Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

3DBE – A Craftbot FDM 3D nyomtató világa

Hazai 3D nyomtató fejlesztés és gyártás.

MM: Mivel foglalkozik a 3DBE Innovációs kft?

Egyszerűen fogalmazva áruljuk a Craftbot 3D nyomtatókat. De jobban szeretjük úgy definiálni, hogy vásárlási és felhasználási tanácsadással foglalkozunk. Szállítjuk a nyomtatót és a megoldást. Az FDM vagyis olvasztott nyomtató szállal dolgozó 3D nyomtatók jelenlegi felhasználása az iparban: a prototípus gyártás és a kisszériás termék előállítás. Ennél sokkal nagyobb lehetőséget látunk a termelést segítő eszközök, azonnali házon belüli elkészítésben. – tudjuk meg Csobolyó-Programozó Jánostól, a cég egyik alapítójától.

Cégünket azért hívtuk életre, hogy mindenhol megtaláljuk azt a feladatot, amire az általunk forgalmazott nyomtató a megoldás. Ennek a feladatnak a megtalálása azért ideális a 3DBE Kft. számára, mert a Craftbot nyomtató családot gyártó cég egyik alapítója és a nyomtatók fejlesztőjeként pontosan ismerem ennek a technológiának a sokrétűségét, felhasználási lehetőségeit. Valamint régebben sokáig foglalkoztam gyártással, automatizálással, szervizzel így ezekre a területekre is betudom illeszteni a 3D nyomtatást.

MM: Fejlesztőből kereskedő?

Igen, minden a Craftbot 3D nyomtató családdal kezdődött, mely magyar fejlesztés és gyártás eredménye.

2014-ben indult a történet, amikor három társammal elindítottuk a Craftunique kft-t. Közösségi finanszírozós kampányban (Indiegogo) indítottuk el a Craftbot nyomtató gyártását. Az első hónapban közel 600 nyomtatót adtunk el.  Több mint három évig én vezettem a nyomtató fejlesztést, és a gyártást. Sok ezer nyomtatot gyártottunk le. És minden évben nemzetközi, szakmai díjakat nyertek a nyomtatóink. Különösen a megbízhatóságra, a nyomtató kezelhetőségére és nyomtatás minőségére kaptunk magas pontszámokat. Ezek a már fejlesztésnél is alap szempontok voltak, és mai napig ez a nyomtatóink fő erősége.
Jelenleg három tagú a Craftbot nyomtató család:

  • A legkisebb nyomtatási méretű egyfejes Craftbot Plus,
  • egy fejes, de nagyobb nyomtatási területű testvére a Craftbot XL.
  • És a legújabb két fejes Craftbot 3. Amelynél a 2 fej akár dolgozhat egyszerre is. Így azonos nyomtatási sebesség mellett dupla gyártási teljesítményt kapunk.

A Craftbot nyomtatókat gyártó Craftunique kft, szépen fejlődik, eljutott abba a fázisba, hogy minden pozícióra, megfelelő embert tudtunk delegálni. Most már, profi gyártásvezető és profi fejlesztők dolgoznak a cégben. Én jobban szeretem a személyes kapcsolatokat, egy nagyobb cégnél illetve nagyon sok nyomtató eladásánál már nem racionális, hogy minden ügyfélnek fogjuk a kezét. Most közvetlen tudok ügyfelekkel foglalkozni, ami azért is hasznos, mert közvetlenül érzékelem a piaci igényeket. De a sikeres termék fejlesztése addiktív dolog. Hamarosan saját termékekkel is jelentkezünk.

MM: Láttam nálatok különleges kinézetű nyomtatókat is.

Igen. Ez is valós igény. Magán felhasználok is szeretik saját elképzelésük szerint alakítani a nyomtató kinézetét, illetve cégek is kérhetik saját logójukkal a nyomatókat.
Pl., a SolidWorks program forgalmazója az EuroSolid kft. (eurosolid.hu), bizonyos promóciókhoz, illetve eseti megállapodás szerint partnereinek licenc vásárlásokhoz ajándékba adott „SolidWorks edition” nyomtatókat. Mivel az egész nyomtatót SolidWorks programban terveztük, örömmel gyártottunk nekik speciális nyomtatókat.

MM: Ezeknek az egyedi nyomtatóknak a gyártása mennyire jelent problémát.

Minden a beszállító partnereken múlik. Szerencsére ezzel nincs gondunk. Karl és Társa kft. (karl.hu) gyártja a gép vázat és a finomlemez alkatrészeinket a porfestést is ők végzik. Így a nyomtatók egyedi lézervágása és színezése nem okoz gondot. Pont a rugalmasságuk, teljes lemez technológiai készségük miatt választottuk őket. Hisz a nyomtató fejlesztésénél, prototípusok és késztermék gyártásánál, is fontos a rugalmasság, precizitás, jó partnerség.

A Craftbot nyomtatók úgynevezett szálhúzásos technológiát alkalmaznak. Valamennyi termo plasztikus műanyagból tudunk nyomtatni, aminek olvadás pontja nem lépi át a 300 Celsius fokot. Gyakran vannak olyan esetek, amikor nem elegendő csupán a megfelelő nyomtató kiválasztásában együttműködni, mivel – különösen ipari – felhasználóinknak a speciális feladataikhoz különleges nyomtatószálakra is szükségük van. Az ilyen igényekre egy magyar nyomtatószál gyártó partnerünkkel, a Filamania Kft.-vel (philament.eu) együttdolgozva adunk megoldást.  

MM: Milyen anyagokból nyomtattok?

Például az elektronikai iparban mindennapos probléma, hogy a műanyag szálakból nyomtatott tárgyak feltöltődnek, erre fejlesztették ki a Philament ESD szálat, amely szénportartalmának köszönhetően megakadályozza az elektrosztatikus feltöltődést. Számos speciális filamentjük van, amit kimondottan ipari felhasználásra készítettek el – pl. ütésálló, magas hőállóságú nyomtatószálak -, és vannak olyanok is, amelyeket egy-egy cég egyedi 3D nyomtatási igénye hívott életre. Nemrég teszteltünk például egy olyan filamentet, amelynek nagyon magas a kopásállósága, ezért akár mozgó alkatrészek is nyomtathatók belőle.

MM: Említetted, hogy szerinted nagyobb szerepe lehet a 3D nyomtatónak a termelés segítésben, mint késztermék előállításban. Tudsz konkrét példát mondani termelés segítésre?

Igen. Hozzánk a Craftunique kft-hez a beszállító sok-sok csatlakozót küldött fordítva szerelve. A megfordítása károkozás nélkül, szinte lehetetlen volt. Solidworks-ben terveztem gyorsan egy speciális szerszámot, Amit fél óra alatt kinyomtattam. Aminek segítségével a kollégák gyorsan hibamentesen tudták javítani az alkatrészt. A nyomtatás anyag költsége körülbelül 30 forint volt. Ebben az esetben elmondható, hogy ha nekünk, akkor kellett volna, vegyük a nyomtatót, emiatt az egy eset miatt, akkor is megérte volna. Ezzel az egy improvizált probléma megoldással visszahozta volna az árát. Hiszünk benne, hogy, hogy a hagyományos műszaki problémamegoldás jelenlegi két univerzális eszköze a szigszalag és a wd40 hamarosan kiegészül egy harmadik taggal: a 3D nyomtatóval.

A zöld alkatrészt nyomtattuk, ennek segítségével pattintottuk ki a fordítva beszerelt kapcsolót.

De végtelen lehetőség van, ezt kell megkeresni minden cégnél, hogy mire is tudják használni. Ebben tudunk mi segíteni.

www.3dbe.hu

Hirdetés

További cikkek a témában