvárásokat támasztanak az ügyfelek a magyarországi beszállítóikkal szemben. Míg régebben főként az egyszerűbb műszaki megoldásokkal előállított sorozatgyártásokat hozták ide a német ügyfelek, napjainkra a magasabb szintű mérnöki szakértelmet követelő, bonyolultabb alkatrészek és technológiák kerülnek Magyarországra. Ez viszont nagyobb teret nyit a RÖHM-nek, mint a beszállítók megbízható beszállítója, vagy ami még jobban hangzik, a „specialitások specialistája”.

www.roehm.biz

Péter Szabolcs

ügyvezető

M+E Szerszámgép Kereskedelmi Kft.

Hogyan értékelik a rendezvényt, mennyire tartják sikeresnek?

Amit igazából mi vártunk ettől az eseménytől – új potenciális érdeklődők, a meglévő kapcsolatok ápolása, új partner kapcsolatok kialakítása – az megvalósult.

Számos külföldi gyártó partnerünk képviselője is csatlakozott hozzánk, így az érdeklődők direktben is kérdezhettek Tőlük, amire csak ritkán van lehetőség, ez további pluszt adott a látogatóknak.

Ugyan egy rendezvény eredményessége ezen a piacon hosszú távon derül ki, de az mindenképpen elmondható, hogy rekordot döntöttünk az érdeklődők kapcsán, illetve konkrét megrendelés is született a helyszínen.

Ami még hozzájárult, hogy sikeresnek ítéljük meg a rendezvényt, az a Nagydíjas gép: a FUJI DLFn (Dolfin) moduláris gyártóberendezés, ami óriási érdeklődésnek örvendett, sokan jöttek célirányosan megnézni, fotózni.

A kiállítók összetételéről, a képviselt márkákról, iparágakról mi a véleményük?

A kiállításon az egész szakma képviseltette magát, igazából elmondható, hogy “mindenki ott volt, aki számít”. A szerszámgépek mellett a robot-technikán keresztül minden a szakmához kapcsolódó terület képviseltette magát.

Mi örülünk, hogy több konkurensünk is megjelent az eseményen, hisz mindenki csak versenyhelyzetben tud megmérettetni, illetve az ilyen eseményeken mi is tájékozódunk a piacról.

Tapasztalatunk szerint, az egész szerszámgép iparág az IPAR 4.0 és a robotizálás irányába mozdul el – rengeteg ilyen megoldással találkozhattak az érdeklődők – és a vevői igények is ezt a vonalat tükrözik.

A látogatók összetétele és száma megfelelő volt?

A látogatók jó része potenciális vásárló volt, és külön öröm volt számunkra, hogy az ifjabb generáció is képviseltette magát.

Az érdeklődők jó része célirányos elképzeléssel érkezett, de akadt, aki előzetesen puhatolózott a lehetőségek kapcsán.

Mely termékeikre voltak a látogatók leginkább kíváncsiak?

A már említett Ipar Napjai – Mach-Tech nagydíjas FUJI DLFn (Dolfin) óriási népszerűségnek örvendett, mint egy igazi kuriózum. Számos konkrét érdeklődés volt a moduláris gyártómodul kapcsán.

De minthogy igen széles gépválasztékot vonultattunk fel: megmunkálóközpontok, szikraforgácsolók, esztergák is képviseltették magukat, így az érdeklődés is megoszlott.

Milyen piaci trendeket jósol a hazai beszállítói ipar számára?

Egyértelműen az Ipar 4.0 elvárásaihoz igazodó gyártók és gépek kerülnek előtérbe, melyet az automatizálás egészít ki.

www.eszterga.hu

Csonka Szabolcs

értékesítési vezető

GIMEX-Hidraulika

Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Hogyan értékelik a rendezvényt, mennyire tartják sikeresnek?

Évek óta jelen vagyunk a MACH-TECH kiállításon. Úgy véljük, az idei az egyik legjobb kiállításnak tekinthető, a Gimex számára sikeresnek könyvelhetjük el.

A kiállítók összetételéről, a képviselt márkákról, iparágakról mi a véleményük?

Az elmúlt évekhez képest úgy tapasztaltuk, hogy jelentős mértékben növekedett a kiállítók száma. Megítélésünk szerint a piacot teljes mértékben lefedték a kiállító cégek, akik magas színvonalú standokkal várták látogatóikat.

A látogatók összetétele és száma megfelelő volt?

Igen, megfelelőnek tartjuk. A látogatók között, számos már meglévő ügyfelünket, partnerünket is köszönthettük, így lehetőség nyílt a kapcsolatok erősítésére. Kollégáinkat szinte folyamatosan lefoglalták az újdonságaink iránt érdeklődők.

Mely termékeikre voltak a látogatók leginkább kíváncsiak?

Több partnerünk termékeivel is készültünk a kiállításra, valamint egy egyedi tervezésű és kivitelezésű komplett készülékkel. Nagy sikert arattak a látogatóinknál az újdonságok és a készülék, amelyen prezentáltuk, hogy milyen kiegészítő egységekkel lehet felszerelni a szorítóelemeket, eleget téve az automatizálás elvárásainak.

Milyen piaci trendeket jósol a hazai beszállítói ipar számára?

A kiállítás nem csak arra kínál lehetőséget a résztvevők számára, hogy bemutassák termékeiket és ápolják kapcsolataikat, hanem arra is, hogy felmérjék a piaci helyzetet és információt gyűjtsenek. Tapasztalataink szerint felértékelődőben van a szellemi- és a hozzáadott érték jelentősége. Biztosan állíthatjuk, hogy napjainkban nem elegendő csak egy területen profinak lenni, szükség van a komplexitásra. Egyértelműen növekvő tendenciát mutat az automatizálás iránti igény, már nem csak a nagy cégek, hanem a kis- és középvállalkozások is törekednek az automatizálási megoldások fejlesztésére.

www.gimex.hu

További cikkek a témában