Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

GE-CO: A jövő az Ipar 4.0 – ban és a robotizálásban rejlik

Azt tapasztaljuk, hogy jelentősen megnövekedett a munkaerőhiány az ipar minden területén. Manapság már nem csak a jól képzett és tapasztalt technológusok és gépbeállítók hiányoznak az iparban, hanem egyre inkább az operátorok is.

A modern, drága CNC gépek akkor termelnek profitot, ha dolgoznak. A másik fontos dolog a megbízhatóság. Csak egy gép képes egy feladatot százszor, ezerszer vagy akár több ezerszer pontosan ugyan úgy ismételni. Ezenkívül egy gépnek nincsenek emberi szükségletei, képes 24 órán át dolgozni szünet nélkül. Nem betegedik meg, nem fárad el, nem vonja el semmi a figyelmét a feladatáról.

Egy befektetés akkor megalapozott, ha az elérhető előny számszerűsíthető. Ma a technológiába való befektetés hozhatja a legelőnyösebb megtérüléseket, hiszen a digitalizálás nemcsak javuló produktivitást kínál.

A piac szereplői mind különböző szinteken állnak az Ipar 4.0 használatát illetően. Persze ahol az Excel-táblázatokat kell lecserélni fejlett adatbázis-kezelő rendszerekre, ott nyilvánvalóan több munka vár a szervezetre, de az Ipar 4.0 olyan világ, amelynek alacsony a belépési küszöbe, és nagyon könnyen perszonalizálható, illetve adaptálható a legkülönfélébb ipari területeken.

A negyedik ipari forradalomként emlegetett változásnak, messzemenő következményei lesznek az automatizáció minden válfajára. Az Ipar 4.0 jóval több, mint csupán a termelési folyamatok intelligens hálózatba kapcsolása. Minket, a piac szereplőit, a döntéshozókat kapcsolják más üzemmódba végérvényesen.

Szinte napról napra új megoldások jelennek meg, de nemcsak ötletként, hanem alkalmazási szinten is. A gépi látás, az együttműködő robotok, a gépi tanulás olyan területek, amelyek pár éve még elszigetelt kísérletek formájában léteztek, de ma már szervesen beépülnek a termelési értékláncba. A fejlődés rendkívüli gyorsasága a vállalatokat is gyorsabb döntésekre, innovatív megoldások bevezetésére késztetik.

A digitalizáció a mindennapjaink része lett

Az Industry 4.0 tehát nemcsak elszigetelt megoldások összessége, hanem rendszerbe kapcsolt tudás. A digitálisan hálózatba kötött folyamatai lehetővé teszik, hogy a termékeket rugalmasabban, energia-hatékonyabban, az erőforrásokat jobban kímélve állítsuk elő kedvezőbb áron. A tervezéstől kezdve a termékéletciklus végéig követni képes a terméket, ezért ez a fajta technológiai váltás a vállalatok üzleti modelljeik átírását teszi szükségessé, sőt a digitálisan képzett szakemberek alkalmazása is fontossá válik. Nem véletlen, hogy egyre több vállalatnál alkalmaznak CTO-t, vagyis Chief Technology Officert, technológiai vagy informatikai vezetőt.

Az Industry 4.0. négy fő tervezési elve:

  • együttműködési képesség,
  • átlátható információáramlás,
  • technikai támogatás,
  • decentralizált döntések.

A negyedik ipari forradalom különböző elemek hálózatokba szervezésén alapul. Az irányítás szerepét intelligens informatikai rendszerek töltik be. Minden rész kommunikál a központtal, így a távfelügyelet előtt is új dimenziók nyílnak.

Cél a hatékonyság növelése

A munkaerőhiány és a versenyképesség miatt fokozott az érdeklődés az automatizálható gyártási folyamatok iránt, a jobb ellenőrizhetőség és a hatékonyság növelése érdekében. Ezekre a kihívásokra saját fejlesztésű szoftvereink és komplex megoldásaink állnak rendelkezésre, számos területről rendelkezünk tapasztalatokkal és referenciákkal. A valós idejű adatszolgáltatás lehetőséget teremt arra, hogy akkor és ott avatkozzunk be, ahol éppen szükség van rá.

Cégünk alapvető profilja a CNC gépek értékesítése és az ezekhez kapcsolódó automatizálási feladatok megoldása, de a gyártáshoz hozzátartoznak a kiegészítő feladatok is. Ilyenkor nagy szakmai múltunk alatt felépített kapcsolati rendszerünkre támaszkodunk és specialistákkal kooperációban oldjuk meg a feladatokat. Mindenki azt csinálja amiben tapasztalt és szakértő, ez a hatékonyságunk kulcsa.

Inteligens technológia

Jó hír, hogy a technológiai váltást nem feltétlenül a legdrágább befektetés formájában kell elképzelnünk. A meglévő eszközök rendszerbe kapcsolása is járható út a modernizációban. Ebben az esetben is érzékelők, szenzorok szállítják az adatokat az adatfeldolgozás helyére. A meglévő infrastruktúránk tudása így rendkívüli módon kibővül.

Sokan félnek, hogy az intelligens technológiába való befektetés nem vagy csak igen lassan térül meg. Viszont ha feltárjuk az értékteremtésben, a gyártási folyamatban jelentkező szűk keresztmetszeteket, máris lokalizáltuk, hogy a digitális megoldásoknak hol van a belépési pontjuk. Lehetnek a termelésben olyan nem optimalizált, pazarló folyamatok, amelyekre már régóta kerestük a megoldást –hagyományos eszközökkel. A digitális adatkinyerést és adatelemzést viszont szigetszerűen is el lehet kezdeni, és az itt szerzett tapasztalatok később a termelés egészén is érvényesíthetők. Ez költségkímélő és hatékony, fenntartható eljárásmód, amelynek során rendkívül sok tapasztalatot szerezve tanulhatjuk mi magunk is a modern technológiát.

Közös munkavégzés robotokkal

A robotizálás nehézségét nagyban meghatározza az alapanyag és a kész gyártmány bonyolultsága. A közös munkavégzés a robotokkal, összetett gyártó rendszerek vezérlése okostelefonon vagy táblagépen: a jövő gyártásában az emberek és gépek közötti közvetlen interakció a napi rutin részévé válik. A gépi látás és a szenzortechnológia fejlődésének köszönhetően a munkaállomások felhasználóra szabhatók, egyéni beállításokkal tehetők ergonomikussá.

Mivel a robot általában egy mereven megírt robotprogramot követ, ezért gyártókészülékekkel megfelelő helyzetbe kell az alkatrészt hozni a feladathoz. Legtöbb esetben ez okozza a legnagyobb kihívást a robotizációban és nem maga a robotprogram elkészítése, végrehajtása. Pontosan meg kell határozni, hogy honnan, hogyan indul az alkarész felvétele, majd milyen úton kerül a gépbe, végül, hogy hogyan távozik, hova kerül és milyen állapotban lesz, amikor elhagyja a robot cellát.

Fontos az előgyártmány alakja, mérete, tömege és sok esetben az alapanyaga is. A robotizálás részleteinek kidolgozásakor lépésről-lépésre át kell gondolni az anyagáramlást a teljes rendszerben. Természetesen fontos még az elvárt gyártási ciklusidő és a megmunkáló gépek mérete. Robotizáláskor mindig meg kell határozni egy merev cella alaprajzot is, amelynek a helyigényét is biztosítani kell.

Míg a monoton, repetitív vagy fizikailag megterhelő munkát egyre több helyen kollaboratív robotok végzik, a precíziós, összetett folyamatokat az ember kontrollálja. A védőrács sok helyen már a múlté, a megfelelő biztonsági érzékelő technológiának köszönhetően emberek és gépek együtt dolgozhatnak.

Ha többet szeretnének megtudni a GE-CO szolgáltatásairól tekintsék meg weboldalukat,

www.ge-co.hu  vagy látogassanak el a Mach-Tech kiállításra, az A pavilon 208A standhoz.

A kiállításon Összesen 11 géppel várjuk a látogatókat, különböző vágási bemutatókkal, robottal felszerelt gépekkel és látványos műsorokkal.

Kiállított gépek gépek:

Doosan: – LYNX 2100LMA

  • DVF 5000
  • T3600D
  • NHP 5000 (Horizont)
  • Tsugami : M08DE-II
  • Murata:  MW120 GT
  • OMAX: Maxiem 1530
  • PROTOMAX
  • Weinbrenner– APHS élhajlító
  • Akyapak – APK 081
  • GEKA : HYDRACORP-55/110SD (ők a legújabb partnereink)

Hirdetés

További cikkek a témában